Hout, kolen, briketten & starters

Hout, kolen, briketten & starters

Hout, kolen, briketten, aanmaakblokjes, aanmaakhoutjes en starters kopen bij Warentuin

Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om je barbecue in no time aan te kunnen steken! Denk dan aan brandstoffen als hout, kolen, briketten, maar ook aan aanmaakblokjes, aanmaakhoutjes en starters om kolen en briketten lekker snel gelijkmatig opgewarmd te krijgen. Maak hieronder je keuze uit onze producten van de beste merken voor de zachtste prijzen.

Filteren op

Hout, kolen, briketten, aanmaakblokjes, aanmaakhoutjes en starters bestellen bij Warentuin

Elke barbecue is anders en dus heeft ook elke barbecue een andere barbecuebrandstof nodig. In ons barbecuebranstof-assortiment vind je daarom verschillende soorten hout, kolen, briketten, houtskool aanmaakblokjes, aanmaakhoutjes, briketten en starters, bedoeld voor houtkool barbecues en briketten barbecues. Wanneer en hoe je met elk van de producten het best kunt werken en waar ze precies uit zijn opgebouwd (wat het precies zijn) lees je hieronder.

Hout als brandstof om een houtoven of de barbecue mee aan te steken

In een houtoven (of pizzaoven) gebruik je geen kolen of briketten, maar gewone blokken hout als brandstof. Dat kan hout zijn van onder meer de beukenboom, de berkenboom of de eikenboom. Als je online gaat zoeken op 'hout als brandstof voor de barbecue' vind je ook nog Amerikaans hickory hout, rookhout dat aan je gerechten een subtiele, zoete toets geeft.

Wil je het hout van je keuze als brandstof of rookhout gaan gebruiken, dan is het daarbij vooral belangrijk dat het hout goed droog is, anders begint het te sissen en knisperen. Wacht ook altijd tot het hout niet meer brandt, maar enkel nog gloeit vóórdat je begint te bakken of te grillen.

Let op! Dennenhout kun je beter niet gebruiken, want bij het verbanden ervan komt hars vrij en dat geeft vonken die brandplekken kunnen veroorzaken.

Kolen als brandstof om de barbecue mee aan te steken

Kolen, om precies te zijn houtskolen, zijn eigenlijk stukken verkoold hout. Aan houtskool van inferieure kwaliteit is veel gruis toegevoegd en in de zak zitten relatief veel kleine stukjes. Deze elementen zijn niet zo bevorderlijk voor het resultaat: te kleine stukken houtskool blokkeren al snel de zuurstoftoevoer omdat ze opgestapeld weinig ruimte overlaten voor dat zuurstof. Het loont dus om een paar euro’s meer uit te geven en te kiezen voor houtskool van betere kwaliteit.

Wat betreft houtskool kun je verder kiezen uit zakken met wat kleinere of juist grote stukken houtskool. De wat kleinere stukken houtskool zijn sneller op temperatuur dan de grotere, maar je hebt er meer van nodig en de grotere blijven langer branden en je hebt er minder van nodig.

Houtskool ontvlamt vrij gemakkelijk, het kost dus weinig moeite om je barbecue aan de praat te krijgen. Met houtskolen bereik je ook hogere temperaturen dan met briketten, wat goed van pas komt als je bijvoorbeeld pizza’s wil klaarmaken op je barbecue.

Briketten als brandstof om de barbecue mee aan te steken

Over het algemeen zijn briketten net wat duurder dan houtskolen, maar dat komt vooral omdat het een bewerkt product is. Brikketten hebben allemaal dezelfde vorm en zijn samengesteld uit gemalen, verkoolde stukken hout die worden gemixt met zetmeel. Dit mengsel wordt vervolgens in een compacte vorm geperst. Omdat ze zo compact zijn, ontbranden briketten minder snel dan houtskolen, maar als ze eenmaal branden, blijven ze wel meteen langer gloeien dan kolen.

Aangezien briketten allemaal dezelfde vorm hebben, krijg je bovendien een hitte die mooi gelijkmatig wordt verspreid, gelijkmatiger dan die van kolen af komt. Briketten zijn hierdoor vooral ideaal voor het lang garen van grote stukken vlees of vis lang of als je veel gasten hebt en de barbecue lang moet blijven branden.

Nog twee extra pluspunten: van briketten hou je heel weinig asresten van over en overgebleven exemplaren kun je hergebruiken. Heb je na het BBQ'en nog briketten over die niet volledig zijn opgebrand? Zet het deksel van je BBQ dan op je BBQ en sluit de bovenste en de onderste ventilatiegaten, zodat er geen zuurstof bij kan. De briketten zullen hierdoor doven en zijn de volgende keer dat je gaat barbecueën nog eens gebruiken.

