0%

Sommige vaste planten kunnen niet goed tegen vorst en moet je hiertegen beschermen, maar de meeste planten in pot zijn nóg gevoeliger zijn voor vorst dan vaste planten, ofwel planten in de vollegrond. Bij planten in pot kan vorst  gemakkelijker de planten binnendringen omdat de plant boven de grond staat. Bij planten in de (volle)grond is de kans dat de wortelkluit bevriest bovendien een stuk kleiner. Voor planten in pot kun je gelukkig op een aantal manieren helpen voorkomen dat de wortelkluit bevriest. 

Kwetsbare kuipplanten

Je hebt net kunnen lezen dat de meeste planten in pot nóg gevoeliger zijn voor vorst dan vaste planten. Dit komt omdat de meeste planten in pot kuipplanten zijn. Dit zijn vaak mediterrane en tropische planten. Mediterrane planten en tropische planten kunnen echt wel wat hebben, maar als het gaat vriezen, wordt het echt te koud voor deze planten. Daar zijn ze veel te kwetsbaar voor. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat ze toch ongeschonden de winter doorkomen!

Tip 1: zet de planten binnen

Zet je kwetsbare, niet-winterharde kuipplanten op een vorstvrije, niet te donkere, onverwarmde overwinteringsplek waar het niet vriest, bijvoorbeeld in je tuinhuisje. Mediterrane planten en tropische planten worden het meest blij van een temperatuur tussen de 5 en de 10°C. Wordt het er toch kouder? Wikkel ze dan in vliesdoek. Komen de buitentemperaturen weer boven het vriespunt uit? Dan kunnen de tuinplanten in pot weer naar buiten.

Kun je je kwetsbare planten niet binnen zetten, bijvoorbeeld omdat je daar te weinig plek voor hebt? Zet ze dan zo veel mogelijk op een beschutte plek uit de wind. Vorstgevoelige planten sterven trouwens vaker door natte voeten dan de kou. Dus als je ze toch buiten laat staan, kun je het best een goed waterdoorlatende plek kiezen.

Tip 2: pak de planten in

De relatief milde winters van de afgelopen paar jaar hebben ervoor gezorgd dat de tropische en mediterrane planten en bomen als olijven, vijgen en palmbomen steeds populairder zijn geworden.

Tropische en mediterrane planten en bomen kunnen best nog goed tegen enkele graden vorst, maar het is verstandiger ze bij vorst in te pakken met bijvoorbeeld noppenfolie, jute, vliesdoek, oude lakens of speciale beschermhoezen. Zorg er wel voor dat je de planten tijdig laat luchten en pak nooit natte planten in, want anders kan er broei ontstaan.

Tip 3: zet de planten bij elkaar

Zet je vorstgevoelige tropische en mediterrane planten in pot bij elkaar. Dit maakt het makkelijker om de planten te beschermen. Plaats ze bijvoorbeeld in een kistje en vul de tussenruimten op met droog blad of stro

Tip 4: geef de planten geen extra water

Geef de planten als er vorst op komst is liever geen extra water. Als het zwaar gaat vriezen, kan namelijk ook de bodem bevriezen. In natte grond wordt het dan kouder dan in minder natte grond. Hoe kouder onder de grond hoe groter de kans op schade aan de wortels. Geef de planten alleen water als ze beginnen uit te drogen en lucht de ruimte waarin ze staan af en toe.

Tip 5: isoleer de plantenpot

Bedek bij aanschaf van een nieuwe plantenpot de binnenkant met een isolerende laag in de vorm van tempex voor vierkante potten en noppenfolie voor ronde potten. Let op! Water moet aan de onderzijde weg kunnen stromen.

Heb je planten in pot staan, waarvan de pot aan de binnenkant niet is geïsoleerd? Wikkel bij vorst dan de buitenkant van de potten dan in noppenfolie.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over het beschermen van je platen in pot tegen vorst? Stuur me dan een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over bijvoorbeeld het plaatsen van een bestelling van een van de hierboven genoemde beschermingsmaterialen? Neem contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice