0%

De herfst is de beste periode om bloembollen in de tuin te planten. Het meest ideale moment hiervoor is zes weken vóór het begint te vriezen. De daaropvolgende kou zorgt er namelijk voor dat het bloeiproces op gang wordt gebracht. De bollen zullen vervolgens vanaf de lente beginnen te bloeien. Misschien ben je er door omstandigheden echter nog niet aan toegekomen om de bloembollen op tijd in je tuin te planten of liggen er in een doosje in je schuur nog een paar.

Maar: als het eenmaal een keer is gaan vriezen, kun je bloembollen beter niet meer planten. De grond is dan ook vaak veel te hard. Daardoor kan het je zomaar gebeuren dat de bloembollen in januari nog steeds in je schuur liggen. De warmte in je schuur kan er bovendien voor hebben gezorgd dat de bollen ondertussen iets zijn uitgelopen. Kun je ze dan nog wel planten? Jazeker, dat is helemaal geen probleem!

Wat laat met bloembollen planten

Ook al ben je wat laat met planten: uitgelopen bloembollen zijn nog prima in de tuin te planten. Je kunt ervan uitgaan dat dit nog tot december kan, zoals gezegd zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is.

Het kan zijn dat je uitgelopen bloembollen wat later uitkomen, maar over het algemeen brengt het later planten van bloembollen geen schade met zich mee. Op het moment dat de bollen al echt bloemen(knoppen) hebben, zal dit natuurlijk niet zo zijn, maar dit komt maar heel weinig voor.

Hoe (uitgelopen) bloembollen planten?

Bij het planten van (uitgelopen) bloembollen dien je met de volgende punten rekening te houden:

  • Plant de bloembollen op een plek waar water goed weg kan lopen. Doe je dat niet, dan komen de bollen onder water te staan;
  • Plaats grote bloembollen gemiddeld 20 cm diep in de grond. Plaats kleinere bollen op een diepte van gemiddeld 12,5 cm in de grond. Over het algemeen wordt een bloembol geplant op een diepte die twee tot 3 x de hoogte van de bol is. Uitzonderingen op deze regel zijn begonia’s en dahlia’s, die vlak onder de oppervlakte moeten worden geplant;
  • Houd voor de plantafstand tussen de bloembollen ongeveer 3 x de breedte van de bol aan;
  • Handhaaf een pH-waarde van 6 tot 7 om ervoor te zorgen dat de bloemen uit de bloembollen een mooie kleur krijgen;
  • Geef de bloembollen water als ze eenmaal gepland zijn. Zo wordt de wortelontwikkeling gestimuleerd;
  • Voeg geen meststof toe aan je bloembollen, dat is niet per se nodig. Bij meerderjarige bloembollen kan er vanaf het tweede jaar eventueel wel mest worden toegevoegd. Doe dit echter niet direct in het gat bij de bloembollen, maar later op de grond boven de bollen.

Te laat met bloembollen planten

Vriest het buiten en ben je echt te laat met planten? Zelfs dan is er een oplossing. Als het al vriest, kun je je bloembollen namelijk in potten planten en ze binnen kweken. Doe dat in potgrond met wat grit erdoor. In het vroege voorjaar kun je ze dan alsnog in de grond stoppen. Wist je trouwens dat er in het vroege voorjaar ook bloembollen kant-en-klaar in pot verkrijgbaar zijn? Als je die bestelt, kunnen ze in de meeste gevallen met pot en al in de grond worden gestopt. De potten waar die bloembollen in zitten zijn namelijk gemaakt van biologisch afbreekbare materialen.

Inspiratie gekregen of nog vragen?

Heb je inspiratie gekregen om zelf aan de slag te gaan met bloembollen? Neem dan snel een kijkje in onze webshop. Bij Warentuin is een breed aanbod aan diverse bloembollen te vinden. Zo heb je gegarandeerd een mooie, fleurige tuin in de lente!

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? Geen punt! Stuur gewoon even een mailtje met je vragen naar: [email protected]. Ik beantwoord ze graag. Voor vragen over het bestellen van bloembollen kun je terecht bij een van de medewerkers van onze klantenservice.