0%

Heb je fruitbomen in je tuin staan? Dan moet je die elk jaar snoeien. Het snoeien van fruitbomen zorgt ervoor dat er weer nieuwe, verse takken aan kunnen groeien. Ook zorgt het snoeien voor een mooie, gezonde fruitoogst. Voor het snoeien van fruitbomen is wel enige kennis en techniek nodig. Bovendien verschilt de snoeimethode van boom tot boom. In dit blogartikel krijg je een mini-cursus en lees je meer over de snoeiperiode van de belangrijkste soorten fruitbomen. Ook kom je te weten op welke manier elke boom het best kan worden gesnoeid.

Fruitbomen snoeien: hoe?

Tijdens het snoeien knip je oude takken en takken die weinig vruchten geven af, je haalt over elkaar groeiende takken weg en brengt de bomen in model. Verwijder takken altijd op ongeveer tien centimeter vanaf de stam. Splitst een grotere tak zich in twee kleinere takken (vergaffeling), dan moet je een van de twee takken weghalen. Op die manier creëer je een optimale vochtstroom naar de vruchten. Ook naar beneden of naar binnen groeiende takken kun je het best wegknippen. Knip deze takken tot op de stam af, zodat ze geen nieuwe scheuten kunnen vormen.

Fruitbomen snoeien: waarmee?

Als je fruitbomen gaat snoeien, kun je hiervoor het best een snoeischaar, een snoeizaag en een takkenschaar klaar leggen. Je gebruikt een snoeischaar meestal voor de dunnere takken, een snoeizaag voor de dikkere takken en een takkenschaar voor de takken waar je wat moeilijker bij komt.

Fruitbomen snoeien: wanneer?

Hierboven heb je al kunnen lezen dat de snoeiperiode van een fruitboom verschilt van boom tot boom. Wel kun je fruitbomen grofweg in twee categorieën indelen: ‘pitvruchtbomen’ en ‘steenvruchtbomen’. ‘Pitvruchtbomen’ zijn bomen als appelbomen en perenbomen en ‘steenvruchtbomen’ zijn bomen als kersenbomen, pruimenbomen, perzikbomen en abrikozenbomen. Weet je tot welke categorie fruitbomen jouw fruitboom behoort, dan weet je ook wanneer je deze moet snoeien.

Pitvruchtbomen

De snoeiperiode van pitvruchtbomen loopt van begin januari tot begin maart. Zou je pitvruchtbomen eerder snoeien, dan zijn ze nog te gevoelig voor ziektes die de stam en takken zouden kunnen aantasten. Let op! Snoei pitvruchtbomen altijd met droog weer en nooit tijdens strenge vorst.

Steenvruchtbomen

Je kunt steenvruchtbomen beter niet in de winter snoeien, omdat  ze dan besmet kunnen raken met allerlei schimmels. Snoei steenvruchtbomen dus altijd net na de bloeiperiode in de maand april of mei of na de pluk in de maand augustus of september.

Appel- en perenbomen snoeien

Appelbomen en perenbomen worden op dezelfde manier gesnoeid en behoren tot de pitvruchtbomen. Je kunt ze het best snoeien tussen november en maart. Er zit dan geen blad aan de boom en dus kun je de vorm van de boom beter beoordelen.

Haal de verticale, opgaande scheuten altijd weg: je moet het hebben van de horizontale, naar buiten staande takken. Mocht je de horizontale takken ook willen snoeien, bijvoorbeeld omdat ze te veel uitsteken, halveer ze dan. Wil je de vorm van de boom verbeteren? Dan kun je ook een opgaande tak afbuigen en hier een touw met een gewichtje aan vastmaken.

Perzik- en nectarinebomen snoeien

Perzikbomen en nectarinebomen worden ook op dezelfde manier gesnoeid en behoren, net als pruimen-, kersen-, en notenbomen, tot de steenvruchtbomen. Je kunt ze het best tussen half april en half september snoeien. Over het algemeen is het zo dat je steenvruchtbomen het best net na de pluk in augustus of september kunt snoeien. In deze tijd genezen de wonden sneller en heb je (veel) minder kans op infecties.

Perziken groeien voornamelijk op één- of tweejarig hout. De oudere takken die geen vrucht meer dragen, de dode en zieke takken moet je wegsnoeien. Om veel zonlicht in de boom te krijgen en een goede luchtcirculatie te creëren, moet je daarnaast de takken wegsnoeien die andere takken kruisen.

Nectarines groeien het best op een plek in de volle zon, maar halfzon is eventueel ook mogelijk. Wat betreft de grondsoort waarin ze moeten staan zijn ze  niet veeleisend. Een voedzame en vochtdoorlatende bodem is voldoende. Je kunt ook eventueel tuingrond mixen met een bodemverbeteraar.

Bij nectarinebomen is het wel heel belangrijk dat ze altijd voldoende water krijgen. Zeker het eerste jaar moet een boom regelmatig worden bewaterd. Waarom? Omdat alleen dan de wortels goed kunnen wortelen in de bodem. Geef ongeveer een volle emmer water per week, tenzij het veel heeft geregend.

Kersenbomen of kerselaren snoeien

Ook kersenbomen kun je het best tussen half april en half september snoeien. Snoei een kersenboom zeker niet in de winter! Een kersenboom is extra gevoelig voor ziektes en moet eigenlijk zo min mogelijk gesnoeid worden. Daarom moet je bij een kersenboom de takken nooit te glad snoeien. Laat stompjes staan van een paar centimeter om zo schimmels en infecties te voorkomen.

Snoei alleen de nieuwe takken die geen deel uitmaken van de boomkruin en de takken die over andere takken hangen. Takken die geen kersen produceren kunnen teruggesnoeid worden tot aan de stam.

Pruimenbomen snoeien

Pruimenbomen behoren ook tot de steenvruchten en kun je dus ook het best snoeien tussen half april en half september. Daarnaast is het verstandig om de bomen twee weken na de oogst te snoeien.

Over het algemeen geldt echter dat je pruimenbomen eigenlijk zo min mogelijk, en zeker niet flink, moet snoeien. Hiermee voorkom je dat de boom minder vruchten zal geven of zelfs dood zal gaan. Voor een pruimenboom is het beter om de kleine takjes zoveel mogelijk te laten zitten en de grotere te verwijderen. Een goede richtlijn is om altijd zo ver mogelijk van de stam af te snoeien.

Druivenbomen snoeien

Druivenbomen kun je het best je twee keer per jaar snoeien: in de winter en in de zomer.

In de winter

In de winter kun je een druivenboom het best in november of december, maar in ieder geval vóór de kortste dag van het jaar (21 december) snoeien, omdat de sapstroom dan geheel stilstaat. Tijdens de wintersnoei snoei je takken die vruchten hebben gedragen terug tot twee gezonde ogen. Laat altijd een stukje van een paar centimeter boven het oog zitten om indroging te voorkomen.

In de zomer

In de zomer kun je het best tussen eind mei en begin juni snoeien. Tijdens de zomersnoei snoei je de jonge scheuten van je druivenbomen terug en haal je overtollig blad weg, zodat de plant al zijn energie kan steken in de druiventrossen.

Snoeigereedschap

Zin om te beginnen?

Wil je meteen aan de slag met het snoeien van je fruitbomen, maar heb je nog niet het juiste snoeigereedschap? Geen probleem: in onze webshop is een groot aanbod aan takkenscharen en snoeischaren en –zagen te vinden. Kom je ergens niet uit? Stuur me dan een mailtje te sturen via [email protected] of neem contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.