Moestuinkalender augustus

Moestuinkalender: augustus

Augustus is bij uitstek geschikt om de balans op te maken. Heb je een goed moestuinseizoen gehad? Of viel het misschien tegen, omdat je last hebt gehad van slakken en mollen? Heb je je moestuin steeds voldoende water en mest gegeven? Schrijf dit ergens op, zodat je precies weet wat goed ging en wat de volgende keer beter kan. Daarnaast ben je deze maand je groenten en fruit meer aan het oogsten dan dat je ze aan het zaaien bent. Wil je weten wat er op dit moment zoal gezaaid en geoogst kan worden? Lees dan snel verder!

Zaaien in augustus

Je hebt net al kunnen lezen dat augustus vooral een oogstmaand is. Toch is een aantal gewassen dat je ook nog kunt zaaien. Met name Chinese kool, wortel, herfstspinazie, postelein, veldsla, pluksla, kropsla, radijs, snijbiet, winteruien, spinazie en raapstelen kun je deze maand nog prima zaaien.

Zijn er lege percelen in je moestuin? Bezaai die dan in met een groenbemester als de phacelia ofwel de bijenplant. De phacelia is geschikt voor alle grondsoorten en geeft veel organische stof dat wordt omgezet in humus die rijk is aan allerlei voedingsstoffen.

Planten en verspenen in augustus

De maand augustus is perfect geschikt voor het planten van winterprei, andijvie, herfstbloemkool, aardbeien en kropsla. Ook paksoi kan nog heel goed als nateelt geplant worden.

Daarnaast is augustus hét moment waarop je aardbeiplanten kunt kopen of zelf kunt kweken. Besluit je ze zelf te kweken? Weet dan dat de plantperiode van aardbeiplanten loopt van eind juli tot half augustus.

Zet of zaai aardbeien in de volle grond of in een potje, maar let erop dat ze aan een rank vast (komen te) zitten. Aardbeien zijn zowel gevoelig voor watertekort en wateroverlast. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: ze gewoon goed vochtig houden houdt ze in topconditie. De plantjes maken snel wortels aan.

Knip de plantjes in het najaar los van de moederplant en zet ze in een nieuw moestuinbed. Het jaar erop kun je de eerste aardbeien van deze nieuwe planten plukken.

Het tweede en derde jaar is de opbrengst het grootst, daarna wordt deze langzaam kleiner. Zorg er daarom voor dat je de nieuwe plantjes steeds weer netjes uitzet. Geef de aardbeienplanten die je na de oogst laat staan wat organische mest of compost. Dat zal ze goed doen! Oude plantjes die weinig of geen aardbeien meer geven kun je beter verwijderen.

Koop hier je aardbeien!

Snoeien en uitdunnen in augustus

Heb je een frambozenstruik of een struik met zwarte bessen in de tuin staan? Knip dan in augustus de stengels kort af. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de struik ziek wordt of beschimmeld raakt. Gooi de afgeknipte takken niet op je composthoop, maar in de gft-bak.

Augustus is ook hét moment om je(pit)fruit- en leifruitbomen een zomersnoei te geven.

Moestuinproducten voor augustus

Verder is deze maand en vooral het laatste deel ervan ideaal om je druivenstruik uit te dunnen. Laat je maar een of twee trossen per scheut groter groeien, dan verbetert dat de kwaliteit van je druiven. Tijdens het groeiseizoen worden er steeds weer nieuwe zijscheuten gevormd. Als je die stelselmatig inkort tot op één blad, gaat vrijwel alle energie naar de overgebleven druiventrossen.

Een ander voordeel van het uitdunnen van je druivenstruik, is dat deze hierdoor meer licht krijgt. De druiven aan je struik komen dankzij het extra licht beter op smaak.

Verbeter je grond

Augustus is de perfecte maand om je composthoop eens om te zetten. Bij het omzetten van composthopen is het van belang het compost regelmatig te keren. Op die manier breng je zuurstof naar binnen en wordt dat wat onderaan zit naar boven gehaald en omgekeerd.

Zorg ervoor dat je de composthoop tijdens extreem droge periodes vochtig houdt. Een droge composthoop werkt niet of nauwelijks en biedt een onderdak aan heel wat diertjes die je liever niet op bezoek krijgt.

Zorg er ook voor dat je de composthoop beschermt tegen uitspoeling tijdens periodes waarin het lange tijd achter elkaar regent. Je beschermt een composthoop tegen uitspoeling door als laatste bamboematten of rabarberbladeren op de hoop te leggen. Wedden dat het werkt?

Tijd om te oogsten in augustus

In augustus kun je het best regelmatig je bonen oogsten (plukken). Op die manier spoor je de planten aan meer te produceren.

Courgettes produceren deze maand de ene vrucht na de andere. Het gaat dan om zo’n 30 tot 40 exemplaren per plant. Hoe vaker je oogst, hoe meer exemplaren de plant zal produceren. Het oogsten stimuleert namelijk de vorming van bloemen: hoe meer bloemen, hoe meer courgettes. Oogst courgettes ook gerust wanneer ze nog ‘jong’ zijn. Laat je ze te lang hangen, dan worden ze te taai en draderig.

Verder mogen niet alleen vroege appelen en peren deze maand ook geplukt worden en zijn de eerste vroege druiven rijp.

Algemene moestuintips

Veel van de moestuinbedden en vakken zijn vol. Behalve genieten van de heerlijke oogst zijn deze maand veel water geven (liefst ’s morgens), mesten, je moestuin opschonen en onkruid wieden je dagelijkse bezigheden.

Vanaf augustus zijn de eerste vroege druiven rijp om geplukt te worden. Let er wel op dat je ze daarvóór beschermt met een net. Vogels zijn namelijk gek op druiven en kunnen je hele opbrengst binnen een week naar binnen werken.

Wil je af van vogelvraat, geef je gevederde vrienden dan het hele jaar door extra voedsel en water. Dit is geen waterdichte methode, maar werkt in ieder geval tijdens de droge en warme periodes van augustus.

Dé producten voor deze maand

Wil je in je moestuin werken? Doe dan een paar goede tuinhandschoenen en kniebescherming aan. Dat voorkomt blaren, smerige handen en schaafwonden aan de knieën.

Voor het water geven, is het verder handig om bijvoorbeeld een paar praktische gieters te hebben. De gieters van Warentuin zijn altijd van topkwaliteit en 100% te vertrouwen.

Voor het bemesten van je moestuin, is het bovendien handig om voldoende moestuinmest te hebben. Ook daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Voor het wieden van onkruid in je moestuin zijn er bij Warentuin tot slot diverse handige producten te koop die het werk een stuk lichter maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van schoffels? Of van krabbers?

Achtergrondinformatie en meer tips

Wil je meer informatie over het onderhouden van je (moes)tuin? Bekijk dan onderstaande links:

Wij wensen je veel plezier in je moestuin in augustus!

Naar boven