Gras & kunstgras

Gras & kunstgras

Gras & Kunstgras

Kan jouw grasmat wel een opknapbeurt gebruiken? Dan heb je graszaad of graszoden nodig. Bij Warentuin bestel je zo’n echte grasmat of jong graszaad voordelig en snel online. Op deze pagina vind je de graszoden en -zaden die je bij ons online kunt bestellen.

Filter
Positie
Naam
Prijs
Aflopend sorteren
Weergeven als Foto-tabel Lijst
Artikel 1-24 of 69
24
48
72
Pagina
24
48
72

Gras of kunstgras aanleggen

Mooi groen gazon in je tuin? Een echte aanwinst voor in je tuin. Je kunt kiezen voor echt gras of voor kunstgras. Vind je de geur van gras lekker en zie je de dauwdruppels in de ochtend graag liggen of ligt je voorkeur bij minder onderhoud? Beide opties voegen wat toe aan je tuin en maken het een prettige loungeplek of een leuke plek voor de kinderen om te spelen. Hieronder zal meer komen te staan over gras zowel als kunstgras. Zo kun je een juiste keuze maken voor in de tuin en ben je goed voorbereid.

Gras en gazon

Gazon aanleggen

Het aanleggen van een nieuw gazon kan je laten doen, maar is natuurlijk ook zelf te doen. Het is hierbij wel belangrijk dat je zorgvuldig aan de slag gaat. Het zaaien van gras of het leggen van de grasmatten is niet zo moeilijk, het lastige aan het aanleggen van een gazon is de noodzaak van een goede voorbereiding van de ondergrond waar het nieuwe grasveld komt te liggen. Zorg onder andere voor de juiste voedingsstoffen in de grond.

Graszoden leggen of gras zaaien?

Bij het aanleggen van gras kan je zowel kiezen voor het leggen van graszoden of voor het zaaien van gras. Graszoden leggen is duurder, maar het grote voordeel is dat uw nieuwe gazon relatief snel klaar is. Vaak kun je na een of twee weken al op je nieuwe grasveld lopen. Gras zaaien is voordeliger, maar het duurt langer voordat je gazon klaar is omdat je eerst moet wachten tot het gras opkomt. En in de eerste maanden is de nieuwe grasmat nog erg kwetsbaar en dien je uit te kijken met intensief gebruik.

Welke periode kan je het beste gras aanleggen?

Het voorjaar en het najaar zijn de meest geschikte periodes om gras te zaaien. Het is wel van belang dat de temperatuur boven de 15 graden komt om het graszaad goed te laten kiemen. Door de grotere kans op koude nachten in het voorjaar is het najaar de ideale periode voor het inzaaien van gras. Graszoden kunnen buiten de vorstperiode om gelegd worden. De ideale temperatuur voor het leggen van grasmatten is tussen de 6 en de 20 graden, dus de beste periodes voor het leggen van graszoden zijn daarom toch ook het voorjaar en het najaar.

Onderhoud van je gazon

Goed onderhoud van je gazon is essentieel om het hele jaar door te kunnen genieten van een mooie groene grasmat. Welke werkzaamheden zijn dan onder andere belangrijk?

Maaien Regelmatig maaien van je gras is beslist noodzakelijk om een mooi dicht gazon te behouden. In de periode van mei tot oktober is het aan te raden om het gras minimaal eens per week te maaien, en in het voorjaar is het zelfs verstandig om uw gras twee maal per week te maaien. Door regelmatig gras te maaien verklein je de kans op vorming van onkruid in je gazon aanmerkelijk.

Sproeien Een gazon heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien, het is dus belangrijk om regelmatig te sproeien. Voornamelijk na het aanleggen is het erg belangrijk dat het gras niet uitdroogt. Maar teveel water geven is ook niet goed, check regelmatig hoe vochtig je gras is.

Bemesten Door het maaien van je gras verdwijnen belangrijke voedingsstoffen uit de grond en het is aan te raden om deze tekorten aan te vullen door je gazon te bemesten. Hierdoor blijft het gras goed groeien en wordt je grasveld ook weerbaarder tegen mos, onkruid, kou en droogte. Een paar keer per jaar is voldoende.

