0%

Nog even en dan is het herfst! Niet meer dan wat bladeren van de bomen vallen en tuinen vol planten waarvan de bloemen die langzaam uitbloeien en kleur verliezen? Welnee! Ook in de herfst kun je in je tuin genieten van de vrolijke, warme en soms zelfs lekker felle kleuren van onder andere gele chrysanten, oranje pompoenen, roze en witte heide, paarse herfstasters en de rode besjes van bijvoorbeeld de skimmia en de hulst.

Chrysanten

Chrysanten zijn in de herfst volop in onze webshop verkrijgbaar. Er bestaan chrysanten die wel winterhard zijn en chrysanten die niet winterhard zijn. De bolchrysant is een voorbeeld van een niet-winterharde soort. Bolchrysanten geven doorgaans lekker veel kleurrijke bloemen in heel veel verschillende kleuren: bruinrood, wijnrood, oudroze, helderwit en – zoals je hierboven al had gelezen – knalgeel.

De potchrysant doet het ook goed in de herfst. Zoals de naam al doet vermoeden, hoef je een potchrysant niet in de grond te zetten, maar gedijt de plant ook prima in een gezellige pot op je tuintafel of op je terras. En is het weer echt heel slecht en de temperaturen echt heel laag? Dan kun je de chrysant maar beter naar binnen halen. Ook potchrysanten zijn namelijk niet winterhard.

Pompoenen

Bij pompoenen denk je aan misschien meteen aan Halloween, maar hun vrolijke, oranje kleur fleurt ook meteen ieder herfstterras op, dus ook het jouwe. Maak met pompoenen bijvoorbeeld de tafel op je terras gezellig. Kan het wat jou betreft nog herfstiger? Plaats dan ook nog wat plantenbakken op je terras met herfstbloeiers als de anemoon, het bosviooltje, lampenpoetsersgras, de herfstcyclaam (alpenviooltje) en vlinderlavendel.

Heideplanten

Heide, om precies te zijn winterheide, bloeit bijna de hele herfst (en natuurlijk de hele winter!). De vele bloemetjes zijn klein, maar hebben veel kleur. Omdat het er zoveel zijn, brengt winterheide toch veel levendigheid en kleur in je tuin.

Heideplanten worden niet zo groot en zijn dus ideaal om in je tuin te gebruiken als bodembedekker. De planten doen het echter ook heel leuk in een pot, mand of bak op je terras, zijn verkrijgbaar in het rood, wit, roze en paars.

Heideplanten zijn ook nog eens heel gemakkelijk te onderhouden en zeer winterhard. Ze hoeven ook maar één keer per jaar te worden gesnoeid. Wanneer? Als de bloemetjes van de planten zijn uitgebloeid, om precies te zijn kort onder de uitgebloeide bloemen. De planten lopen vanuit weer uit.

Leuk om te weten: de bloemetjes van de heide zijn een belangrijke bron van nectar voor hommels en ook vlinders bezoeken de bloemetjes graag.

Asters

Op het moment dat de meeste bloemen in je tuin zijn uitgebloeid, is het de beurt aan de herfstaster zich van haar beste kant te laten zien. De herfstaster bloeit vanaf de nazomer tot diep in de herfst en geeft prachtige, stervormige bloemetjes. Daarmee is de aster niet zomaar een plant, maar een uitbundige najaarsbloeier.

Asters zijn in de herfst in allerlei kleuren verkrijgbaar. Bestel bijvoorbeeld een mooie paars, een fraaie roze, chique witte, een vrolijke rode of een prachtige blauwe herfstaster. Kies vooral een kleur die past bij de stijl van je tuin.

Op het moment dat de meeste bloemen in je tuin zijn uitgebloeid, is het de beurt aan de herfstaster zich van haar beste kant te laten zien. De herfstaster bloeit vanaf de zomer tot diep in de herfst en geeft prachtige, stervormige bloemetjes en is daarmee niet zomaar een plant, maar een uitbundige najaarsbloeier.

Heb je een herfstaster in je tuin staan, dan kun je deze combineren met late bloeiers als de blauwe monnikskap, de zilverkaars of de herfstanemonen. Heb je net een exemplaar bij ons gekocht en moet de aster nog de grond in? Kies een luchtige plek waar veel zon komt of een lichte schaduw valt. 

Net als heideplanten trekken ook de bloemen van asters vlinders (en bijen) aan, als het weer tenminste een beetje mee zit. Gezellig, toch?

Bessen

In de late herfst en de hele winter fleuren ook bessen je tuin op. Bessenstruiken zijn er in allerlei soorten en maten, aan kale takken of juist tussen het groen. En ben je dol op vogels in je tuin? Dan heb je geluk, want zij zijn dol op de besjes aan de struiken. De besjes zijn bovendien een belangrijke voedselbron voor ze, dus het is nog goed voor ze ook!

De skimmia is een bessenstruik met rode of witte besjes die tot aan de hele winter blijven zitten. De skimmia japonica is volledig wintergroen en winterhard en geeft rozerode bessen.

De hulst is een bessenstruik waarvan de takken vaak in kerststukjes worden verwerkt.  En dat is ook niet zo gek: de hulst heeft diepgroene bladeren en knalrode bessen. De Ilex aquifolium is een van de bekendste soorten.

Deze struik is ook zeer geschikt om te gebruiken als haagplant. In de herfst en winter groeien er veel rode bessen aan de struik. Het rood contrasteert heel mooi met het fraaie groene, gekartelde en glimmende blad.

Enkele najaarsplanten, verkrijgbaar bij Warentuin:

Meer weten over meer kleur in je tuin in de herfst?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over hoe je meer kleur in je tuin krijgt tijdens de herfst? Geen probleem! Stuur me in dat geval gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over het bestellen van bijvoorbeeld een paar najaarsbloeiers? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.