0%

Ik heb weer een leuke vlog gemaakt. De vlog gaat over wat er allemaal komt kijken bij het planten van een grote struik of een boom in je eigen tuin. Ik heb alle stappen overzichtelijk op een rijtje gezet en elke stap ook nog afzonderlijk toegelicht. Zo wordt het planten zelfs voor iemand met maar een klein beetje groene vingers een fluitje van een cent! Laat de CO2-opname in de achtertuin maar beginnen! Maar eerst: veel kijkplezier gewenst!

Grote struiken of bomen met een kale kluit of draadkluit en zonder pot

De meeste grote struiken en bomen worden met een draadkluit of kale kluit en zonder pot geleverd. Heesters als een beukenhaag worden vaak met een kale kluit geleverd. Verder worden vooral de bomen die je buiten het seizoen koopt met een draadkluit geleverd. Deze bomen of grote struiken moeten binnen 5 dagen worden geplant.

Geleverd in een plastic pot, een verteerbare pot of een plastic draagtas

De resterende bomen en grote struiken worden in een pot geleverd. Ze worden geleverd in een plastic pot, in een verteerbare pot of in een plastic draagtas die je als pot gebruikt. Grote struiken en bomen die in een pot of draagtas worden geleverd hoeven niet binnen 5 dagen te worden geplant, maar moeten wel voldoende water krijgen. Die grote struiken en bomen hebben meestal ook al even in een tuincentrum gestaan, dus die kunnen meer hebben dan de exemplaren die niet in een pot staan.

Wanneer en waar planten?

Grote struiken en bomen kun je prima planten in het najaar, maar (natuurlijk) niet als het vriest. Waar je het best kunt planten, hangt af van de vraag of de grote struik of boom het best gedijt in de zon of juist niet in de zon, maar in de schaduw. Verder moet je uiteraard ook bedenken waar je het mooi vindt om een grote struik of boom te planten en kun je een grote struik of boom beter niet direct naast een andere grote struik of boom planten. In plaats daarvan kun je het best voldoende ruimte geven en dus enige afstand tussen twee grote struiken of twee grote bomen inbouwen.

Hoe planten?

Vriest het niet en heb je het ideale plekje in je tuin gevonden? Begin dan met het graven van een plantgat. Maak dat gat ongeveer 30% ruimer dan de wortels van de struik of boom. Let op! De rand van de oppervlakte van de aarde van de pot mag niet hoger komen dan de rand van de aarde om het gat. Deze mag echter ook niet veel lager zitten.

Plant je een grote struik of boom niet diep genoeg, dan komen de wortels op een gegeven moment aan de oppervlakte,  sterven af en maken dat je boom of struik uiteindelijk doodgaat, maar plant je een grote struik of boom te diep, dan kan dat problemen opleveren voor het zuurstofgehalte van de grote struik of boom en dat is natuurlijk ook niet goed. 

Grote bomen

Voor het planten van grote bomen geldt dat je ze het best kunt planten met twee boompalen. De boompalen plaats je aan de kant van de in jouw tuin meest voorkomende windrichting en vóórdat je de kluit in het plantgat plant. Een derde van elke paal moet in de grond komen te staan. De boom ‘waait’ dan in de tegenovergestelde richting van elke paal. Gebeurt dit niet, dan waait de boom te vaak tegen de paal aan en ontstaan er beschadigingen.

Plaats nu een boomband om de boom en schuif de boomgesp erop. Spijker de uiteinden aan de boompaal vast. Met de gesp kan de lengte van de boomband worden versteld en kan de boomband meegroeien met de dikte van de boom. Let op!  Bevestig een boomband niet te strak, enige speling stimuleert de beworteling en uiteindelijk een vlotte verankering. Controleer de band en de paal minimaal eens per jaar om eventueel te verstellen als er knelling optreedt.

Aan de slag

  1. Vul het plantgat met flink wat goede aarde;
  2. Plaats nu de grote struik of boom in het gat*;
  3. Doe er weer wat aarde bij tot het gat mooi dicht is;
  4. Zorg dat de boom goed recht staat – en kijk goed of hij met zijn takken in de gewenste positie staat;
  5. Trap de grond rond de boom aan met de hak van je schoen;
  6. Geef de net geplante boom aardig wat water, vooral de eerste twee jaar na het aanplanten.

Een grote struik of boom in een plastic pot of plastic draagtas moet je, vóórdat je gaat planten hiervan eerst ontdoen. Wees wel voorzichtig en vraag eventueel iemand om je te helpen. Een grote struik of pot die in een verteerbare pot of draagtas zit kun je meteen planten. 

Een grote struik of boom met kale wortels kun je ook direct planten. Ook een grote struik of boom met draadkluit kun je direct planten. Zorg er wel voor dat je de bovenkant een beetje openmaakt, want zo kan het (regen)water er goed bij. Haal de draden er nooit af, want dan valt de kluit uit elkaar!

Grote struiken of bomen planten

Toch nog vragen of advies nodig?

Heb je, na het bekijken van de vlog, toch nog vragen over een van de tips? Heb je advies nodig? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je bij ons plantgereedschap gekocht, maar toch nog vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.