Bewatering

Bewatering

Tuinbewatering en de producten van Warentuin

Warentuin biedt allerlei producten om je tuin mee van water te voorzien. Denk dan aan gieters en tuinslangen, aan sproeiers of aan complete beregeningsinstallaties. Bij elk product dat je bij ons koopt ben je verzekerd van topkwaliteit. Wat dacht je bijvoorbeeld van de producten van Gardena, Hozelock en Geli?

Zelf een beregeningsinstallatie voor je tuin aanleggen

Water is heel belangrijk voor de groei en bloei van je planten en je gazon in de tuin, maar tijdens warme en droge dagen hebben ze meestal net wat extra nodig. Je kunt in zo’n geval besluiten zelf een beregeningsinstallatie aan te leggen, waarmee je vervolgens je planten of gazon sneller met de hand of automatisch water kunt geven.

Een eenvoudige, handmatig te bedienen installatie kan bestaan uit ingegraven leidingen met daarop aangesloten een paar wateraftappunten als kranen of watercontactdozen. Hierop kunnen vervolgens via slangen één of meerdere sproeier(s) worden aangesloten.

Het voordeel van een automatisch beregeningssysteem is dat daarbij de beregening doorgaat, ook als je niet thuis bent. Daarnaast kun je de meest ideale tijden/dagen voor het geven van water instellen en met behulp van een regensensor overbodige beregening voorkomen.

Sproeier of sproeisysteem voor je tuin en gazon

Je planten of gazon kun je onder andere besproeien met behulp van sproeiers of een sproeisysteem. Sproeiers zijn er in allerlei varianten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor tuinsproeiers als pop-up sproeiers, vernevelaars en druppelsystemen (druppelslangen).

Pop-up sproeiers zorgen voor een perfect gelijkmatige besproeiing van je gazon. Een vernevelaar ‘produceert’ lichte motregen, ideaal voor in kleine perken en bloembakken. Een druppelslang zorgt ervoor dat de plekken met dichte beplanting wel besproeid worden.

Speciaal voor het besproeien van je gazon is er de gazonsproeier, ook wel zwenksproeier genoemd, ideaal om te gebruiken op warme zomerdagen.  Zet je de gazonsproeier aan, dan valt het water van bovenaf zachtjes op het gras. Je kunt de gazonsproeier aansluiten op een tuinslang of een regenton met een waterpomp.

Een gazonsproeier wordt niet voor niets een zwenksproeier genoemd. Je kunt heel precies instellen in hoeverre de sproeier heen en weer zwenkt, zodat je heel precies de volledige oppervlakte van je gazon kunt bereiken. Natuurlijk kun je een gazonsproeier ook voor de rest van de tuin gebruiken. Let er wel op dat niet alle planten en van bovenaf besproeid kunnen worden.

Beregeningspompen voor je tuin

Als je een grote tuin hebt of meerdere sproeiers tegelijkertijd wilt laten werken, kan het heel slim zijn hiervoor een beregeningspomp te gebruiken. Deze pompen zijn speciaal ontwikkeld voor het beregenen van landbouwgronden, parken en dus grote tuinen.

Met een beregeningspomp water kun je water dat je eerder op een irrigatiepunt hebt opgeslagen, later bij droogte gebruiken om je tuin mee te bewateren. Denk dan bijvoorbeeld aan water uit een regenton, dat mooi van pas kan komen voor het besproeien van je gazon of moestuin. Een beregeningspomp is dus zeer geschikt wanneer een vaste kraanaansluiting te ver weg is. En wist je al dat je beregeningspompen ook kunt gebruiken om een zwembad of vijver mee af te tappen?

Goedkope regenton in verschillende maten en vormen

Over water uit een regenton gesproken: bij Warentuin kun je goedkope regentonnen kopen in verschillende maten en vormen: groot of klein, rechthoekig of rond.  Daarnaast kun je bij ons een traditionele houten regenton kopen of een moderne kunststof regenton.

