Kuipplanten

Kuipplanten

Mooie kuipplanten

Kuipplanten zijn planten die meestal (sub)tropisch zijn. Denk hierbij aan de citroen boom of de mimosa. Deze planten staan in een kuip zodat ze makkelijker verplaatsbaar zijn. In de zomer kan je ze buiten zetten, terwijl je in de winter binnen bij het raam kan zetten. Hierdoor staan de kuipplanten niet in de vorst. Ben je op zoek naar een kuipplant? Bij ons vind je veel mooie kuipplanten.

Kuipplanten voor je huis

Wil je thuis genieten van een tropische sfeer? Dan zijn de kuipplanten precies wat je zoekt! De meeste kuipplanten bloeien uitbundig in de natuur in het buitenland. Ze zijn namelijk in de meeste gevallen (sup)tropisch. Hierdoor zijn ze dan ook niet winterhard. Je moet de planten dus in de winter naar binnen halen. Doordat de (sup)tropische planten in kuipen staan, is het voor jou makkelijker om deze naar binnen te halen. Vandaar ook de naam: kuipplanten. Wil je meer weten over de (soorten) kuipplanten? Lees dan snel verder.

 

Verzorging van kuipplanten

Kuipplanten starten vanaf de lente met bloeien. Dit herken je doordat ze, net zoals bij een olijf- en sinaasappelboom, bloemen of vruchten krijgen. Tijdens deze groei is het belangrijk dat je de plant genoeg water geeft en in sommige gevallen ook extra voeding (dat staat op het informatiekaartje van de kuipplant aangegeven). Als je de kuipplanten extra voeding moet geven, is het belangrijk dat je dit alleen in de lente tot het einde van de zomer doet. Daarna bloeien en groeien ze niet meer en verliezen ze bladeren en bloemen. Dan hoef je ze ook geen extra voeding te geven.

In de herfst hoef je weinig met de kuipplanten te doen. Je hoeft ze namelijk nauwelijks tot geen voeding en water te geven. Wel raden we je aan om de planten te snoeien, indien nodig. Daarbij is het ook belangrijk om bruine bladeren en uitgebloeide vruchten en bloemen weg te halen. Op die manier kan je kuipplant optimaal groeien, waardoor hij uitgroeit tot een mooie en volle kuipplant.

 

Overwinteren met kuipplanten

Wanneer de temperaturen dalen, is het belangrijk dat je de kuipplanten naar binnen haalt. Maar dat is toch niet zo makkelijk als je denkt. Je moet namelijk op een aantal dingen letten, zoals de plek waar je de kuipplanten neerzet, het watergehalte, de ziekte, het opruimen van bladeren en snoeien van de plant. Wij geven je graag vijf tips hoe je de planten goed kan verzorgen tijdens de winter.

1.     Locatie van kuipplant

Als je je kuipplant naar binnen wilt halen, is het belangrijk om deze niet meteen op een te warme plek te zetten. Aangezien zij ook even hun rust nodig heeft, is het goed om de plant bij voorkeur in een koele (tussen de 5 en 15 °C) ruimte neer te zetten. Denk daarbij aan een schuur, koele serre, keuken of (verwarmde) kweekkas.

2.     Watergehalte van kuipplant

Verder is het belangrijk het watergehalte van je kuipplant in de gate te houden. Als de potgrond namelijk te nat is, kan het gebeuren dat je plant begint te rotten. Maar te weinig water zorgt er weer voor dat je plant gaat uitdrogen. Het is daarom belangrijk om de aarde van je kuipplanten matig vochtig te houden.

3.     Let op ziekte

Ook kunnen je kuipplanten bij de overgang van buiten naar binnen ziektes krijgen. Witte vliegen of luizen zijn daarbij de meest voorkomende ziektes. Om dit te voorkomen, kan je het beste de ongewenste bezoekers bestrijden met biologische gewasbescherming. Hoe eerder je dit aanpakt, hoe minder schade de ongedierte aanrichten.

4.     Bladeren kuipplant opruimen

Daarnaast is het belangrijk dat je je kuipplant snoeit. Wanneer je kuipplanten naar binnen haalt, is het logisch dat ze bladeren verliezen en sommige zelfs helemaal kaal worden. Deze bladeren moet je opruimen, net zoals de eventuele aangetaste bladeren. Dit voorkomt namelijk dat je plant ziektes en schimmels krijgen.

5.     Kuipplant snoeien

Zoals al eerder benoemt, is het belangrijk om in de winter je kuipplant te snoeien. Je moet dan de bruine bladeren en uitgebloeide vruchten en bloemen weghalen. Ook moet je kijken naar de zwakke takken kijken en die weghalen. Wanneer je dit doet, kan de plant mooier en makkelijker groeien. Bovendien heeft hij dan minder water en voeding nodig, aangezien deze minder energie geeft aan ‘nutteloze’ bladeren en takken.

 

Kuipplanten bestel je makkelijk en snel bij Warentuin

Kuipplanten zijn erg mooie planten voor in huis en in je tuin. Maar ze hebben wel de nodige verzorging nodig. Wanneer je ze goed verzorgt, kan je jarenlang van hen genieten. Het is dan ook niet gek dat je een groot assortiment aan kuipplanten bij ons vind! Daarnaast vind je bij Warentuin ook vele andere producten. Zo vind je meer perk-, eenjarige en kuipplanten, maar ook andere mooie planten met bijbehorende potten,  tuinsets, dierproducten en veel meer. Ook vind je prachtige kerstproducten. Het grootste voordeel bij Warentuin, is dat je al je producten vanuit thuis op je luie stoel kan bestellen! Het werkt als volgt. Bekijk het assortiment en voeg je gewenste producten toe aan je online winkelwagen. Wanneer je alle producten hebt toegevoegd, rond je je bestelling af en zorgen wij ervoor dat jouw producten zo snel mogelijk naar jou thuis komen. Makkelijk, toch?

Heb je vragen over het bestelproces, of heb je andere vragen? Bekijk onze veel gestelde vragen of neem gewoon contact met ons op!

Naar boven