Grond & bodembedekking

Grond & bodembedekking

Grond & bodembedekking: de verschillende producten te bestellen bij Warentuin

Blader hieronder op je gemak door ons brede assortiment grond en bodembedekkers die de bodem in je tuin en de planten die er groeien helpen gezond te houden. 

Filter
Positie
Naam
Prijs
Aflopend sorteren
Weergeven als Foto-tabel Lijst
Artikel 1-24 of 144
24
48
72
24
48
72

Grond en bodembedekking: de diverse producten verkrijgbaar bij Warentuin

De grond is erg belangrijk voor het leven van je planten. Daarom moet je de grond altijd in een goede conditie zien te houden. Dit klinkt ingewikkeld, maar is het helemaal niet. Zeker niet als je de speciale grond en bodembedekkingsproducten uit onze webshop gebruikt. Welke producten er zoal te bestellen zijn en wat daarvan het nut of voordeel is, lees je hieronder.  

Grondbedekking

In onze webshop zijn zoveel producten terug te vinden dat je misschien niet goed weet of je nu aarde, potgrond, (bemeste) tuinaarde of tuinturf moet gebruiken. Geen nood: over elk type grondbedekking geven we een korte uitleg. Wedden dat het je daarna allemaal ineens stukken duidelijker wordt?

Aarde

Om jouw tuinplanten goed te laten groeien, is het verstandig je een beetje te verdiepen in de verschillende soorten tuinaarde. Tuincentra verkopen tientallen verschillende soorten tuinaarde. Dat is niet zonder reden. Planten en bloemen groeien namelijk van nature in een specifieke aarde. Welke aarde dat is, hangt onder meer af van het type tuinplant en leeftijd van de plant.

Potgrond

Maar eerst even dit: tuinaarde is niet hetzelfde als potgrond. Simpel gezegd zit het verschil tussen potgrond en tuinaarde zit ‘m vooral in de luchtigheidsgraad. Potgrond is luchtiger dan tuinaarde en daardoor geschikter om te gebruiken voor planten in pot of in bloem- of plantenbakken. Dit maakt ook meteen dat potgrond minder geschikt is voor gebruik in de tuin.  

Besluit je potgrond te gebruiken voor in je pot, bloem- of plantenbak? Combineer deze dan altijd met hydrokorrels of schelpen voor op de bodem van de pot of bak. Hydrokorrels of schelpen zorgen bij veel regen namelijk voor een juiste afwatering. Dat is heel belangrijk, want de wortels van een plant mogen niet blijvend nat staan.

Bemeste tuinaarde

Waar potgrond zowel voor binnen- als buitenplanten kan worden gebruikt, is bemeste tuinaarde typisch een bodemverbeteraar voor planten in de tuin. Het grote voordeel aan tuinaarde is dat het volledig organisch materiaal is. Dit betekent dat het bestaat uit natuurlijke (dode) organismen en er dus geen kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd. Niet alle tuinaarde is geschikt om planten en potten mee op te potten. Je kunt daarvoor beter potgrond gebruiken en deze na verloop van tijd (6-8 weken) bijvullen met meststof voor kamerplanten.

Gewone tuinaarde

Gewone tuinaarde bevat meestal weinig tot geen voedingsstoffen. Soms is dat juist ook goed, vooral voor bijvoorbeeld lavendel en sommige borderplanten. Andere tuinbeplanting zoals Hortensia's en Rododendrons heeft weer vooral baat bij bemeste tuinaarde.

Zaai- en stekgrond

Groentezaadjes die net zijn gezaaid of planten(takken) die je net hebt gestekt, groeien het best in zaai- en stekgrond. Dankzij de speciale structuur van de grond en de nodige startvoeding, gaan planten er beter door groeien na het stekken en zaaien. Zaai- en stekgrond bevat vaak genoeg voeding voor zo’n twee maanden.

Aanplantgrond

Aanplantgrond is een type tuingrond dat micro-organismen bevat. Die micro-organismen bevorderen de aangroei bij het aanplanten van je tuinplanten. Daarnaast stimuleren ze het bodemleven dat ervoor zorgt dat de tuingrond gezond blijft.

Gazongrond

Gazongrond is grond die uit de juiste voedingsstoffen bestaat om een gazon goed te kunnen laten groeien. Daarnaast is gazongrond zo samengesteld dat het waterdoorlatend is en dat zorgt er weer voor dat een gazon sterk en gezond blijft.  

