Kerstballen

Kerstballen bestellen bij Warentuin

Kerstballen! Kies je voor klassiek, grappig, warm of strak? Bij Warentuin kun je heel veel kerstballen online kopen: van glas of plastic, mat of glanzend, rood, wit... Bekijk hier ons aanbod aan mooie en goedkope kerstboomversiering.

Topkwaliteit kerstballen voor een zacht prijsje kopen bij Warentuin

Geen kerstboom zonder kerstballen. Niet gek dus dat Warentuin beschikt over een zeer ruim assortiment aan kerstballen in allerlei verschillende kleuren en maten, maar vooral ook gemaakt van allerlei verschillende materialen. We hebben bijvoorbeeld kerstballen van glas, kerstballen van kunststof (plastic) en kerstballen van polyresin. Maar: wat voor soort kerstballen je ook kiest, ze geven je boom direct de juiste uitstraling.

Glazen kerstballen

Veel van de kerstballen die je bij Warentuin kunt kopen, zijn gemaakt van glas. Kerstboomversiering van glas is licht van gewicht en mooi afgewerkt en heeft daardoor vaak een iets chiquere uitstraling dan plastic versiering. Er zijn klassieke glazen kerstballen te koop, maar ook hele bijzondere, kleurrijke en extravagante exemplaren. De meeste kerstballen zijn rond van vorm, maar je kunt bij ons bijvoorbeeld ook glazen pegelvormige kerstballen bestellen.

Kunststof of plastic kerstballen

Kunststof of plastic kerstballen zijn doorgaans net iets goedkoper dan glazen kerstballen. Ze zijn vervaardigd uit een harde kunststofsoort die nauwelijks tot niet breekt en er dus voor zorgt dat ze tegen een stootje kunnen. Kunststof of plastic kerstballen zijn daarom ideaal voor gezinnen met kleine kinderen en enthousiaste huisdieren. Ook zijn kunststof of plastic kerstballen ideaal om in een boom buiten te hangen. Ze zullen immers niet snel kapot gaan.

Tip: buig je kerstbalhaakje bij het bevestigen aan een tak en het oogje van de bal een beetje om. Zo hangen je kerstballen nog veiliger!

Polyresin of polystone kerstballen

Kerstballen van polyserin of polystone zijn vrij zwaar en voelen meestal aan als steen. In polyresin zit ook zeker steen verwerkt, maar bestaat eigenlijk uit een mix van gemalen steen en hars. De gebruikte steensoort kan variëren, maar is niet bepalend voor de kwaliteit van de kerstbal. De kwaliteit van een kerstbal wordt namelijk vooral bepaald door de afwerking ervan.

De hars en steen worden vermengd totdat er een mengsel ontstaat dat gietbaar is. Dat mengsel wordt vervolgens in een mal gegoten. Na uitharding wordt de mal verwijderd en is de ruwe vorm van de kerstbal klaar. Wel zitten er vaak nog wat scherpe randen en uitsteeksels aan, maar die worden eraf geschuurd of geslepen. Daarna wordt de kerstbal gepolijst en (meestal) met de hand beschilderd. Het resultaat is een sterke kerstbal, die aanvoelt als steen, maar die natuurlijk wel heel breekbaar is.

Waarom hangen we kerstballen in een kerstboom?

Kerstballen zijn ontstaan uit de vroegere heksenballen. Heksenballen waren gemaakt van glas en werden eigenlijk niet gebruikt als versiering. In plaats daarvan werden heksenballen in de achttiende eeuw gebruikt om heksen te weren. Volgens de legenden zouden heksen namelijk geen spiegelbeeld hebben. Aan de weerspiegeling in de glazen bal – of eigenlijk: het gebrek daaraan – konden heksen worden herkend en konden mensen heksen dus van tevoren 'zien' aankomen.

Tegenwoordig zijn de meeste van ons niet meer bang voor heksen en zien we kerstballen ook niet meer als heksenballen. Het idee om de glazen (heksen)ballen als kerstversiering te gebruiken, ontstond echter pas in 1831 - in de Vogezen om precies te zijn. Weer veel later kwamen er behalve glazen ballen, ook kerstballen gemaakt van allerlei andere materialen op de markt en uiteindeliijk werd er ook steeds vaker geëxperimenteerd met allerlei maten en vormen.

