0%

In het voorjaar zaaien betekent vaak een zomer vol mooie planten. Het lijkt een gemakkelijke klus, maar toch zijn er een paar dingen om even goed op te letten. In deze vlog leg ik dan ook met veel passie alles uit over het zaaien en verspenen van plantjes. Op naar die bloemrijke en zonovergoten zomer!

Tuinaarde & Potgrond

Om ervoor te zorgen dat de zaden ook daadwerkelijk uitbloeien tot prachtige planten, zijn er twee dingen nodig: tuinaarde en kweekmaterialen. Veel mensen denken dat alle tuinaarde of potgrond hetzelfde zijn en dat ze willekeurig overal voor te gebruiken zijn. Echter, wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten en maten van zijn. Zo is er bijvoorbeeld speciale hortensiagrond, rozengrond en zaai- en stekgrond.

Twee adviezen

Om erachter te komen welke tuinaarde het beste bij welke tuinklus past adviseer ik twee dingen. Kijk ten eerste even op het etiket van de zaden, vaak staat hier al veel bruikbare informatie op over welke potgrond of tuinaarde het meest passend is. Mocht er dan alsnog onduidelijkheid bestaan, dan is het aan te raden om eens te kijken in de potgrondwijzer van Warentuin. Hierin is een overzicht van verschillende soorten potgrond en tuinaarden te vinden, hoe deze het best te gebruiken en welke plant het beste bij welk soort past. Zo kan er bij het planten verspenen van jouw plantjes voor een bloemrijke en zonovergoten zomer niets meer misgaan.

Materialen

Naast potgrond is het ook belangrijk dat de juiste kweekmaterialen gebruikt worden. Dit zorgt er immers voor dat de zaden en planten in de best mogelijke condities kunnen groeien en bloeien. Er zijn kweekkastjes in verschillende maten en kleuren te vinden. De (kleinere) kweekbakjes zorgen ervoor dat de plantjes in het beginstadium goed en beschermd kunnen groeien. Als de plantjes vervolgens wat groter worden, kan er gebruik gemaakt worden van een zogeheten kweektafel. Deze kweektafels zijn wat groter van stuk, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat de planten beschermd kunnen groeien en tot volle wasdom komen. Mocht het tuinieren nu echt grootse vormen aan gaan nemen, dan is het misschien slim om een tuinkas aan te schaffen. Verder raadt ik altijd aan om te werken met gereedschap dat echt voor de kweek bedoeld is, zo worden eventuele beschadigingen van de plantjes voorkomen.

Vorstperiode!

Tot slot een laatste tip: tot en met 15 mei kan het 's nachts nog vriezen, hierdoor kunnen zaden en plantjes doodgaan. Houdt hier rekening mee!

Aarde, Potgrond & Kweekkastjes

Nog vragen?

Je kunt me bereiken via [email protected] of de vraag stellen bij de klantenservice.