Vijverbenodigdheden & vijveronderhoud

Vijverbenodigdheden & vijveronderhoud

Vijverbenodigdheden en producten voor vijveronderhoud kopen bij Warentuin

Altijd al een vijver in je tuin willen hebben? Dan heb je geluk! Op deze pagina vind je namelijk alles wat je nodig hebt voor het goed aanleggen van jouw exemplaar. Als echte vijverliefhebber zul je ongetwijfeld weten dat echter niet alleen het juist aanleggen van een vijver heel belangrijk is, maar ook het onderhouden ervan. Op deze plek vind je daarom ook allerlei topkwaliteit vijveronderhoudsproducten. Neem snel een kijkje en bestel jouw producten direct!

Vijverbenodigdheden en producten voor vijveronderhoud online bestellen bij Warentuin

Warentuin verkoopt enkel topkwaliteit producten om een vijver goed aan te kunnen leggen en mooi en gezond te kunnen houden. De deur hoef je er niet eens voor uit, want alles wat je nodig hebt voor de aanleg van een vijver en alle producten voor het onderhouden van een vijver bestel je eenvoudig online. En weet je wat extra fijn is? Bij Warentuin betaal je voor al deze producten nooit te veel!

Een vijver aanleggen in je tuin

Een vijver kan een echte sfeermaker in je tuin zijn. Toch is het, vóórdat je een vijver aanlegt, handig om een paar zaken aandachtig door te nemen. Zo is het verstandig zijn om eerst goed te bedenken wat voor soort vijver je wil hebben, hoe groot de vijver moet of kan zijn, waar de vijver precies komt te liggen en hoeveel de vijver mag kosten.

Welke soorten vijvers zijn er zoal?

Bij het bepalen van een soort vijver heb je allerlei mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een vijver met vooral vissen of toch liever een vijver met vooral planten? Wil je misschien een vijver hebben waarin vissen en planten met elkaar worden gecombineerd? Kies je voor de laatstgenoemde optie, hou er dan rekening mee dat niet alle vissen en alle planten zomaar met elkaar kunnen worden gecombineerd. Wist je verder bijvoorbeeld dat als je een koivijver wil, daar helemaal geen planten bij kunnen? Zou je dat wel doen, dan zouden de koi al die planten namelijk opeten!

Hieronder volgt een opsomming van enkele van de vijversoorten die er zijn:

Vijversoort 1: een koi visvijver

Een koivijver is op dit moment de populairste, maar ook de lastigste vijver om te houden en te onderhouden. Koi zijn namelijk prachtige vissen, maar ze hebben wel een vrij lange, vrij ingewikkelde gebruiksaanwijzing. Een koivijver is daarom vaak een speciaal aangelegde en speciaal ingerichte vijver. Zoals gezegd kunnen er in een koivijver geen planten worden geplaatst omdat koi er dol op zijn en elk exemplaar maar wat graag in hun maag laten verdwijnen. Wat je wel kunt doen, is een apart vijvergedeelte creëren met zuiverende zuurstofplanten waar de koi niet bij kunnen komen.

Ben je van plan om een koivijver te beginnen? Schaf dan een heel sterk filter aan met een heel sterke UV-C lamp en zorg ervoor dat de vijver een gemiddelde diepte heeft van ongeveer 130 cm. Waarom? Koi zijn zeer gevoelige dieren en houden niet van koud water. In de winter bevinden ze zich daarom zo diep mogelijk in de vijver. Hoe dieper de vijver, hoe prettiger de koi dit vinden. Omdat er voor deze vijversoort geen beplanting nodig is een koivijver verder meestal strak is vormgegeven en past deze dus perfect binnen een eveneens strak vormgegeven tuin.

Het onderhouden van een koivijver vergt veel aandacht.

Vijversoort 2: een 'gewone' visvijver

Een 'gewone' visvijver is enkel bedoeld om vissen in te houden, meestal zonder waterplanten. Kies je ervoor om toch waterplanten aan je 'gewone' visvijver toe te voegen? Zorg er dan voor dat je de vijver in de juiste conditie houdt. Om dit voor elkaar te krijgen heb je een krachtig filtratiesysteem en een luchtpomp nodig. Een richtlijn voor het aantal vissen dat in deze vijver kan worden gehouden is maximaal 5 cm vislengte per 100 liter water. Dit betekent dat je in een vijver van 5000 liter water zo'n 10 tot 12 vissen kunt houden. Als je te veel vissen in een vijver houdt, komen er veel meer afvalstoffen in de vijver dan dat de bacteriën kunnen verwerken en leidt dit tot het ontstaan van zweefalgen in het water en vertroebeling van het water.

