0%

Snoeien, het blijft altijd lastig in te schatten met welke schaar nu welke boom/struik/plant gesnoeid mag worden en wanneer mocht snoeien ook alweer niet? Al deze en talloze andere zaken bespreek ik in mijn nieuwste vlog.

Grosso modo zijn er vier dingen om rekening mee te houden bij het snoeien:

Niet wanneer de sapstromen op gang zijn

De meest gestelde vraag bij snoeien is eigenlijk: ‘Wanneer kan ik mijn boom/struik/plant het beste snoeien?’. Een vuistregel daarvoor is dat wanneer de sappen door de takken/stengels stromen kan je de boom/struik/plant niet meer snoeien. Dan ben je eigenlijk net te laat. Verder is het zo dat alle planten die bloeien voordat de helft van juli voorbij is, meteen na hun bloeitijd kunnen worden gesnoeid. Dit geldt bijvoorbeeld voor Ridderspoor en Lupine. Alle vaste planten die hun loof verliezen, grassen niet want die behouden hun loof, kunnen meteen gesnoeid worden wanneer de helft van juli voorbij is.

Niet bij vorst

Tot slot, alle vaste planten kunnen gesnoeid worden in de periode van begin januari tot en met eind maart. Hou er rekening mee dat het niet vriest wanneer er gesnoeid wordt en dan de plant ook niet onverhoopt al aan het bloeien mag zijn.

Goed snoeien

Het belangrijkste is om meteen boven een knop te snoeien en niet op een willekeurige plek. Let er verder op dat de plant/boom of struik ook een mooie vorm over houdt. Niet dat er een vormloos geheel overblijft of dat er dode takken in de plant/boom of struik komen.

Goed Gereedschap

Zoek altijd het juiste gereedschap bij de snoeiklus. Gebruik bijvoorbeeld geen grasschaar om buxus mee te knippen.

Nog vragen?

Toch nog in het bezit van een prangende vraag? Stuur deze dan naar sep@warentuin.nl of neem contact op met de klantenservice.