De diverse maten kerstballen

Uiteraard zijn de kerstballen die je bij Warentuin kunt bestellen ook verkrijgbaar in allerlei formaten. Dus of je nu gezellige mini-kerstballen zoekt of bijzondere extra grote kerstballen, bij ons vind je ze allemaal.

Je kunt besluiten alleen kerstballen van hetzelfde formaat in je boom te hangen, of kerstballen van verschillende formaten juist door elkaar te gebruiken. Een boom versieren met kerstballen in enkel dezelfde maten zorgt voor eenheid, terwijl een boom versieren met verschillende maten kerstballen zorgt voor een speels effect.

De andere kerstbalvormen van Kurt S. Adler

Behalve voor traditionele kerstballen, kun je bij Warentuin terecht voor minder traditionele kerstballen, bijvoorbeeld in de verschillende vormen van Kurt S. Adler. 

Rond het einde van de Tweede Wereldoorlog begon Adler met het importeren van algemene producten vanuit Europa naar Amerika. Toen de zaken goed gingen, besloot Adler zich te focussen op een specifiek soort product: prachtige ornamenten. Het begon in 1950 met geïmporteerde ornamenten uit Oost- en West-Duitsland in de vorm van handgemaakte engelen. Vervolgens breidde de collectie zich uit met glazen ornamenten uit Tsjechoslowakije, hangende plafonddecoraties uit Duitsland, miniatuurlichten uit Italië en ornamenten uit het Verre Oosten. Vanaf dat moment namen de prachtigste feestelijke versieringen uit Europa de kerstmarkten in Amerika over.

Kerstballen sets

Heb je liever geen stress bij het kiezen en combineren van kerstballen? Maak het jezelf dan gemakkelijk en bestel een van onze kant-en-klare kerstballen sets. Deze sets zijn alvast voor je samengesteld, zodat jij je alleen nog maar hoeft te concentreren op het versieren van je kerstboom.

De kerstballen worden overigens geleverd in een handige doos, waarin je ze na gebruik natuurlijk ook weer veilig kunt opbergen om een jaar later weer te kunnen gebruiken. 

Hoeveel kerstballen horen er in een boom?

Hoeveel kerstballen je in je boom moet hangen, ligt helemaal aan jezelf en hangt af van wat je mooi vindt. Voor de een kan een boom niet vol genoeg hangen, en voor de ander kan het belangrijk zijn ook nog een beetje boom zien.

Is er dan een ideale hoeveelheid? Het Britse warenhuis Debenhams vroeg zich precies hetzelfde af. Twee studenten van de universiteit van Sheffield ontwikkelden daarom een speciale formule. Op basis van die speciale formule hebben de studenten vervolgens uitgerekend dat je voor een kleine boom van 140 centimeter 29 kerstballen nodig hebt en voor een grote boom van 180 centimeter minimaal 37 kerstballen. 

Geen boom? Maak een krans van kerstballen

Heb je geen ruimte voor een kerstboom, maar word je wel blij van wat vrolijke kerstballen in huis? Verwerk er dan een paar in een kerststukje of maak een krans van een heleboel kerstballen bij elkaar. Of eigenlijk: een krans van piepschuim met daarop grote of kleine kerstballen vastgelijmd, afgewerkt met een fraai kerstig lint en wat dennentakjes.

Je kerstballen online kopen

Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van ons aanbod aan kerstballen en vind je tussen al het moois in onze webshop precies datgene waar je naar op zoek bent. Tip: gebruik de filters aan de linkerkant van het scherm. Zo kom je nog makkelijker en sneller bij jouw ideale nieuwe kerstballen uit. Die leg je in je virtuele winkelmandje, reken je af en vervolgens zorgen wij ervoor dat je bestelling netjes wordt thuisbezorgd. Kan het nog eenvoudiger?

Naar boven