Behalve gewone briketten kun je ook kokosbriketten gebruiken. Kokosbriketten zijn samengesteld uit de schillen van kokosnoten en hierdoor erg duurzaam maakt.

Aanmaakproducten als hulpmiddel bij het aansteken van de barbecue

Niet alle manieren waarop een barbecue kan worden aangestoken zijn even duurzaam. Het gebruik van (kranten)papier werkt wel, maar kan erg slecht zijn voor het milieu: met name de inkt zorgt voor onnodige vervuiling. Door speciale aanmaakproducten te gebruiken je een barbecue op een duurzamere en milieuvriendelijke manier aanmaken!

Aanmaakblokjes in plaats van (kranten)papier

Aanmaakblokjes zijn een onmisbaar hulpmiddelhoutjes voor het op een duurzame, milieuvriendelijke manier aanmaken van een barbecue. Aanmaakblokjes zijn in feite blokjes samengeperste brandstof. Wil je ze gaan gebruiken, dan kun je ze het best eerst verspreiden tussen het de kolen of briketten en daarna aansteken. Aanmaakblokjes vatten gemakkelijk vlam en branden lekker lang. Hierdoor hebben de kolen of briketten ook de kans om langzaam vlam te vatten.

Aanmaakhoutjes in plaats van (kranten)papier

Wil je de barbecue aansteken met aanmaakhout, dan dien je hierbij toch ook aanmaakblokjes te gebruiken. Aanmaakvloeistof erbij gebruiken is minder verstandig, omdat deze de smaak van het eten kan gaan beïnvloeden. Volg bij bijvoorbeeld een briketten BBQ verder de volgende stappen:

  • 1. | Leg een aantal aanmaakhoutjes en aanmaakblokjes verspreid over de bodem van je BBQ met hierop de eerste briketten (6);
  • 2. | Steek de aanmaakblokjes en -houtjes aan;
  • 3. | Leg meer briketten op het vuur als de eerste briketten aan zijn gegaan.

Starter als hulpmiddel bij het aansteken van de BBQ

Een starter is handig om te gebruiken bij het aansteken van je houtskool of briketten BBQ. Een starter warmt de kolen of briketten namelijk snel en gelijkmatig op, waardoor je veel tijd bespaart. Een kolen of briketten barbecue aansteken met behulp van een starter doe je in 6 eenvoudige stappen. Scrol verder om te zien welke dat zijn.

Stap 1:

Vul de starter voor ongeveer de helft tot driekwart met kolen of briketten.

Als je snel en op hoge temperatuur vlees wil grillen, bieden kolen een uitkomst. Briketten blijven langer op dezelfde temperatuur dan kolen. Dat ze lang op dezelfde temperatuur blijven maakt ze ideaal voor het bereiden van producten (als vis of groenten) die langer en langzamer moeten garen.

Stap 2:

Haal het grillrooster van je barbecue en leg een handjevol aanmaakblokjes op de bodem (het tussenrooster) van je barbecue en steek die aan.

Stap 3:

Plaats de gevulde starter over de aanmaakblokjes. Het tussenrooster onderin zorgt ervoor dat de vlammen de kolen of briketten bereiken. Let erop dat de starter stevig staat en laat de starter z'n werk doen.

Stap 4:

Wacht zo’n 20 à 30 minuten tot de kolen of briketten in de barbecuestarter een witte kleur krijgen en de vlam boven de starter uit komt. Dit betekent dat ze goed op temperatuur zijn. Stort de kolen of briketten met een rustige beweging in je barbecue. Zorg ervoor dat je hierbij met je rug naar de wind staat.

Stap 5:

Plaats het grillrooster terug op de barbecue.

Stap 6:

Begin met grillen op het moment dat de kolen of briketten mooi roodgloeiend zijn.

Behalve de kokervariant van de barbecuestarter, bestaan er ook een elektrische barbecuestarters. Elektrische barbecuestarters hebben een roestvrij verwarmingselement dat je tussen de kolen legt om ze zo warm te laten worden.

Hout, kolen, briketten, aanmaakblokjes, aanmaakhoutjes en starters online shoppen

Wil je gaan barbecueën en heb je hout, kolen, briketten, aanmaakblokjes en/of een starter nodig? Shop die dan eenvoudig online! Op je gemak door ons assortiment en en je keuze is wat je daarvoor ten eerste moet doen. De producten die je wil aanschaffen in je virtuele winkelmandje plaatsen en je bestelling afronden is wat je ten tweede moet doen. Hierna pakken we je order zorgvuldig voor je in en laten we deze zo snel mogelijk bij je thuis bezorgen. Comfortabel thuis in je luie stoel of vanaf je lekkere bank wachten op je pakket is wat je ten derde en laatste nog maar hoeft te doen. Hoe gemakkelijk is dat?

Wil je meer willen weten over het bestelproces? Neem dan een kijkje bij onze veel gestelde vragen of neem contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.

Naar boven