Het onderhoud van deze vijver is minder intensief dan dat van een koi vijver. Het filter en de pomp moeten een paar keer per jaar worden nagekeken en eventueel worden onderhouden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er niet te veel slib op de bodem ontstaat. Met behulp van Bio-Oxydator kun je bodemslib verwijderen en het ontstaan van nieuwe slib helpen voorkomen.

Vijversoort 3: een plantenvijver

In een plantenvijver (ook wel natuurlijke vijver genoemd) draait het om de beplanting en hou je in principe verder geen vissen. De beplanting is zo gekozen dat deze verschillende diersoorten aantrekt als kikkers, salamanders en insecten. In een plantenvijver worden ook geen pompen, filters of andere hulpmiddelen gebruikt. Het zuurstofgehalte in de vijver blijft op pijl dankzij de grote hoeveelheid zuurstofplanten. Dat een plantenvijver ook wel natuurlijke vijver wordt genoemd is niet voor niets: de vijver heeft een natuurlijke vorm, een vorm van een vijver zoals je die aantreft in een park of een bos. De kanten van de vijver lopen over in water en de ondiepe zones bevatten moeras- en overplanten.

Wil je een natuurlijke (planten)vijver in je tuin aanleggen? Doe dit dan op een lichte plek. Vissen houden in deze vijver kan, maar zorg dan voor een diepte van minimaal 80 cm. De grootte van de vijver is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die in je tuin beschikbaar is. Plant in het begin met name zuurstofplanten, daarna wat lang bloeiende oever- en moerasplanten en tot slot een paar waterlelies. Heb je dat gedaan? Laat je vijver dan met rust de natuur haar werk doen. De vijver zal zich verder ontwikkelen en alleen maar mooier worden.

Hoe groot kan of moet een vijver zijn?

Het formaat van een vijver is iets dat je grotendeels zelf kunt bepalen, maar bij de keuze van de vijvergrootte is het wel van belang om rekening te houden met de volgende zaken:

Verhouding vijver/tuin

Een vijver moet wat betreft de omvang passen in de tuin waarin deze komt te liggen. Een heel kleine vijver in een heel grote tuin is niet mooi een heel grote vijver in een heel kleine tuin ook niet.

Ontwikkeling biologisch evenwicht

Om ervoor te zorgen dat er zich in de vijver een gezond biologisch evenwicht kan ontwikkelen, moet de vijver een bepaalde minimale inhoud hebben. Als minimale inhoud wordt meestal zo'n 2.000 tot 3.000 liter aangehouden.

Waar komt de vijver te liggen?

Een belangrijk aspect is de locatie van je vijver. Kijk in het kader hiervan bijvoorbeeld naar het zonverloop en neem dit mee. Bedenk dat (vijver)planten veel zonlicht nodig hebben en dat vissen het ook wel prettig vinden als ze wat zon mee kunnen pikken! Het is verder natuurlijk leuk om de vijver vanuit je woonkamer te kunnen zien liggen. Tot slot moet je uiteraard nog rekening houden met het feit dat je gemakkelijk bij alle onderhoudsapparatuur die je nodig hebt moet kunnen en dat je ook de vijververlichting gemakkelijk moet kunnen bedienen.

Hoe leg je een vijver aan?

Hieronder volgen in het kort de te nemen stappen voor het aanleggen van een vijver:

Kies je type vijver

Besluit eerst wat voor type vijver je wil gaan bouwen. Kies je voor een vijver met of zonder vissen (een natuurlijke vijver wordt hier voor het gemak buiten beschouwing gelaten)? Dit is van invloed op je hele ontwerp.

Er zijn twee typen vijvers die je kunt plaatsen of bouwen: kant-en-klare, complete voorgevormde vijvers of zelf met folie aan te leggen vijvers. Het eerste vijvertype kun je, zoals de term 'kant-en-klaar' al doet vermoeden, direct in het gat plaatsen dat je ervoor in je tuin hebt gemaakt. Let er daarbij wel op dat de bak precies in dat gat past! De andere, zelf met folie aan te leggen vijver, kan daarentegen in elke mogelijke vorm worden aangelegd. Let bij deze vijversoort wel op dat je een goede beschermlaag gebruikt.

Voor welk van de 2 vijvers je ook kiest, elk exemplaar dient verder uitgerust te zijn met een goed waterfilter. Waterfilters zijn er in de vorm van een biologisch filter en in de vorm van een drukfilter.

