0%

Naar het bos om mooie herfstbladeren te bewonderen? Dat kan ook in je eigen achtertuin! In onderstaande vlog laat ik je in vogelvlucht een paar echte najaarsplanten zien waarmee jij de herfst in je tuin kunt halen. Heesters met bladeren die prachtig verkleuren, planten met felgekleurde besjes of juist met subtiel gekleurde bloemen. Stuk voor stuk verrassende struiken en planten die jouw tuin deze herfst lekker opfleuren. Zo geniet je ook in het najaar maximaal van je eigen tuin.

Heesters zijn populaire herfststruiken

Heesters zijn populaire herfststruiken. Een deel van deze struiken is bladhoudend, een ander deel bladverliezend.

Een Rododendron en een Camelia zijn voorbeelden van bladhoudende sierheesters. Vooral de Camelia geeft mooie, grote bloemen in verschillende kleuren.

De bijzondere eveneens bladhoudende heesters Leucothoe en Pieris verkleuren prachtig, maar wel precies tegenovergesteld aan elkaar. De Leucothoe kleurt in de herfst van groen naar rood, de Pieris juist van rood naar groen. Een Pieris geeft verder witte bloemetjes en een Leucothoe kan verder ofwel een gewoon glad blad hebben of een gekruld blad. Beide heesters zijn onderhoudsarm.

Een Japanse Esdoorn is een eerste voorbeeld van bladverliezende heester. Dat heesters bladverliezend kunnen zijn lijkt een nadeel, maar vaak hebben deze heesters wel prachtig gekleurde bladeren waar je de grootste tijd van het jaar van kunt genieten. Geel, rood, groen, bruin, alle herfstkleuren komen voorbij!

De Callicarpa, ook wel de 'Profusion' of de paarse besjesplant genoemd, is een tweede voorbeeld van een bladverliezende heester en is een heester die – je raadt het al – paarse besjes geeft en verder vogels aantrekt.

De Toverhazelaar, een derde voorbeeld van een bladverliezende heester, bloeit in het voorjaar en geeft in de herfst kleurrijke bladeren.

Leuke klimplanten voor in het najaar

Wingerds zijn met name in het najaar leuke bladverliezende klimplanten die rode bladeren geeft. Wigerds hebben tijdens het groeien en klimmen wel een beetje begeleiding nodig, omdat ze zich niet uit hunzelf aan de muur hechten.

Vuurdoorns zijn bladhoudende klimplanten die gele, oranje of rode besjes geven die vogels aantrekken. Ook deze planten hebben begeleiding nodig tijdens het groeien en klimmen. Let er wel op dat er vervelende stekels aan de planten zitten.

Hoge heesters: bomen voor in de herfst

Hierboven ging het al even over de Japanse Esdoorn. Esdoorns groeien snel, kunnen heel hoog en worden daardoor ook wel wordt gezien als bomen. Esdoorns zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren en zijn bladverliezend.

Ultieme najaars-/winterstruik die bessen geeft

De ultieme najaar-/winterstruik is natuurlijk de Hulst. Deze groenblijvende heester is onderhoudsarm en geeft rode besjes die je meteen aan Kerst doen denken en je tuin in de winter extra kleur geven!

Nog een najaars-/winterstruik die bessen geeft

Een tweede najaars-/winterstruik die bessen geeft is de Skimmia. Deze groenblijvende heester is ook onderhoudsarm en geeft ook rode besjes.

Bloesembomen: hoge heesters die kersen geven

Sierkersen zijn prachtige onderhousvrije bloesembomen. Deze bladverliezende hoge heesters geven kersen in trossen die niet eetbaar zijn voor mensen, maar wel voor vogels.

Sneeuwballen die bladhoudende heesters zijn

Een voorbeeld van bladhoudende heesters is de Viburnum tinus.  De Viburnum tinus (ook wel groenblijvende sneeuwbal genoemd) is een populaire, onderhoudsarme wintergroene heester met lange bloei in het najaar en de winter.

Heesters en heesters verzorgen

Inspiratie gekregen, maar toch nog vragen?

Na het bekijken van de vlog weet je vast welke planten jouw tuin nog kan gebruiken om er ook in het najaar en in de winter kleurrijk bij te staan. Heb je toch nog vragen? Geen probleem! Stuur me gewoon even een mail via: sep@warentuin.nl. Heb je vragen over het bestellen van een van onze najaarsplanten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.