Grind & bestrating

Grind & bestrating

Grind en tuinbestrating bij Warentuin

Al even niets aan je tuin gedaan of net verhuisd? Dan kun je toe zijn aan een tuinrenovatie. En Warentuin helpt je daar graag bij! Met onze grind en tuinbestrating geef je je tuin een fraaie, frisse structuur en een nieuwe look. Kies bijvoorbeeld voor tegels, klinkers of een grindsoort.     

Goede, betaalbare grind en bestrating bij Warentuin

Wil je je tuin een andere uitstraling geven? Of al tijden een nieuwe oprit? Bij Warentuin hebben we alles om dit mogelijk te maken. Ons assortiment bestaat uit verschillende producten aan om je tuin te bestraten of een grindpad aan te leggen. Geen idee hoe je zou moeten beginnen? Geen nood: hieronder volgt meer informatie over het bestraten van bijvoorbeeld je tuin en het aanleggen van een grindpad.

Waar let je op bij bestraten?

Bestrating in je tuin kan voor een bepaalde sfeer zorgen. Je kunt een sfeer creëren die perfect bij jou en je tuin past. Ook kan bestrating meewerken aan afwatering. Maar hoe ga je aan de slag en waar moet je zoal op letten? Dat lees je hieronder.

Tip 1: goed voorbereiden

Bedenk altijd eerst goed na waar je wilt gaan bestraten en hoe het geheel eruit komt te zien. Denk na over de stappen en of je overal de juiste materialen voor hebt. Een goede voorbereiding is bij bestraten van essentieel belang.

Tip 2: plannen uitzetten en de grond afgraven

Allereerst moet je de plannen uitzetten en de grond afgraven. Afgraven is noodzakelijk in verband met het plaatsen van de fundering. De fundering draagt het gewicht van de bestrating en is dus erg belangrijk. Hierna moet je het geheel egaliseren, je wilt geen scheef stoepje of terras.

Tip 3: fundering plaatsen

Het beste is om de fundering in lagen te plaatsen. Het is hierbij erg belangrijk om de materialen in de lagen voldoende te verdichten. Door alles goed te verdichten wordt de draagkracht vergroot en zal de bestrating minder snel gaan verzakken. Na het funderen, ga je de omranding plaatsen. De omranding functioneert als basis van het straatwerk en dient als een soort raamwerk.

Tip 4: de dragende laag en bedding in de gaten houden

De twee lagen die direct onder de uiteindelijke bestrating liggen heten de dragende laag en de bedding. Deze lagen verdelen netjes de druk die de stenen uitoefenen op de ondergrond. De bedding is de bovenste laag. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van zand of fijne split, 3 cm dik is voldoende.

Tip 5: bestrating leggen

Na de voorbereiding kun je beginnen met het leggen van de bestrating. In een tuin kunnen sierstenen erg mooi staan. Maar voor een simpel paadje kan je het beste gewoon voor een goedkope baksteen kiezen. Kijk ook of de steensoort tot zijn recht komt bij de rest van de omgeving.

Tip 6: extra tips

De straathamer, de hamer heeft een kromme dunne zijde en een rechte afgeplatte zijde. De kromme, dunne zijde is perfect voor het door de midden slaan van stenen. De rechte, afgeplatte zijde is voor het aanslaan van de stenen wanneer ze op hun plek liggen.

Je werkt veel op de knieën. Het is daarom erg belangrijk de knieën goed te beschermen. Gebruik bijvoorbeeld knielappen, zo kan je zowel bij het zitten maar ook bij stoten je knieën goed beschermen.

Waar let je op bij het aanleggen van grind?

Ook bij grind is het belangrijk dat je rekening houdt met de verschillende stappen die erbij komen kijken. Wil je dat je grindpad er netjes uit komt te zien, lees dan verder! Hieronder zullen de stappen worden uitgelegd.

Stap 1: voorbereiding

Bij het aanleggen van het grindpad zal je eerst moeten bepalen op welke plek je deze gaat leggen. Zet de plek af met piketpaaltjes en wat touw. Zorg ervoor dat een goed beeld krijgt van hoe het grindpad komt te liggen. Voor een looppad moet het pad minimaal 80 cm breed zijn. Door strepen op de paaltjes te zetten, kan je gemakkelijk de juiste hoogte van het pad aanhouden.

Stap 2: dikte van de grindlaag

De dikte van de grindlaag hangt af van de belasting van het pad. Is het pad niet bedoelt om op te lopen of rijden, dan is een dunnere laag grind goed mogelijk. Des te meer het pad belast wordt, hoe dikker de laag moet zijn. De korrelgrootte of het kaliber hangt ook af van de toepassing van het pad. Voor sierpaden kunnen grotere stenen erg mooi zijn, maar deze zijn niet echt geschikt om op te lopen. Voor een oprit wordt vaak een dikte van maximaal 20-25 mm gebruikt en minimaal 7 mm.

Stap 3: ondergrond

Voordat je de ondergrond gaat uitgraven, is het belangrijk dat deze schoon is en vrij van oneffenheden. Graaf de benodigde diepte uit. Bij een zachte ondergrond graaf je een dieper gedeelte uit, zodat je meer ruimte hebt om de ondergrond te verstevigen. Het verstevigen doe je met zand of gebroken puin.

Stap 4: randen

Grind moet niet te veel ruimte krijgen om te bewegen, daarom is het handig om randen aan te leggen. Veelgebruikte randen zijn borderranden, deze zijn eenvoudig in de grond te drukken. Een andere manier, maar wel een lastigere, is betonranden. Hierbij moet je een geul uitgraven en metselzand aanleggen.

Stap 5: Anti-worteldoek (optioneel)

Een anti-worteldoek zorgt ervoor dat het grind niet wegzakt, het biedt een stevigere ondergrond en voorkomt natuurlijk onkruidgroei. Het doek is gemakkelijk op maat af te snijden. Met gronddoekpennen kan je de anti-worteldoek extra stevig vastmaken in de grond.

Stap 6: grindmatten

Voor sierpaden is dit niet nodig, maar zeker bij opritten is dit een belangrijke stap. Grindmatten zorgen ervoor dat het grind stevig ligt en er geen mogelijkheid is dat het grind zich verplaatst. Zo blijft het een stabiel vlak. Bij een oprit of parkeerplaats moet er tussen de anti-worteldoek en de grindmat een extra laag puin van 10-20 cm. Bij een looppad is dit nodig, eventueel kan je hier voor een tussenlaag zand kiezen. De grindmatten beschikken over een honingraatstructuur en zijn eenvoudig in elkaar te klikken.

Stap 7: grind

Tijd om het grind te gaan leggen! Stort het grind op het anti-worteldoek/grindmat. Verdeel het grind gelijkmatig. Maak het egaal met een hark. Het pad kan nog iets inzakken en daarom is het verstandig om extra grind achter de hand te houden.

Makkelijk en snel online bestellen

Zitten er de juiste producten voor jou tussen? Dan kan je ze gemakkelijk en snel bij Warentuin bestellen: gewoon achter je laptop op je bank in de woonkamer! Zoek alle producten die je nodig hebt uit en voeg ze toe aan je winkelmandje. Rond je bestelling af en dan gaan wij voor je aan de slag om de producten bij elkaar te zoeken en zo snel mogelijk naar je toe te sturen. Ideaal toch?

Heb je nog vragen over het bestelproces, of heb je andere vragen? Bekijk onze veel gestelde vragen of neem gewoon contact met ons op!

Naar boven