0%

Zijn de temperaturen buiten opeens heel laag en/of vriest het, dan beschermen wij ons hiertegen door ons net wat dikker aan te kleden of naar lekker binnen bij de verwarming te gaan zitten. Sommige vaste planten in je tuin hebben echter ook behoefte aan wat extra bescherming tegen die plotselinge winterse kou en/of vorst. In deze blog lees je meer over hoe je het groen in je tuin deze periode door kunt helpen.

Hoeveel kou en vorst verdragen tuinplanten?

De hoeveelheid kou en vorst die een vaste plant kan verdragen is afhankelijk van de omstandigheden waarin de vaste plant zich bevindt. Als een plant onbeschermd in je tuin staat en voortdurend veel wind vangt, kan een beetje vorst al te veel zijn. Als diezelfde plant goed ingepakt en dus beschermd is, kan deze op dezelfde plek veel meer verdragen.

Hieronder volgt, behalve meer informatie over het inpakken van je vaste planten, nog 4 andere manieren waarop je eenmaal geplaatste vorstgevoelige tegen vorst (en wind!) kunt beschermen.

1. Pak je vaste planten in

Je beschermt je vaste planten in de tuin die matig tot nauwelijks winterhard zijn door ze in te pakken met bijvoorbeeld met behulp van noppenfolie, jute of vliesdoek.

Noppenfolie

Noppenfolie of bubbeltjesfolie is gemaakt van kunststof. De met lucht gevulde noppen zorgen voor een goede isolatie, waardoor vorst de wortels niet kan bereiken. De folie beschermt je vaste planten verder tegen de lage temperaturen, maar laat wel voldoende licht door.

Let op! Controleer de status van je met noppenfolie ingepakte planten regelmatig.

Noppenfolie

Jute

Jute is rechtstreeks van de houtvezelplant Corchorus capsularis afkomstig en kan op tal van manieren in de tuin worden gebruikt in de tuin. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om te decoreren of om glooiingen in de tuin te verstevigen, maar dus ook om je planten mee te beschermen tegen vorst.

Jute beschermt de schors van jonge bomen trouwens niet alleen tegen lage temperaturen, maar ook tegen het gekras en geknaag van katten of kleine knaagdieren.

jute plantbescherming

Vliesdoek

Vliesdoek is meestal gemaakt van wit, niet-geweven polypropyleen, is in de meeste gevallen uv-bestendig en heeft een dichtheid van 30 g/m².  Hierdoor is het heel licht, laat het water en lucht door en kunnen planten dus ademen. Ook is vliesdoek eenvoudig op maat te maken en vereist het verder de hele winter geen onderhoud.

2. Geef je vaste planten lekker warme voeten

Geef je vaste planten warme voeten met behulp van natuurlijke materialen als bladeren, dennentakken en stro. Door je planten rijkelijk te bestrooien met deze natuurlijke materialen creëer je een isolerende afdeklaag en help je voorkomen dat vorst snel via bodem de planten kan binnendringen.

Let wel op dat de materialen die je gebruikt goed droog zijn en hou je planten goed in de gaten. Op zonnige dagen is het belangrijk dat je de de afdeklaag openbreekt, zodat het niet gaat broeien.

3. Geef je vaste planten geen natte voeten

Geef je vaste planten geen natte voeten: overtollig water maakt het voor vorstgevoelige planten een stuk lastiger om te overleven.

Vorstgevoelige planten hebben zelfs een hekel aan natte voeten. Zorg dus dat een eventueel teveel aan water gemakkelijk via de bodem weg kan sijpelen om zo te voorkomen dat ze sneller vorstschade oplopen.

4. Snoei je vaste planten niet

Snoei je vorstgevoelige vaste planten niet. De meeste vorstgevoelige vaste planten sterven in het najaar bovengronds af om vervolgens in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Het afgestorven loof kun je het best aan de plant laten zitten: het biedt namelijk van nature bescherming bij vorst en moet je dus zien als een soort warme jas voor de plant.

In combinatie met een extra laag natuurlijke beschermingsmaterialen van bijvoorbeeld bladeren biedt dit je planten in de meeste gevallen voldoende bescherming.

5.  Verhuis je potplanten naar een andere plek

Heb je een kleine tuin of een balkon en daarom veel planten in pot? Haal die dan zo veel mogelijk naar binnen. Zijn er planten die je niet naar binnen kunt halen om ze te beschermen tegen vorst? Plaats die dan op een beschutte, warmere plek in je tuin. Denk dan bijvoorbeeld aan een warme muur. 

Probeer – als je daar de ruimte voor hebt – meerdere potten bij elkaar te zetten, zodat ze elkaar kunnen tegen de elementen kunnen beschermen.

Wat je ook nog kunt doen, is je potten in de grond ingraven, zodat alleen nog de rand boven de grond uitsteekt. De grond helpt op die manier de potten te isoleren.

Plantenbeschermingsmiddelen en plantenhoezen, verkrijgbaar bij Warentuin:

Nog vragen?

Heb je nog vragen over het beschermen van je vaste tuinplaten tegen vorst? Stuur me dan een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over bijvoorbeeld het plaatsen van een bestelling van een van de hierboven genoemde beschermingsmaterialen? Neem contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice