0%

Led lampen zijn populairder dan ooit. Steeds meer mensen laten hun oude lampen vervangen en stappen zo van traditionele verlichting over op moderne led lampen. Ook in kerstbomen met verlichting en sommige kerstdecoratie worden led lampjes verwerkt. En dat is ook helemaal niet gek, want het gebruik van led verlichting in huis, in je tuin, op kantoor, in kerstbomen en/of in kerstdecoratie brengt een hoop voordelen met zich mee. In deze blog zijn er maar liefst 10 voor je op een rijtje gezet. Wil je weten welke? Lees dan snel verder!

1. Led lampen zijn energiezuiniger

Het grootste en belangrijkste voordeel van led lampen is dat ze heel energiezuinig zijn. In vergelijking met traditionele gloeilampen kan de besparing oplopen tot maar liefst 90%! Een traditionele gloeilamp zet 70 tot 75% van de elektriciteit om in warmte en 25 tot 30% in licht. Een led lamp zet 90% van de elektriciteit om in licht en slechts 10% in warmte.

2. Led lampen zijn goedkoper

Dat led lampen maar liefst 90% van de elektriciteit omzetten in licht is niet alleen energiezuiniger en dus beter voor het milieu, maar ook beter voor je portemonnee. Een led lamp is relatief duur in aanschaf, maar deze investering heb je door het zuinigere verbruik zo weer terugverdiend.

3. Led lampen gaan langer mee

Led lampen gaan langer mee dan traditionele lampen. Een led lamp heeft een gemiddelde levensduur van 30.000 uur tot maar liefst 50.000 uur. Ter vergelijking: de branduren van een spaarlamp liggen tussen de 5.000 en 10.000 uur. Die van een halogeenlamp liggen slechts rond de 3.000 uur en die van gloeilampen rond de 1000 uur. Dit maakt investeren in led verlichting dus nóg interessanter.

4. Led lampen hebben geen opwarmtijd

Led lampen branden altijd direct op volle sterkte. In tegenstelling tot gloei-, spaar- en hallogeenlampen hebben led lampen namelijk geen opwarmtijd. Na het omzetten van de schakelaar kun je direct genieten van goed licht.

5. Led lampen zijn veiliger in gebruik

Heb je je vingers weleens gebrand aan een hete gloeilamp? Dat probleem is met led lampen voorgoed verleden tijd. Led lampen kunnen namelijk niet heet worden. Dit maakt ze niet alleen minder brandgevaarlijk en veiliger en veiliger voor jou, maar ook voor je (kleine) kinderen en je huisdieren.

6. Led lampen zijn ‘groener’

Led lampen zijn ook letterlijk veiliger. Spaarlampen bevatten de gevaarlijke stof kwik. Dit maakt dat je de lamp na gebruik bij het chemisch afval moet weggooien. Led lampen bevatten  geen kwik of andere giftige stoffen. Deze lampen bestaan hoofdzakelijk uit elektronische componenten, kunnen dus als kleine elektrische apparaten worden gerecycled en zijn daarmee ook ‘groener’ dan andere lampen.

7. Led lampen flikkeren niet

Spaarlampen en TL lampen gaan tientallen of honderden keren per seconde aan en weer uit. Meestal  merk je daar niet heel veel van, maar vooral bij lampen die aan het einde van hun levensduur zijn, kun je daar wel het een en ander van merken. Of je het nu wel of niet goed merkt, dit proces is hoe dan ook vermoeiend voor ogen. Led lampen flikkeren niet en staan constant aan. Dit is rustiger voor de ogen. Als je ogen rust hebben, kun je je beter concentreren. Dit maakt led lampen ook prima geschikt voor op je studeer- of werkkamer.

8. Led lampen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren

Tegenwoordig zijn led lampen allang niet meer alleen in het fel wit verkrijgbaar, maar bijvoorbeeld ook in het warm wit en in allerlei andere lichtkleuren. Van koel en helder licht of warm witte led verlichting tot gezellige, knusse gekleurde led verlichting. Alles kan.