Verticuteren Door mos, onkruid en maaien kan er een harde viltlaag op je gazon ontstaan. Met verticuteren verwijder je deze viltlaag waardoor je gazon weer beter kan ademen en groeien. Ook zorgt dit ervoor dat schimmels zich veel minder goed kunnen ontwikkelen. Dit hoeft maar een enkele keer in het jaar.

Bijzaaien Kale plekken in het gras kun je herstellen door bij te zaaien. Voor het mooiste resultaat is het aan te raden om dezelfde grassoort in te zaaien als die voor de aanleg is gebruikt, en vergeet niet om de nieuw ingezaaide plekken van voldoende water te voorzien.

Kalk strooien Voor de beste opname van voedingsstoffen door je gazon is de juist zuurgraad van de grond van belang. Je kunt een pH-bodemtest gebruiken om de huidige zuurgraad te bepalen. Wanneer de grond verzuurd is, kun je kalk strooien om de grond minder zuur te maken.

Kunstgras

De voordelen van kunstgras

Het grootste voordeel is dat het onderhouden van kunstgras heel gemakkelijk is. Zoals hierboven aangegeven moet je voor het onderhouden van gras zoals maaien, sproeien, verticuteren en bemesten. Dit hoeft allemaal niet gedaan te worden bij kunstgras. Daarnaast blijft het er altijd mooi uitzien. Het blijft groen, bevat geen kale plekken en onkruid kan ook niet ontstaan. Ook hoef je het niet te sproeien of geld uit te geven aan andere onderhoudsproducten of gereedschap. De aanleg van kunstgras is in eerste instantie wel duurder, maar op de jaarlijkse kosten bespaar je wel.

Kunstgras aanleggen

Je kan er voor kiezen om zelf kunstgras aan te leggen. Het is natuurlijk goedkoper om het zelf te doen, maar in praktijk blijkt het wel iets ingewikkelder. Het is behoorlijk wat werk en is bovendien precisiewerk wat specifieke kennis en ervaring vereist. Wil je er zeker van zijn dat de aanleg goed gaat dan is het misschien toch verstandiger om het door een specialist te laten aanleggen.

Soorten kunstgras

Er zijn verschillende soorten kunstgras voor verschillende doeleinden. Er is kunstgras dat bijna niet te onderscheiden is van echt gras en dus ideaal is voor het aanleggen van een gazon in je tuin. Voor op je balkon of dakterras kan het prettiger zijn om zacht aanvoelend kunstgras te kopen. Dan kun je zonder problemen op blote voeten naar buiten lopen. Ook is er natuurlijk kunstgras voor intensief gebruik, dat is het kunstgras dat wordt gebruikt voor sportvelden en speeltuinen. De prijzen kunnen best verschillen. De prijs wordt beïnvloedt door de kleur en echtheid van het gras en verder de lengte, sterkte van de grassprieten, de dichtheid en de structuur.

Onderhoud van kunstgras

Het onderhouden van het kunstgras is vrij simpel. Het belangrijkste is het goed schoonhouden van het kunstgras. Verwijder regelmatig bladeren en takken van bomen of planten, dit voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Dit kun je het beste doen door het kunstgras te bezemen met een harde bezem. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de grassprieten weer mooi rechtop komen te staan. Ook is het een goed idee om jaarlijks kwartzand over het kunstgras te strooien. Dit gebruik je ook bij de aanleg van het kunstgras en heeft als functie dat het kunstgras goed blijft liggen en de grassprieten rechtop blijven staan.

Makkelijk en snel online bestellen

Hopelijk is het zo allemaal een beetje duidelijk en heb je een keuze kunnen maken. Zitten de juiste producten voor jou ertussen? Dan kan je ze gemakkelijk en snel bij Warentuin bestellen: gewoon achter je laptop op je bank in de woonkamer! Zoek alle producten die je nodig hebt uit en voeg ze toe aan je winkelmandje. Rond je bestelling af en dan gaan wij voor je aan de slag om de producten bij elkaar te zoeken en zo snel mogelijk naar je toe te sturen. Ideaal toch?

Heb je nog vragen over het bestelproces, of heb je andere vragen? Bekijk onze veel gestelde vragen of neem gewoon contact met ons op!

Naar boven