Tuinieren & onderhoud Tuinaankleding & decoratie Plantensoorten Bomen

Bomen, heesters en planten in de grond zetten met Sep!

0%

Bomen en heesters zijn een mooie toevoeging aan je tuin. Bovendien kun je allerlei verschillende soorten prima met elkaar combineren. Maar: welke soort aarde heb je nodig bij het planten en waar kun je bomen en heesters het best plaatsen? Daar zal ik je in onderstaande vlog alles over vertellen. Ook zal ik uitleggen hoe je bomen, heesters en een aantal planten het best in de grond kunt zetten. Kijk je mee?

De juiste aarde kiezen

Bij het uitzoeken van bomen, heesters of planten kom je voor verschillende keuzes te staan. Wil je een mediterrane boom of juist niet? Wil je een bladhoudende heester of een bladverliezende heester en wil je dat ze tegelijk gaan bloeien of na elkaar? De keuzes die je maakt bepalen ook het soort aarde dat je moet gaan aanschaffen.

Elk type boom of heester heeft andere aarde nodig. De kwaliteit van de aarde heeft veel invloed op de succes van je plant. Kies daarom ook niet voor budget aarde, maar investeer in plaats daarvan in echt goede aarde, het resultaat daarvan zul je gegarandeerd terugzien.

Welke aarde wanneer?

Bomen en bladhoudende heesters, maar ook hortensia’s en coniferen hebben vaak wat zuurdere aarde nodig. Voor deze planten en bomen kun je dus het best hortensia aarde of rhododendron aarde in huis halen. Dit soort aarde kun je kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken door tuinturf met potgrond te mengen.

Bananenplanten en andere meer tropische, mediterrane planten als olijfbomen hebben kaliumrijke aarde nodig. Met behulp van deze aarde wordt de natuurlijke leefomgeving nagebootst en kunnen de bomen en planten zich beter ontwikkelen en zijn ze beter bestand tegen koude winters. 

Rozen hebben, net al veel andere tuinplanten, ietwat vochtige, vruchtbare en luchtige rozenaarde nodig, liefst niet te kalkrijk en zeker niet te zuur. De wortels van rozen zullen zich in rozenaarde extra goed kunnen ontwikkelen.

Voor andere planten kun je universele potgrond of potgrond met extra voeding kiezen. Zoek goed uit welke aarde past bij jouw boom, heester of plant en kies nooit voor bemeste tuinaarde.

De juiste plek kiezen

Heb je eenmaal een aantal verschillende bomen, heesters en planten uitgezocht dan is het belangrijk om goed na te denken over de vraag waar in je tuin je deze het best kunt plaatsen. Moet een  boom veel zon hebben (zoals een palmboom) of heeft een plant juist schaduw nodig (zoals een hortensia)?

Elke boom, heester of plant heeft wat de standplaats betreft weer andere voorkeuren. Zoek van te voren goed uit wat deze zijn, want alleen zo komen ze op de juiste plek in je tuin te staan en zullen ze het mooist gaan groeien en bloeien.

Palmbomen

Een palmboom krijgt ongeveer vier mooie bladeren per jaar. Deze bladeren zijn gevoelig voor wind en kunnen bij veel wind zelfs gaan scheuren. Zoek voor deze boom dus een plekje in de tuin waar wat minder wind komt.

Plantplek rond waterminende planten

Staan er planten in de buurt van je plantplek waterminnend zijn en dus veel water opeisen? Ook dan kun je daar best nog andere planten bij plaatsen, maar zorg in zo'n geval wel dat je deze wat vaker water geeft. De vuurdoorn is een voorbeeld van een waterminnende plant, een plant die veel water nodig heeft.

De vollegrond in

Als je de plek(ken) om te planten hebt bepaald, kunnen de bomen, heesters en planten de vollegrond in. Let er op dat bij het kopen van bomen, heesters of planten, deze nog in een kweekerspot zitten. Een kwekerspot dien je eigenlijk altijd te verwijderen, maar kun je wel al basis gebruiken om te weten hoe groot het plantgat moet zijn.

Bij grotere potten moet er ongeveer 10 centimeter aan de randen bij en bij kleinere potten 5 centimeter. Had de kwekerspot een diameter van 30 centimeter, dan zal de boom, heester of plant in een gat met een diameter van 50 centimeter moeten worden geplant.

  1. Graaf een flink gat in de grond. Kies hierbij een plek die past bij het soort plant dat je gaat planten. 
  2. Doe een laagje aarde in de kuil. Zoals eerder gezegd is het type plant bepalend voor het soort aarde dat je moet gebruiken. Houd genoeg ruimte over voor de kluit. De kluit mag tot aan de rand van het plantgat komen, maar nooit hoger dan de rand!
  3. Zet de kluit voorzichtig in het gat en vul verder aan met aarde.
  4. Stamp de aarde rondom de boom, plant of heester nog even goed aan.
  5. Geef meteen flink wat water.

Bomen, heesters en planten

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd? Zet die dan op de mail en stuur ze naar me toe via: sep@warentuin.nl. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!

Vorige Oosterik Home kersthuisjes en kerstdorpen: een even sfeervol, goedkoper alternatief Volgende Hoe plant je een grote struik of boom? Sep vertelt het je!
0 Reactie(s)
Naar boven