0%

Weet jij welke vogels er in je tuin komen en hoeveel dat er gemiddeld zijn? Wanneer je er een tijdje op gaat letten en de vogels gaat tellen zou de uitkomst je nog best kunnen verbazen! Ook de Vogelbescherming is benieuwd hoeveel vogels jij in de tuin ziet. Daarom kun je 28, 29 of 30 januari 2022 weer deelnemen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Doe je mee?

Zo doe je mee met de tuinvogeltelling

De Vogelbescherming wil de vogels in Nederland graag nóg beter kunnen helpen en beschermen. Informatie over hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken komt daarbij goed van pas. En meedoen met de tuinvogeltelling is heel eenvoudig. Het kost je bovendien slechts een halfuurtje van je tijd. Dit is hoe het werkt:

Stap 1: Tel een half uurtje mee

 Tel op 24, 25 of 26 januari 2020 een half uur lang de vogels in je tuin of op je balkon. Overvliegende vogels tellen niet mee.

Stap 2: Noteer wat je gezien hebt

Per vogelsoort schrijf je het hoogste aantal op dat je tegelijkertijd in je tuin hebt gezeten. Zag je eerst 1 ekster en zaten er even later vier in je tuin? Dan noteer je vier eksters.

Stap 3: Geef je telling door

Laat via de app of de website van de Vogelbeschermingweten hoeveel vogels je gezien hebt. Als je wil mag je daarbij ook een foto meesturen.

Resultaten in jouw buurt

Ben je straks benieuwd naar de resultaten in jouw buurt? Surf ook dan naar de website van de Vogelbescherming. Daar worden ze regelmatig bijgewerkt.

Landelijke top 5 2021

De landelijke top 5 van de Nationale Vogeltelling 2021 zag er als volgt uit:  

  1. Huismus
  2. Koolmees
  3. Pimpelmees
  4. Merel
  5. Vink

Hoe zou de top 5 van 2022 eruit gaan zien?

Help tuinvogels de winter door

Net als de Vogelbescherming kan ook jij de vogels in de tuin de winter door helpen. Zeker wanneer het erg koud is, zijn voederhuisjespindaslingersvetbolletjes en ander wintervoer voor buitenvogels heel welkom. Of wat dacht je van deze voederkrans? Dat staat super gezellig in de tuin en je doet de vogels in je tuin een groot plezier! 

Misschien dat je met al deze lekkernijen wel extra veel vogels naar de tuin lokt die je tijdens de vogeltelling kunt tellen. Dan is meedoen extra leuk.

Het hele jaar door meer vogels in de tuin

Ook later in het jaar kun je meer vogels je tuin in krijgen door ze iets lekkers of een fijne (schuil)plek aan te bieden. Een waterbakje op warme zomerdagen bijvoorbeeld, of een vogelhuisje waar ze in het voorjaar een fijn nestje kunnen bouwen. Tijdens de vogeltelling ontdek je welke vogels er graag in je tuin komen. Zoek daarna gerust eens uit hoe je die vogelsoort kunt helpen en wat voor soort vogelhuisje ze graag bewonen. Dan heb je extra veel kans dat je de vogels het hele jaar door terug ziet komen. En wie weet spot je er dan volgend jaar tijdens de telling éxtra veel.