Moestuinkalender

 
 
 

 

Warentuins moestuinkalender: 365 moestuinieren en genieten

Een moestuin heb je het hele jaar door. Dit betekent dus ook dat er het hele jaar door wel wat aan gedaan moet worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het planten van zaden, het verzorgen van de grond in je moestuin en het opstellen van een teeltrotatieplan? Dankzij de handige moestuinkalender van Warentuin weet je precies wat je welke maand kunt en moet doen om het beste uit je moestuin te halen en er optimaal van te kunnen genieten. Klik op een van de banners hieronder voor meer informatie per maand.

Je moestuin in de lente

De lente is hét moment om allerlei groenten (en fruit) te zaaien in je moestuin. Maar voordat je daarmee begint, moet je ervoor zorgen dat de grond voldoende vruchtbaar is. Om de vruchtbaarheid te verbeteren, kun je altijd compost of mest aan de grond worden toevoegen. Zo weet je zeker dat je gewassen onder de meest ideale omstandigheden groeien en optimaal van de voeding gebruikmaken. Vergeet daarna niet ze ook nog goed te verzorgen, zodat je extra mooie resultaten krijgt. Regent het weinig? Geef de groenten in je moestuin dan extra water. Verder zal onkruid in de lente opnieuw de kop opsteken. Verwijder onkruid regelmatig, want dit vormt een bedreiging voor je moestuin. Ook vogels, insecten en ongedierte kunnen een bedreiging vormen voor je groentetuin. Een dier- en milieuvriendelijke manier om dit te voorkomen is door een aantal netten te plaatsen. In de lente kun je tomaten, sla, radijzen, tuinbonen, bietjes, broccoli en peterselie kweken. De spullen die je hiervoor nodig hebt, kun je los kopen, maar je kunt ook het speciale moestuinpakket van Warentuin aanschaffen. In dat pakket zitten vijf verschillende soorten zaden: basilicum, rozemarijn, tomaat, kropsla en aardbei. Je kunt er meteen mee aan de slag, want in het pakket zit ook een schepje, labels en een zakje aarde.

Surf naar onderstaande pagina’s als je meer wil weten over lente en moestuin:

Je moestuin in de zomer

In de zomer en dan met name in juni zijn de omstandigheden om te werken in je moestuintje ideaal. De warme temperaturen en de vochtige grond stimuleren namelijk de groei van je gewassen. Het mooie weer zorgt er – net als in de lente – echter ook voor dat er vogels, insecten en ongedierte op je moestuin afkomen. Deze kunnen schadelijk zijn voor je planten. Controleer je gewassen daarom regelmatig of plaats preventief netten om te voorkomen dat bijvoorbeeld je frambozen gepikt worden door de vogels. Drogere perioden kunnen ook zorgen voor meeldauw die schadelijk is voor courgettes, komkommers, erwten, pompoenen en koolrapen. Als je ervoor zorgt dat de grond vochtig blijft, beperk je de eventuele schade. Geef je moestuin dus voldoende water bij warm en droog weer! Vooral gevoelige gewassen als witlof, andijvie en Chinese kool kun je prima in de zomer zaaien. Hiermee voorkom je dat ze later doorschieten wanneer het wat kouder wordt.

Surf naar onderstaande pagina’s als je meer wil weten over zomer en moestuin:

Je moestuin in de herfst

In de herfst is het slim om de grond van je moestuin vóór de eerste vorst goed om te spitten. Dit zal de vruchtbaarheid van de grond in je moestuin verbeteren. Na het omspitten kunnen er nog verschillende soorten groenten worden gezaaid. Denk dan bijvoorbeeld aan spinazie, veldsla en winterpostelein. Je kunt ook eventueel nog wat fruitbomen planten. Door enkele geultjes rondom je moestuin te graven, voorkom je dat je tuintje onder water komt te staan bij erg nat herfstweer. De herfstperiode is ook ideaal om een plattegrond van je moestuin te maken. Zo weet je voor volgend seizoen precies wat je waar hebt geplant. Let op: rouleer je gewassen in je moestuin per jaar. Laat je gewassen steeds weer op dezelfde plek groeien als het jaar daarvoor, dan heb je een grotere kans op ziektes in je planten en daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

Surf naar onderstaande pagina’s als je meer wil weten over herfst en moestuin:

Je moestuin in de winter

Vanaf november ligt het werk in de moestuin voor een groot deel stil. Toch zijn er nog wat klusjes die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld een bodembedekking aanbrengen en het een en ander opruimen. Bodembedekking voor tijdens de winter is heel belangrijk, omdat het de structuur van de grond in je moestuin sterk beïnvloed. Regen, sneeuw en vorst kunnen er anders voor dat de grond dichtslibt en niet meer kan ademen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Bodembedekking als compost, stalmest of afgevallen bladeren werkt prima. Breng zo’n 5 cm aan op de bedjes waar onder andere wortelgroenten komen te staan, en 10 cm op de plek waar vrucht- en koolgewassen zullen groeien. Stalmest van onder andere koeien en paarden kun je het best vóór de winter aanbrengen, zodat het verteerd is wanneer de eerste lentezon weer gaat schijnen. Niet verteerde stalmest is te geconcentreerd en kan in veel gevallen de wortels van je gewassen verbranden. Een goede bodembedekking zorgt er bovendien voor dat onkruidzaden verstikken en geen kans hebben om te groeien.

Surf naar onderstaande pagina’s als je meer wil weten over winter en moestuin:

Bekijk onze moestuinkalender en ga aan de slag

Jeuken jouw groene vingers om aan de slag te gaan in je moestuin? Bekijk dan nu onze handige moestuinkalender en ontdek de klussen waar je deze maand mee van start kunt gaan. Geef je je gewassen elke maand de juiste verzorging, dan ligt je moestuin er het hele jaar tiptop bij!

Veel plezier met het werken in en genieten van je moestuin!

Naar boven