0%

In de binnenstad duiken ze vaak overal op: stokrozen. Niet vreemd, want deze plant is perfect om in een klein richeltje aarde te planten, tegen de gevel aan. In de centra van grote steden hebben huizen vaak geen voortuin. Wil je daar toch iets is kleurrijks planten, dan zijn stokrozen echt ideaal.

In de vlog hieronder laat ik zien wanneer en hoe je stokrozen langs de gevel kunt planten én hoe je stokrozen zelf kunt zaaien. Neem snel een kijkje!

Een gemakkelijke, dankbare plant

Stokrozen zijn heel gemakkelijke en dankbare planten. Geef ze zonlicht en een klein beetje grond en stokrozen kunnen zomaar doorgroeien tot een hoogte van 2 meter. Bovendien komt de plant ieder jaar terug, zonder dat je daar iets aan hoeft te doen. Daar heb je dus lang plezier van!

Hoe stokrozen zaaien?

Om zelf stokrozen te kunnen zaaien heb je natuurlijk zaadjes nodig en een bakje met aarde. Het is slim om hiervoor een kweekbakje te kopen met turftabletten. Plaats daarbij het zaadje in de gaatjes midden op de tabletten.  Daarna rustig water toevoegen. Let op! Het zaadje kan daarbij wegdrijven. Gebeurt dat bij jou ook? Plaats het dan voorzichtig terug. Als de aarde voldoende is uitgezet kun je de zaadjes eventueel wat verder in de aarde duwen. 

Het kweekbakje kan na het zaaien het best eerst – zonder deksel – binnen staan. De aarde mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Als er kleine plantjes zijn gegroeid kan het kweekbakje – nu mét deksel – naar buiten. Op die manier kunnen de plantjes vast wennen aan de buitentemperatuur. Zijn ze een beetje gewend? Dan kun je ze verder laten acclimatiseren zonder deksel en als de plantjes een paar centimeter groot zijn kun je ze in de volle grond plaatsen.

Wanneer stokrozen zaaien?

Eenjarige stokrozen kun je het best half april of in mei zaaien. Op die manier heeft de plant nog genoeg tijd om te kunnen bloeien in juli en augustus. Tweejarige stokrozen kun je het best in mei, juni of juli (of eventueel nog begin augustus) zaaien. De zaadjes zullen al snel kiemen en uitgroeien tot kleine planten met veel bladeren, maar er zullen nog niet meteen bloemen aan komen. Ook de kenmerkende lange steel blijft nog even uit. De lente en zomer erna gaat de plant de hoogte in en komen er veel bloemen aan. 

Hoe stokrozen planten?

Gebruik voor het planten van stokrozen potgrond en vooral géén bemeste tuinaarde. Zet de stokrozen in de grond en druk zachtjes aan. Als alle stokrozen geplant zijn geef je goed water.

Toch nog vragen?

Nu je weet hoe je zelf stokrozen kunt zaaien en planten, kun je aan de slag om jouw gevel lekker op te fleuren. Ook in een ‘gewone’ tuin doet deze plant het uiteraard prima. Heb je vragen over het planten van stokrozen? Stuur me dan een mail via: [email protected]. Heb je vragen over het plaatsen van een bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.