Turfvrije potgrond

Turfvrije potgrond is een geweldige keuze voor tuinliefhebbers die een milieuvriendelijk alternatief willen. In tegenstelling tot traditionele potgrond bevat het geen turf, wat een waardevolle natuurlijke hulpbron is die langzaam wordt gevormd. Het winnen van turf heeft negatieve gevolgen voor het milieu, zoals het vernietigen van kostbare veengebieden. Turfvrije potgrond daarentegen wordt samengesteld met duurzame materialen zoals compost, schors en kokosvezels. Het biedt vergelijkbare voordelen zoals voedingsstoffen en goede drainage, terwijl het tegelijkertijd helpt om veengebieden te behouden en de impact op het milieu te verminderen.

Bodembedekking

Een belangrijk onderdeel van je tuin waar lang niet altijd bij wordt stilgestaan, is de bodembedekking ervan.  Een fijne tuin betekent voor veel mensen een tuin met weinig onderhoud, maar veel sfeer, liefst op een natuurlijke manier. De juiste bodembedekking kan je daar op verschillende manieren bij helpen! 

Boomschors als bodembedekking

Boomschors is waarschijnlijk de meest bekende natuurlijke bodembedekker, is een restproduct dat overblijft als afval bij de productie van hout en heeft tal van voordelen:

  • Boomschors is een natuurlijk product.
  • Boomschors gaat lang mee: tussen de 2 en 6 jaar, afhankelijk van de soort. Franse boomschors gaat het langst mee: 5 tot 6 jaar.
  • Boomschors gaat de groei van onkruid tegen. Hoe fijner de schors gemalen is, hoe beter het onkruid weert en hoe beter het vocht vasthoudt.
  • Boomschors als bodembedekker voorkomt dus ook dat de grond uitdroogt. 
  • Boomschors beschermt planten tegen de vorst.

Hydrokorrels als bodembedekking

Hydrokorrels, luchtige korrels van gebakken klei, zijn ideaal voor je terrasplanten. De korrels zijn lang houdbaar (de korrels vergaan niet), weren het onkruid en remmen de verdamping van water, zodat je ook echt zelf minder water hoeft te geven. De h fijnere variant, lavagruis is handiger om te gebruiken bij planten in kleine(re) potten.

Tuinturf, turfstrooisel en turfblokken als bodembedekking

De tuinturf, bestaande uit doorvroren zwartveen, die bij ons online kunt bestellen kun je verwerken door de bovenlaag van de grond in je tuin, bij de wortels van je planten. En dat is best slim, want met tuinturf verbeter je meteen ook de grondstructuur en verhoog je de bodemvruchbaarheid. 

Tuinturf met het RHP-keurmerk bevat geen kalk kun je het best gebruiken bij zuurminnende planten als bij heide.

Het turfstrooisel met het RHP Consumer-keurmerk, bestaande uit witveen dat via onze online shop verkrijgbaar is, kun je het best gebruiken om bollen mee af te dekken.

Turfstrooisel heeft namelijk een lage pH-waarde (een lage zuurtegraad). Deze lage pH-waarde zorgt ervoor dat de grond rond de bollen luchtig en vrij van onkruid blijft.

Ook turfblokken zijn te gebruiken als bodembedekking in je tuin, maar zijn op nog veel meer manieren in te zetten. Je kunt ze ook gebruiken om een muurtje of border van natuurlijk materiaal mee in je tuin te bouwen. Heb je ook nog een vijver? Dan kun je met turfblokken natuurlijke vijverranden maken. In een vijver heeft turf bovendien een algwerende werking.

Grond en bodembedekking bestellen wanneer het jou uitkomt

Bij Warentuin winkelen kan op elk moment van de dag. Onze webshop kent namelijk geen sluitingstijden. Blader dus op je gemak door ons ruime assortiment aan producten voor grond en bodembedekking. Heb je een keuze kunnen maken? Super! Plaats dan bijvoorbeeld de aarde, boomschors of hydrokorrels die je wilt kopen in je virtuele winkelmandje. Hierna pakken we je bestelling zorgvuldig voor je in en laten we hem bij je thuis bezorgen. Grond en bodembedekking kopen was nog nooit zo eenvoudig!

Naar boven