0%

Dat er planten zijn die je kunt eten weten we natuurlijk allemaal. We eten immers niet voor niets dagelijks een portie groente. Maar de kans is groot dat er veel meer eetbare planten zijn dan je denkt. Er zijn zelfs onkruiden die je kunt eten. Benieuwd welke? Met deze zes onkruiden zit het sowieso goed:

1. Paardenbloem

paardenbloem

Met haar gele bloemen is de paardenbloem gemakkelijk te spotten. De bekende gele bloem verspreidt zich snel en duikt op talloze plekken (ongewenst) op. Dit moeilijk te bestrijden onkruid is heel goed eetbaar. De groene bladeren zijn perfect voor in een salade. Daarbij geldt: hoe ouder het blad, hoe sterker en meer bitter de smaak. Van de gele bloemen kun je bovendien marmelade maken. Bevat onder andere B-vitamines, vitamine C, magnesium, zink, selenium en calcium.

2. Vogelmuur

vogelmuur

Laag bij de grond, in de schaduw, vind je vogelmuur. Dit onkruid heeft kleine witte bloemetjes en ziet er best schattig uit. Tot het je hele tuin overwoekert natuurlijk! Vogels zijn er dol op en ook voor mensen is het een eetbare onkruid. Lekker in rauwkostsoep en dankzij de witte bloemetjes ook leuk als eetbare decoratie op een gerecht.

3. Zevenblad

zevenblad

Last van zevenblad in je tuin? De sterke wortelstokken zorgen ervoor dat de plant moeilijk te bestrijden is. Maak dus van de nood een deugd en eet de zevenblad voortaan lekker op. De plant zit boordevol vitamines (vitamine C, calcium, kalium en magnesium) en is dus heel gezond. Zowel de bladeren als de steel zijn eetbaar en vooral lekker in het voorjaar. Perfect voor in een frisse stamppot of om pesto mee te maken.

4. Madeliefje

Madeliefje

Wie had gedacht dat je het schattige madeliefje in zijn geheel kan eten? De bloemetjes en bladeren kun je gebruiken in een salade. Leg je de knoppen van madeliefjes een tijdje in azijn? Dan zijn ze door hun nootachtige smaak daarna perfect als kappertjes bij een visgerecht.

5. Brandnetel

Brandnetel

Hoe vaak heb jij je al bezeerd aan een brandnetel? Dit is een onkruid dat je het beste met goede handschoenen aanpakt, ook als je het plukt om te eten. Veel mensen kennen de brandnetel wel als een onkruid waar je thee van kunt maken. Maar wist je dat brandnetelblad ook heerlijk is in de soep, in smoothies en in salades? 

6. Brandnetel

Weegbree

Wie zich regelmatig bezeerd aan brandnetels weet wellicht wel dat bladeren van weegbree het branderige gevoel kunnen verminderen. De gezonde plant is rijk aan vitamine C en goed in recepten te gebruiken. Gebruik het bijvoorbeeld eens als vervanger van sla of spinazie in een recept. Rauw eten kan ook.

De beste plek om te plukken

De beste plek om eetbare onkruiden te plukken is je eigen tuin. Puur omdat je dan zeker weet dat er met de plantjes niets geks is gebeurd. Pluk je toch ergens anders? Pluk dan niet langs de weg of vlakbij bespoten akkers, maar op een schone plek in de vrije natuur. Check de planten op beestjes en was ze goed, eventueel met een beetje zout. En twijfel je of je het goede onkruid te pakken hebt? Eet hem dan niet!

Smaken verschillen

Of de onkruiden hierboven lekker zijn om te eten is iets dat je alleen zelf kunt bepalen. Smaken verschillen! En zit er eentje bij die echt om te smullen is? Dan is het misschien tijd om die bewust te planten en niet meer als onkruid te zien. Scheelt ook weer onkruid dat gewied moet worden.

De smaak te pakken?

We hopen dat we je geprikkeld hebben om eens anders te kijken naar de planten (en onkruiden) in je tuin. Heb je de smaak te pakken en wil je ook andere planten proberen? Zoek dan altijd eerst goed uit of een plant eetbaar is en in welke hoeveelheid. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met me op via [email protected] of met onze klantenservice. We denken graag met je mee.