Voeg planten toe

Zoek – als je tenminste niet voor een koivijver kiest – waterplanten uit. Met vijverplanten zorg je voor zuurstof in het water toe en kan een vijver levendig worden gemaakt. Met vijverplanten voeg je namelijk niet alleen letterlijk leven toe, maar bepaal je ook de uitstraling van de vijver. Met een eenvoudig groen plantje geef je een vijver bijvoorbeeld een rustige look, terwijl je met een kleurrijke waterlelie er juist voor zorgt dat je vijver er echt uitspringt en de eyecather van je tuin wordt.

Voor welke vijverplanten je uiteindelijk ook kiest, zorg dat je voor elke plantensoort een vijvermand kiest. Vijvermanden laten wel het water door, maar niet de voedingsbodem. Hierdoor krijgt de plantensoort alles wat deze nodig heeft. Vijvermanden zorgen er verder voor dat je vijverplanten niet alleen om het vijverwater heen kunt plaatsen, maar ook midden in het vijverwater! En wist je dat vijvermanden ervoor zorgen dat de vijverplanten die erin staan in toom worden gehouden en dat de wortels van de planten niet over de hele bodem kunnen gaan woekeren? Vijvermanden aanschaffen is dus altijd een goed idee!

Voeg vissen toe

Behalve met vijverplanten, moet een vijver natuurlijk ook worden gevuld met een paar mooie vissen! Welke vissen mooi zijn, is voor iedereen verschillend. Ga je voor een aantal kleine goudvissen of toch liever voor een aantal grote koi karpers? Er is heel veel mogelijk, maar je kunt je wel voorstellen dat koi karpers meer ruimte nodig hebben dan goudvissen. Stem het formaat van je vijver dan ook altijd af op de vissoort(en) die je erin gaat laten zwemmen.

Zorg er verder voor dat je een optimaal leefklimaat voor je vissen creëert. Je vissen moeten niet alleen de juiste voeding krijgen, maar ook voldoende zuurstof uit het water kunnen opnemen. Speciale zuurstofstenen geven continu zuurstof aan het water af. De stenen kunnen worden aangesloten op een pompje.

Let op! Kies je voor koi? Dan heeft het geen zin om ook waterplanten in je vijver te hebben, omdat deze door de vissen worden opgegeten! Je kunt dan alleen waterplanten toevoegen aan een apart gedeelte van je vijver!

Breng de finishing touch aan

Als de basis eenmaal staat kun je natuurlijk nog mooie stenen, andere sfeervolle decoratie en subtiele verlichting toevoegen. Bekijk onderstaande vlog van Sep om letterlijk een goed beeld te kunnen krijgen van de manier waarop je het aanleggen van een vijver hert best kunt aanpakken.

Je vijver herfst- en winterklaar maken

Om ervoor te zorgen dat je vijver in de herfst schoon blijft, kun je een filter in je vijver monteren. Een filter reinigt niet alleen, maar helpt ook om je vijver in beweging te houden, zodat er geen algen in komen en geen ijslaag wordt gevormd in de winter.

Daarnaast is het handig ter voorbereiding op de herfst en de winter, om een afdeknet boven je vijver te hangen. Op die manier bescherm je je vijver tegen vallende bladeren en worden je vijverdieren ook nog eens beschermd tegen ongewenste gasten!

Waterornamenten

Liever geen volledige vijver in je tuin of heb je er geen plek voor? Geen punt, want Warentuin biedt ook heel mooie waterornamenten van verschillende topmerken. Zo kun je lekker met een drankje in de tuin zitten en ondertussen genieten van het zacht stromende water. De waterornamenten brengen sfeer, zijn relatief goedkoop en het is veel minder werk! Ideaal voor de mensen die het wat kleiner en minder onderhoudsintensief willen of moeten aanpakken.

Vijverbenodigdheden en producten voor vijveronderhoud online shoppen

Vijver benodigdheden en producten voor vijveronderhoud online shoppen bij Warentuin is slim, want deze zijn stuk voor stuk van de allerhoogste kwaliteit en toch betaalbaar. Daarnaast kun je voor de aanschaf van die betaalbare vijverbenodigdheden en producten voor vijveronderhoud gewoon blijven zitten waar je zit! Waarom? Omdat alle producten die je bij ons online koopt worden thuisbezorgd. Het thuisbezorgen van bijvoorbeeld jouw vijverbak, vijverfilter en vijverpomp is bovendien in de meeste gevallen helemaal gratis! In de meeste gevallen, want er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Bekijk voor meer informatie over de verzendkosten de productinformatie.

Heb je nog vragen over het bestelproces, of wil je iets anders weten? Bekijk dan onze veel gestelde vragen of neem contact met ons op! We helpen je graag verder!

Naar boven