Een houten regenton is niet alleen functioneel, maar ook nog eens heel mooi. Houten regentonnen hebben echter veel onderhoud nodig en kennen een beperkte levensduur. Vandaar dat de meeste houten regentonnen in ons assortiment enkel een natuurgetrouwe houtlook hebben. Zo kun je dus een ‘houten’ regenton kopen en ondertussen profiteren van de voordelen van een kunststof regenton. En o, ja: let er bij het kopen van je ton op dat er een tapkraantje bij zit. Dit kraantje is meestal op meerdere plekken in de regenton aan te brengen.

Wat zijn de voordelen van een kunststof regenton?

Een kunststof regenton kopen is heel verstandig, omdat deze langer meegaat dan een echte houten regenton. Ook is een kunststof ton goedkoper en praktischer en onderhoudsvrij. Wel raden we aan een kunststof regenton altijd een schaduwrijk plekje te geven. Je stelt zo verkleuring van ton in de zomer zo lang mogelijk uit en de ton gaat langer mee. Een kunststof regenton is verder in de winter vorstbestendig (tot -10 graden Celsius). Bij nóg kouder weer kun je de waterton overigens beter leeg laten lopen, zodat hij niet kapot vriest.

Wil je meer weten over kunststof regentonnen? Sep vergelijkt ze met de houten varianten en geeft je nog een paar belangrijke tips:

Handmatige bewatering met een gieter van topkwaliteit

Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Dan is in plaats van bewatering via een systeem, handmatige bewaring met behulp van bijvoorbeeld een gieter vaak al voldoende. Ook daarvoor kun je bij Warentuin terecht. De gieters van topmerken als Geli en Elho zorgen ervoor dat je handmatig elk stukje tuin water kunt geven en zodoende bepaalde bloemen of planten net dat kleine beetje extra water kunt geven, waardoor deze zullen gaan groeien en bloeien als nooit tevoren.

Handmatige bewatering met behulp van een plantenspuit, drukspuit of druksproeier 

Met behulp een plantenspuit kun je de regen nabootsen en kun je je planten dus een verfrissende douche geven. Ook kun je aan het water in een plantenspuit een gewasbeschermingsmiddel toevoegen en zo via een plantenspuit op subtiele wijze ongewenste insecten verjagen.

Drukspuiten en druksproeiers hebben een krachtigere waterstraal dan die van plantenspuiten. Met drukspuiten en druksproeier kun je je planten daarom goed schoonmaken of bijvoorbeeld luizen wegspoelen. Wees wel voorzichtig en maak niet per ongeluk de bladeren stuk.
 
Plantenspuiten en plantensproeiers zijn verder vooral geschikt om je kamerplanten mee te vernevelen, dit is met name bij tropische planten slim om regelmatig te doen.
 

Vernevelaars voor je tuin en je terras

Behalve vernevelaars voor je kamerplanten, zijn er ook vernevelaars voor je tuin en terras. Op de heetste zomerdagen is het soms zo warm dat het eigenlijk niet te doen is. Niet voor jou, maar ook voor al het leven in je tuin. Een tuin vernevelaar zorgt voor de nodige verkoeling voor onder andere alle vaste tuinplanten en bloemen in je tuin. 

Met een terras vernevelaar maak je het jezelf en anderen een stuk aangenamer! Ze zijn namelijk speciaal ontwikkeld om je terras te verkoelen. Je kunt kiezen voor een vernevelaar set of een mini terrasvernevelaar.

Producten voor de beregening van je (balkon)tuin, gazon of terras online bestellen

Had jij van tevoren gedacht dat je allerlei producten voor de beregening van de planten in je (balkon)tuin, gazon of terras ook online kunt kopen? Bij Warentuin zeker! Kies een product uit en voeg deze toe aan je virtuele winkelmandje. Hulp nodig? Via de kolom aan de linkerkant onder meer filteren op merk, materiaal en (maximale) prijs. Heb je een keuze kunnen maken? Heel goed. Rond je bestelling af en de producten zijn van jou en worden zo snel mogelijk thuisbezorgd! Ideaal, toch?

Naar boven