Kolen & briketten BBQ

Kolen & briketten BBQ

Een kolen en briketten BBQ bestellen bij Warentuin

Ben jij een echte barbecuefanaat en gaat er voor jou niets boven die echte, authentieke barbecuesfeer en -geur? Dan is een kolen en briketten BBQ de ideale barbecue voor jou! Hieronder vind je verschillende soorten en maten kolen en briketten barbecues mét en zonder deksel van allerlei topmerken als Weber, Napoleon Grills en The Bastard. Naar welke variant van welk merk gaat jouw voorkeur uit?

Een kolen en briketten BBQ kopen bij Warentuin

Grillen op een kolen BBQ geeft je een authentiek barbecuegevoel en het vlees, de vis en de groenten die je op de barbecue gaart krijgt een heerlijke, typische rooksmaak. Omdat briketten niets anders zijn dan samengeperste stukken kolen die je op een houtskoolbarbecue kunt gebruiken, worden kolen en briketten vaak in één adem genoemd.

Brikketten kun je het best gebruiken op barbecue met een deksel als kogel barbecues, of Kamado barbecues. In vergelijking met kolen blijven briketten langer gloeien, waardoor je er langer mee kunt grillen. Ook barbecueën met briketten zorgt voor die typische rooksmaak aan het eten en daardoor, net als barbecueën met kolen voor dat eerdergenoemde authentieke barbecuegevoel.

Wat is het verschil tussen kolen en briketten?

De echte BBQ liefhebber heeft – om te kunnen grillen – zoals gezegd waarschijnlijk het liefst een authentieke barbecue in de tuin staan. Niet zo'n exemplaar op gas of elektriciteit. Nee, een barbecue waarvoor je kolen of briketten nodig hebt: zo eentje met een echt sfeervol vuurtje!

Zowel werken op een kolen BBQ als werken op een briketten BBQ geeft dus een sfeervol vuurtje, maar wist je dat het per BBQ kan verschillen of je het best kolen of briketten als branders kunt gebruiken en dat kolen en briketten van elkaar verschillen? Houtskolen en briketten zijn wat de structuur en de grondstoffen namelijk niet (helemaal) hetzelfde. Hieronder lees je meer over de structuren van en het werken met beide brandstoffen.

Houtskolen als brandstof voor het barbecueën

Houtskolen zijn het resultaat van niet volledig verbrand hout. Om houtskolen te creëren wordt hout verbrand en tegelijk de luchttoevoer beperkt, zodat niet alles verbrandt. De resten die overblijven zullen verkoolde stukken hout (houtskool) zijn, een ideale brandstof om te gebruiken bij het barbecueën.

Tip: maak gebruik van de houtskolen van Weber. Weber houtskolen zijn een mix van beuken-, berk- en eikenhout, hebben een korte aansteektijd en zijn ongeveer 1,5 uur te gebruiken. De houtskolen van Weber hebben een hogere carbonisatie dan andere houtskolen. Die hogere carbonisatie zorgt ervoor dat de kolen langer branden dan andere kolen. Verder zijn de houtskolen van Weber vervaardigd van FSC gecertificeerd hout en binnen 15 minuten klaar voor gebruik.

Briketten als brandstof voor het barbecueën

Briketten worden gemaakt met de resten die overblijven bij de productie van houtskool. Deze resten worden fijngemalen en uiteindelijk met behulp van bindmiddel tot blokjes samengeperst. Die blokjes worden briketten genoemd.

Tip: maak gebruik van de briketten van Maestro of Weber. Maestro briketten zijn te koop in verpakkingen van 8 kg en Weber briketten worden in verpakkingen van 4 kg verkocht.

Houtskolen tijdens het barbecueën

Houtskolen branden over het algemeen sneller dan briketten (zijn dus sneller klaar voor gebruik), zorgen voor meer vlammen dan bij het werken met briketten en bereiken een hogere temperatuur dan briketten. Hierdoor zijn houtskolen ideaal om te gebruiken op een open barbecue en wanneer je direct wilt grillen.

