Moestuinkalender februari

Moestuinkalender: februari

Februari is natuurlijk de liefdesmaand. In deze maand draait alles om 14 februari en maak je dus ook tijd voor de (grote) liefde van je leven. Maar je moet natuurlijk niet alleen aan je vriend of vriendin denken. De planten in je (moes)tuin hebben ook liefde nodig. In de moestuinkalender van februari geven we je allerlei moestuintips, zodat jouw plantjes ook hun liefde aan je teruggeven.

Zaaien in februari

In februari kun je verschillende planten in de buitengrond zaaien. Een daarvan is knoflook. De knoflook haalt zijn energie uit de winter, waardoor hij in de lente snel kan groeien en bloeien. Dat maakt hem de perfecte plant om in februari in je moestuin te planten.

Daarnaast is spinazie een erg goeie plant om te zaaien in februari. Dat is omdat hij een erg groot wortelstelsel bevat en daardoor goed in de grond staat. Let wel op dat je hem daar plant waar je hem ook later wilt hebben, want hij houdt er niet van om te verhuizen.

Je kunt ook in februari in een kas een aantal gewassen zaaien. Denk dan aan tomaten, broccoli, komkommers en paprika’s. Deze groenten kun je het best in een verwarmde broedstoof of een zaaibak met deksel en bodemwarmte zaaien. Zo blijven ze warm en kun je straks in de lente genieten van je eigen groenten!

Snoeien en uitdunnen in februari

Behalve dat je veel groenten kunt zaaien in februari, kun je ook de groenten die er al staan uitdunnen als het echte blad van de groenten is verschenen. Deze blaadjes moet je dan ook meteen weggooien of opeten, maar niet op het zaaibed laten liggen! Doe je dat wel, dan groeit daar ook nog een plantje en dat wil je natuurlijk niet. Door je groenten uit te dunnen, geven deze al hun energie aan de rest van de plant en smaken de groenten nog beter.

Ook kun je alvast beginnen met het snoeien van de vijg, zodat deze in de lente mooi bloeit. Heb je een cornus in je tuin staan? Dan kun je deze ook al snoeien in februari. Je kunt hem, als je wilt, ook in mooie vormpjes snoeien, dat geeft zeker een leuke aanvulling aan je tuin! Als het niet vriest, kun je bovendien je fruitbomen snoeien. Daar worden ze zeker blij van!

Vlog: Alles over snoeien

Verbeter je grond

Wanneer je bedden maakt om daar je moestuin in februari aan te leggen, komt er nog best snel onkruid voor in plaats. Is dat bij jou ook het geval? Dan kun je het best de grond waar je op wilt zaaien, opwarmen door er een plastic tunnel over te plaatsen. Het is verstandig om zoiets te doen, omdat de meeste mislukkingen bij vroeg zaaien door een te koude grond komen.

Moestuinproducten voor februari

Daarnaast kun je de pH-waarde van de grond meten, om te kijken of hij gekalkt moet worden. Wanneer de pH-waarde tussen de 5.5 en de 6 is, hoef je maar een keer per jaar kalk strooien. Bij zuurdere bodems, moet je dat meerdere keren per jaar doen, bijvoorbeeld een keer in het voorjaar en een keer in het najaar.

Bovendien helpt om, zo mogelijk, om de twee à drie jaar op de helft of een derde van je grond goed verteerd, organisch materiaal aan te brengen. Dat vergroot de opbrengst en kwaliteit van je groenten.

Tijd om te oogsten in februari

Doordat de grond nu langzaam warmer wordt, is het de hoogste tijd om de laatste winterharde groenten te gaan oogsten. Dus alle groentes die je in januari niet hebt geoogst, kunnen nu de grond uit. Denk dan aan de boerenkool, spruitjes en winterpostelein. Daarnaast moet je op de kolen letten. Zij hebben nu erg de neiging om snel door te schieten en zullen naarmate de tijd verstrijkt steeds bitterder smaken.

Algemene moestuintips

Zaden kun je natuurlijk het beste bij Warentuin bestellen. Dankzij het brede assortiment, kun je gemakkelijk een volle moestuin creëren. Zorg ervoor dat je niet steeds dezelfde groenten op dezelfde plek zaait.

Groenten steeds weer op dezelfde plek zaaien kan nadelige gevolgen hebben. Ziekteverwekkers kunnen zich bijvoorbeeld sterk vermenigvuldigen. Ook kan het onkruid, dat zich aanpast aan de verbouwde groente, zich steeds verder uitbreiden en kan er in de groente een gebrek aan kalium ontstaan, waardoor de opbrengst aan bijvoorbeeld knollen afneemt.

Je kunt dit voorkomen door gewassen met verschillende behoeften af te wisselen. Hierdoor blijft de bodemvruchtbaarheid namelijk op peil.

Het is trouwens ook erg handig om groentengroepen. Groenten die afstammen van dezelfde plantenfamilie, kunnen vergelijkbare ziekten krijgen. De volgende groenten vormen een groep: koolgewassen, bladgroenten, peulvruchten, knolgewassen, komkommerachtigen, andere vruchten, aardappelen en aardbeien.

Dé producten voor deze maand

In februari kan het vaak nog erg koud en guur zijn. Sommige planten kunnen meteen buiten in de grond gezaaid worden, anderen moeten eerst ontkiemen in een kas. Heb je geen kas? Dan kun je er ook kiezen om de plantjes achter een venster in de schuur te zetten.

Je kunt ook alvast je moestuin op de vensterbank beginnen. Later kun je de plantjes dan eventueel naar je moestuin buiten verplaatsen.

Achtergrondinformatie en meer tips

Wil je achtergrondinformatie over je (moes)tuin in februari en/of meer praktische tips? Bekijk dan onderstaande links:

Veel plezier met je moestuinactiviteiten in februari!

Naar boven