0%

Woon je in een stad en heb je een nu nog saaie geveltuin? Zaai en kweek er dan eens zonnebloemen. Zonnebloemen er heel mooi uit, lokken bijen naar je tuin, doen het goed in hun eentje, maar ook naast bijvoorbeeld stokbonen en reuzepompoenen. In onderstaande vlog vertel ik je meer over het zaaien en kweken van zonnebloemen, stokbonen en reuzepompoenen in een stadse geveltuin. Veel plezier met kijken en succes!

Wat heb je nodig om zelf zonnebloemen en stokbonen te zaaien en te kweken?

Voor het zelf zaaien en kweken van zonnebloemen en stokbonen heb je het volgende nodig:
  • (Mix van) zonnebloem zaden en stokboon zaden
  • (Bamboe)stokken om elke zonnebloem en stokboon steun te geven
  • Luchtige, voedzame aardemix voor de vakken van 30 x 30 cm in je geveltuin

Aan de slag

Nu je alle kweekbenodigdheden voor het kweken van zonnebloemen en stokbonen bij elkaar hebt verzameld, is het tijd om aan de slag te gaan. Volg het stappenplan hieronder en voor je het weet kun jij genieten van een mooi gevulde, vrolijk gekleurde geveltuin.

Stap 1: maak in een vak van zo’n 30 x 30 cm een paar gaten van ongeveer 10 cm diep, zaai daar de zonnebloem zaden in en vul de gaten aan met aarde. Laat met behulp van stokjes de zijkanten van je geveltuin vrij om daar de stokbonen te zaaien.

Stap 2: zaai aan de zijkanten die je hebt vrijgelaten wat stokboonzaden. Op de verpakking waar de zaden in zitten staat precies aangegeven hoe diep je stokboon zaden moet zaaien, maar je kunt uitgaan van een diepte van 2 tot 4 cm.

Wat heb je nodig om zelf reuzepompoenen te kweken?

Voor het zelf zaaien en kweken van reuzepompoenen heb je het volgende nodig:

  • Reuzepompoen zaden
  • Kweekbakjes
  • Grond voor in de kweekbakjes

Nog een keer aan de slag

Nu je ook alle kweekbenodigdheden voor het kweken van reuzepompoenen bij elkaar hebt verzameld, kun je nog een keer aan de slag.

Stap 1: vul de kweekbakjes met grond en zaai de reuzepompoen zaden eerst in die bakjes en pot ze daarna over.

Stap 2: stop in elk kweekbakje met aarde 1 reuze pompoen zaadje, doe er wat aarde overheen en druk alles goed aan. 1 zaadje per bakje is echt voldoende want deze pompoenen worden – zoals de naam al doet vermoeden – echt heel groot!

Aanstampen en watergeven

Klaar met zaaien? Stamp de grond in je geveltuintje goed aan en geef de zaden flink wat water.   Zodra je de eerste zaailing binnen 1 à 2 op ziet komen, weet je dat het goed gaat.

Te koud buiten? Zaai onder glas of in een kweekbak

Je kunt alleen zaaien als het buiten niet vriest, meestal is dat na IJsheiligen, dus na 15 mei. Vriest het wel en is het dus te koud? Zaai dan onder glas of in een kweekbak met een beschermende deksel.

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd? Zet die dan op de mail en stuur ze naar me toe via: [email protected]. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!