Tuin Planten & potten Feestdagen Verzorgen & (be)planten Kerst

Je kerstboom planten in eigen tuin? Let hierop!

0%

De meeste kerstversiering en bijna alle kerstverlichting zijn na december vrij eenvoudig weer op te ruimen. Het mooie servies gaat gewoon weer terug de kast in en de kerststal, de kersthuisjes en de kerstlampjes gaan weer netjes terug in de doos.  

Maar: waar ga je met je echte kerstboom naartoe? De meeste echte kerstbomen worden vernietigd en belanden na de feestdagen bij het afval of op de brandstapel. Niet echt milieuvriendelijk. Je kunt je kerstboom (met kluit) echter ook – wél echt milieuvriendelijk – bewaren en hem een tweede leven geven. Hoe? Door hem na de kerstdagen in je eigen tuin te planten!

Van binnen naar buiten: een paar tips

Een kerstboom staat ongeveer een maand binnen en is in die tijd gewend geraakt aan de warme kamertemperaturen. Weet je al van tevoren dat je jouw kerstboom na de feestdagen niet zomaar wil weggooien, maar in je tuin wil planten? Dan kun je ook vanaf dat moment al met een aantal dingen rekening houden om ervoor te zorgen dat je boom eenmaal buitenshuis een grotere overlevingskans heeft:

Bij het kopen

  • Koop een kerstboom met een zo groot mogelijke kluit. Een boom met een grote, stevige kluit kan meer hebben dan een boom met een kleinere kluit;
  • Koop een kerstboom die niet al te groot is. Kleinere bomen hergroeien gemakkelijker dan grote bomen.

Bij en na het plaatsen

  • Zet je kerstboom niet te dicht bij de verwarming of kachel. Kerstbomen kunnen niet goed tegen de droge, warme lucht die daarvan afkomt, drogen hierdoor uit en laten sneller hun naalden vallen;
  • Geef je kerstboom ook terwijl deze nog binnen staat veel water.

Bij het verplaatsen

  • Zet je kerstboom, voordat je hem in de tuin plaatst, eerst een paar dagen binnenshuis op een koele plek, bijvoorbeeld in je schuur/berging of garage. Zo kan hij alvast 'wennen' aan lagere temperaturen.

Bij het planten

  • Plant je kerstboom met kluit niet al te lang na de feestdagen in je tuin. Doe je dat niet, dan is de overgang van binnen naar buiten alsnog te groot;
  • Plant je kerstboom wel pas in de tuin als de ergste vorstperiode voorbij is;
  • Kies een plek voor je kerstboom uit. Kerstbomen doen het bijna overal in je tuin goed: van in de halfschaduw tot in de zon;
  • Graaf een plantgat dat twee keer zo diep en breed is als de kluit aan je kerstboom;
  • Plaats je kerstboom in het plantgat en vul het gat gedeeltelijk op met goede (pot)grond zonder mest.

Na het planten

  • Geef je kerstboom onmiddellijk na het uitplanten flink wat water en blijf dit ook de eerste maanden elke week doen;
  • Geef je kerstboom als het eenmaal voorjaar is 2 tot 3 keer een beetje mest;
  • Geef je kerstboom ook tijdens de warmere, droge periodes in de lente en zomer veel water, kerstbomen verbruiken veel water!  

Een leuke, echte kleine kerstboom kan uiteindelijk een aanwinst zijn voor je tuin als woon- en schuilplaats voor vele kleine dieren en insecten.

Meest geschikt om te herplanten

Bijna alle echte kerstboomsoorten zijn zogenaamde ‘vlakwortelaars’. Dit houdt in dat de wortels vaak niet heel diep, maar wel erg breed groeien. De echte kerstboomsoorten die het meest geschikt zijn om in je tuin te planten, zijn zogenaamde ‘diepwortelaars’. Dit houdt in dat de wortels juist niet heel breed, maar wel erg diep groeien. Dit maakt de ene kerstboom meer geschikt om te herplanten dan de andere.

De Nordmann-spar (Abies nordmanniana) heeft een penwortel (een hoofdwortel die recht naar beneden groeit) en heeft hierdoor na het herplanten buiten weinig tot geen kans om te overleven. De kersbomen die wél geschikt zijn om in je tuin te planten zijn de fraserspar (Abies fraseri), de fijnspar (Picea abies) en de Servische spar (Picea omorika). De wortels van bijvoorbeeld de Servische spar zijn fijner vertakt, waardoor de wortels beter hechten in de buitengrond dan de wortels van andere kerstbomen.

Kerstboom in eigen tuin planten

Geen tuin?

Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Geen probleem: plant je echte kerstboom in dat geval gewoon over in een mooie pot. Zorg er daarbij wel voor dat de pot lekker ruim is. Plaats je kerstboom hierin en vul deze aan met potgrond, zodat de wortels genoeg voeding krijgen om goed te kunnen groeien. Vergeet ook niet om je kerstboom vaak water te geven.

Producten om je kerstboom te kunnen herplanten, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen of advies nodig?

Heb je, na het lezen van de blog, toch nog vragen over een van de tips? Heb je advies nodig? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je bij ons plantgereedschap gekocht, maar toch nog vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.

Vorige Hoe bescherm je mediterrane planten en bomen tegen vorst? Sep vertelt het je! Volgende Vervang je kerstboom door een luchtzuiverende kamerplant
0 Reactie(s)
Naar boven