Grote kuipplanten

Grote kuipplanten van Warentuin

Kijk hier voor grote kuipplanten, zo haal je de (sub)tropische sferen ook naar je eigen tuin!

Kuipplanten

Kuipplanten worden al eeuwenlang meegenomen vanaf gebieden rond de Middellandse zee, maar ook China, Zuid-Afrika, Australië en Midden- en Zuid-Amerika. Het zijn voornamelijk houtige gewassen uit een warm klimaat. De kuipplant is echter niet gemaakt voor de koude winters en kan dan deze zonder hulp ook moeilijk doorstaan. Met behulp van kassen kunnen we toch ook hier genieten van de (sub)tropische plant. In de zomer buiten bewonderen en in de winter in de oranjerie.

Hoe verzorg je kuipplanten?

Om je kuipplant goed te verzorgen, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Allereerst is het belangrijk om de juiste pot te kiezen die groot genoeg is voor de wortels en afvoergaten heeft om overtollig water af te voeren. Gebruik ook goede potgrond die geschikt is voor jouw plantensoort.

Verder is het belangrijk regelmatig water te geven aan de kuipplant. Zorg ervoor dat je de grond niet te nat maakt, maar geef de plant water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Het is ook belangrijk om de plant voldoende licht te geven. Niet alle kuipplanten zijn hetzelfde, geef niet te veel direct zonlicht als de plant daar niet goed tegen kan.

Daarnaast is het nodig om de kuipplant regelmatig te bemesten om voldoende voeding te geven. Gebruik een meststof die geschikt is voor jouw plantensoort en volg de instructies op de verpakking. Het snoeien van de plant kan nodig zijn om hem gezond te houden, dus wees niet bang om ongewenste takken of bladeren te verwijderen.

Ten slotte is het belangrijk om de kuipplant regelmatig te controleren op plagen en ziektes. Als je tekenen van problemen opmerkt, zoals gele bladeren of insecten, behandel deze dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen. Dit zijn enkel wat richtlijnen, zoek vooral op wat nodig is voor jouw type kuipplant om deze zo goed mogelijk te kunnen verzorgen.

Kuipplanten in de winter

Bij milde winters kunnen sommige sterke kuipplanten buiten overwinteren, maar als er vorst wordt verwacht, moeten ze worden afgedekt. Dit kan een voordeel zijn omdat ze dan minder last hebben van ongedierte. Enkele kuipplanten die hiervoor geschikt zijn, zijn onder andere Oleander, Eucalyptus, Agapanthus en enkele soorten kuipsalvia. Andere kuipplanten zoals Abutilon, Bougainvillea en Brugmansia moeten echter in het najaar naar binnen worden gehaald.

Bladhoudende kuipplanten hebben in de winter voldoende licht nodig en moeten ongeveer eens per week water krijgen. Bladverliezende kuipplanten kunnen in een donkerdere ruimte overwinteren en hebben minder water nodig. In februari moeten ze worden verplaatst naar een lichtere plek. Tijdens de winter is het belangrijk om op eventueel ongedierte zoals schildluizen of witte vliegen te letten en deze te bestrijden. Roetdauw, een zwarte schimmel op de bladeren, duidt op de aanwezigheid van luizen op de planten. Regelmatig luchten voorkomt schimmelproblemen.

In het voorjaar is het tijd om de kuipplanten terug te snoeien en voor de eerste keer te bemesten. Rond half mei kunnen ze dan weer naar buiten worden gebracht.

Makkelijk en snel online bestellen

Zitten er de juiste producten voor jou tussen? Dan kan je ze gemakkelijk en snel bij Warentuin bestellen: gewoon achter je laptop op je bank in de woonkamer! Zoek alle producten die je nodig hebt uit en voeg ze toe aan je winkelmandje. Rond je bestelling af en dan gaan wij voor je aan de slag om de producten bij elkaar te zoeken en zo snel mogelijk naar je toe te sturen. Ideaal toch?

Heb je nog vragen over het bestelproces, of heb je andere vragen? Bekijk onze veel gestelde vragen of neem gewoon contact met ons op! 

Naar boven