Houtskolen zijn verder met name geschikt om te gebruiken bij barbecues zonder luchttoevoer. Kolen branden namelijk, zoals je net ook al hebt kunnen lezen, veel sneller dan briketten. Op een barbecue zonder luchttoevoer kan de hitte en de rook zich in een afgesloten ruimte over het grilloppervlak verspreiden. De temperatuur kan worden geregeld door de luchtstroom te beheersen met behulp van de ventilatieopeningen. Op een gelijkmatige temperatuur branden houtskolen ongeveer 1,5 uur.

Briketten tijdens het barbecueën

Briketten hebben langer de tijd nodig om op temperatuur te komen dan houtskolen, maar gaan hierdoor wel langer mee en zijn dus goedkoper dan houtskolen. Heb je een barbecue die je kunt afsluiten met een deksel? Gebruik dan briketten in plaats van houtskolen. Barbecueën met deksel is te vergelijken met iets langzaam garen in de oven en is (daarom) een vorm van indirect grillen. Niet gek, dus, dat je voor het bereiden van gerechten waarbij de bereidingstijd langer is dan gemiddeld ook het best briketten kunt gebruiken. Een stuk vlees dat de tijd nodig heeft om te garen, gaart het meest optimaal als je daarvoor briketten gebruikt.

Briketten zijn met name geschikt om te gebruiken bij barbecues met een goede luchttoevoer. Als je precies weet wanneer de luchtgaten van je barbecue open of dicht zijn, kun je de temperatuur tijdens een barbecuesessie altijd sturen zonder dat je daarvoor eerst het deksel van de BBQ hoeft te halen. Briketten branden ongeveer 3 uur met periodes van (extreme) hitte.

Conclusie

Wil je snel kunnen gaan barbecueën en heb je het liefst lekker veel controle over je barbecue? Kies dan voor het werken met houtskolen (en een houtskool BBQ). Wil je uitgebreid gaan barbecueën en heb je gerechten die een langere bereidingstijd nodig hebben? Kies er dan voor om met briketten (en op een briketten BBQ) te gaan barbecueën.

Hoeveel houtskolen of briketten in een barbecue?

Hoeveel houtskolen of briketten je in een barbecue moet doen, hangt (natuurlijk) af van hoelang je wil gaan barbecueën en met hoeveel personen je wil gaan barbecueën. Een veelgemaakte fout is dat mensen te veel houtskolen of briketten in de barbecue plaatsen. Dat is helemaal niet nodig. Een klein laagje is al voldoende om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen.

Weet je niet hoeveel houtskool of briketten je moet halen? Onthoud dan de volgende vuistregel: met 3 kilo houtskolen of briketten kun je ongeveer anderhalf uur tot 2 uur barbecueën.

Let op! Heb je een kamado (keramische) barbecue als een Big Green Egg of een The Bastard? Gebruik dan als het even kan altijd houtskool. Er doen veel (rare) verhalen de ronde over het gebruik van briketten in kamado’s. Die mag je wat ons betreft allemaal vergeten. De belangrijkste reden om houtskolen in plaats van briketten te gebruiken in kamado barbecues is omdat houtskolen sneller reageert op veranderingen in de instellingen die je maakt.

Briketten branden vrij constant en doordat ze zijn samengeperst vrij gelijkmatig. Zo’n constante, gelijkmatige warmtebron is heerlijk om te hebben in een dunwandige barbecues als de Weber kogelbarbecues. De brandstof vangt dan makkelijk schommelingen op. In een kamado waar je een grote warmtebuffer hebt vanwege het keramiek is een constante, gelijkmatige warmtebron juist onhandig. Het maakt het regelen van de instellingen heel erg traag.

Jouw kolen en briketten BBQ en meer online shoppen

Of je nu op zoek bent naar een kolen BBQ of een briketten BBQ, bij Warentuin vind je allebei de varianten! Ook briketten, houtskolen heeft Warentuin altijd op voorraad. Heb je jouw ideale barbecue, inclusief alle producten om te kunnen barbecueën gevonden en in je virtuele winkelmandje geplaatst? Doorloop dan het bestelproces en reken af. Wij zorgen er daarna voor dat je bestelling binnen een paar dagen bij je thuis wordt afgeleverd!

Nog een tip voor je volgende barbecuefeest: bekijk ons aanbod aan BBQ-kookboeken eens (ook leuk om cadeau te doen!).

Naar boven