9. Ledlampen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen

Behalve in allerlei verschillende kleuren, zijn led lampen tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei vormen.

Standaardlamp

De standaard lamp of ‘peer' is de meest voorkomende led lamp. Als zoekt zonder poespas is dit de lamp die je nodig hebt. Vaak is de lamp voorzien van een grote E27 schroeffitting. De standaard lamp is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Je kunt kiezen voor een led lamp met mat glas of een lamp met helder glas, maar ook voor een met gekleurd glas. Daarnaast kun je kiezen uit een groot aantal wattages (lampsterktes). De lampsterkte die je moet kiezen, is afhankelijk van waar je je de lamp voor gebruikt en wat je mooi vindt.

Led kaarsen

Andere led lampen zijn er onder meer in de vorm van kaarsen. Met led kaarsen verlicht je je woonkamer, slaapkamer of badkamer op een veilige manier. Led kaarsen hebben geen echte vlam, maar zijn tegelijk ook bijna niet van echte kaarsen te onderscheiden.

Wist je trouwens al dat led kaarsen op batterijen werken? Hierdoor gaan ze lekker lang mee en ben je niet gebonden aan (maximale) branduren. Zit je ‘s zomers graag in de tuin of op het balkon? Dan worden je led kaarsen bovendien ook niet uitgeblazen door de wind. Hoe handig is dat?

Led theelichtjes

Met led theelichtjes of waxinelichtjes heb je, net als bij led kaarsen, geen gesmeer meer met kaarsvet als je het ichtje wilt verplaatsen, geen gevaarlijke vlammetjes in de buurt van kleine kinderen of huisdieren en geen lichtje dat al na een paar uur is opgebrand. Eigenlijk hebben led theelichtjes dus alleen maar voordelen! En ook leuk: led theelichtjes die je bij ons kunt kopen zijn bovendien uitstekend geschikt om in decoratie sets te verwerken.

10. Led lampen zijn overal te gebruiken

Doordat led lampen tegenwoordig verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en vormen, kun je ze in elke ruimte gebruiken. Led lampen zijn te gebruiken op je (thuis)kantoor, maar het kan ook de sfeermaker zijn in je woonkamer.

In de badkamer

Voor in de badkamer waar het vaak vochtig is zijn er bijvoorbeeld  speciale led lampen die spatwaterdicht zijn. Hoe groot de waterdichtheid van een led lamp is, wordt uitgedrukt in de vorm van een IP-waarde. 'IP' staat voor: 'Ingress Protection'. De IP-waarde van een lamp geeft aan in welke mate die lamp is bestand tegen het 'binnendringen' van stoffen als vocht. Hoe hoger de IP-waarde van een lamp hoe beter bestand tegen vocht. Led lampen die je in de badkamer gebruikt, moeten daarom ook een hoge IP-waarde hebben.

In de tuin

De led verlichting die in de tuin te gebruiken werkt onder andere op zonne-energie. Het fijne aan lampen op zonne-energie (solar led lampen), is dat je er geen elektriciteit voor nodig hebt. Het zonlicht van buiten wordt opgevangen door een zonnepaneel. Het licht wordt vervolgens omgezet in energie die weer wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij. Op de batterij zit energiezuinige ledverlichting aangesloten als lichtbron. Hierdoor zijn er geen kabels of snoeren nodig en dus kunnen de lampen overal in de tuin geplaatst worden.

De andere led verlichting voor buiten werkt op batterijen. Ook hiervoor zijn geen kabels of snoeren nodig en ook led lampen op batterijen kun je overal in je tuin plaatsen, ook op lastig bereikbare plekken. Bij led lampen op batterijen hoef je verder niet te wachten op een paar straaltjes zon vóór ze aangaan.

Led lampen, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen of advies nodig?

Voldoende redenen om te kiezen voor led verlichting. Heb je, na het lezen van die redenen toch nog vragen over de voordelen van het gebruik van led verlichting, zowel binnenshuis als buitenshuis? Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste led lampen of led kaarsen? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je je keuze al gemaakt, maar heb je vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.