Dier Feestdagen DIY

Dierendag: dé dag om (huis)dieren extra te verwennen

0%

4 oktober is het weer Dierendag. Dierendag is een dag die wereldwijd wordt gevierd en is ook de gedenk- of naamdag van Sint-Franciscus van Assisi, een katholieke heilige die volgens de legenden veel respect had voor het leven in het algemeen en dat van dieren in het bijzonder. Hij overlijdt op 3 oktober 1226. Uiteindelijk is de daaropvolgende dag (4 oktober, dus) in 1929 uitgeroepen tot Werelddierendag. De allereerste officiële Werelddierendag vond plaats in 1930.

Sindsdien doen veel mensen er alles aan om er op 4 oktober met hun (huis)dier een buitengewoon feestelijke dag van te maken. Honden krijgen bijvoorbeeld een nieuwe halsband, katten een nieuwe krabpaal en konijnen een nieuwe ren - gewoon omdat het leuk is om je (huis)dier die dag eens extra te verwennen! Hieronder lees je wat je nog meer kunt doen om Dierendag bijzonder te maken.

Maak zelf een snack voor je huisdier

Lekkere kant-en-klare dierendagsnacks voor je huisdier kun je natuurlijk altijd via onze webshop bestellen, maar iets zelf klaarmaken kan ook, leuk om eventueel samen met je kinderen te doen! Veel dieren vinden het bovendien om voor hun snack te moeten 'werken'. Verstop daarom bijvoorbeeld eens wat hondensnoepjes of brokjes in een voerbal voor extra speelplezier of maak een spoor van kattensnoepjes door je huis.

Maak met je hond een lekker lange wandeling

Honden houden enorm van aandacht. Een extra knuffel of aai over de bol is daarom al een goed begin, maar wist je dat je jouw hond op Dierendag extra blij kunt maken met een lekker lange wandeling in een totaal andere omgeving? Ga bijvoorbeeld eens met je hond het bos in of het strand op! Daar zijn genoeg nieuwe sporen te ontdekken en te besnuffelen. Vlak vóórdat jullie weggaan, kun je je hond ook nog een nieuw hondenspeeltje geven, dat je trouwe viervoeter en jij tijdens de bos- of strandwandeling mooi samen kunnen uitproberen.

hond met speelgoed

Geef je kat een nieuw, knus slaapplekje

Kattenliefhebbers weten dat katten het liefst de hele dag slapen. In tegenstelling tot honden willen ze niet continu geknuffeld worden. Katten komen meestal zelf naar hun baasje toe als ze geaaid willen worden. Hoe je je kat dan het best op Dierendag in de watten kunt leggen? Door een nieuw warm en knus slaapplekje voor hem of haar te creëren bijvoorbeeld! Wil je dat je kat die dag toch ook iets actiever bezig is? Geef hem of haar dan een nieuw kattenspeeltje. Zo wordt je kat flink uitgedaagd en blijft hij of zij nog lekker fit ook!

kat met speelgoed

Laat je konijn vrij rondlopen in je huis of tuin

Konijnen houden er vooral van om aangehaald en geaaid te worden. Toch zijn er ook nog andere manieren om je konijn te verwennen op Dierendag. Konijnen vinden het namelijk ook altijd heerlijk om uit hun hok te zijn en vrij rond te lopen. Op die manier kunnen ze al snuffelend je huiskamer of tuin verkennen. Laat je je konijn op onderzoek uitgaan in je tuin? Scherm dan wel eerst even de planten die in je tuin staan af van je vrijlopende konijn. De meeste tuinplanten zijn namelijk giftig en dus gevaarlijk.

Wat je wel kunt doen, is  een aantal grote bloempotten met aarde vullen en ze beplanten of inzaaien met groenten als sla en andijvie, met (keuken)kruiden als peterselie, selderij, basilicum, dille, citroenmelisse, of bloeiende (keuken)kruiden als marjolein, tijm en salie. Zelfs madeliefjes, weegbree en paardenbloemen zijn in potten te kweken. En wat dacht je van gras?

De potten groenten en kruiden zien er niet alleen aantrekkelijk uit, maar zijn ook nog eens bijzonder smakelijk voor je konijn! Let er wel op dat je je konijn niet onbeperkt van de groenten en kruiden laat eten, want overdaad schaadt. Daarnaast mag je je konijn nooit uiachtige gewassen als prei, ui of bieslook geven, die zijn niet goed voor het beestje.

konijn in tuin

Daag je vogel uit met nieuw, prikkelend speelgoed

Ook je gevederde vriend of vriendin wordt blij van een poosje vrij rondfladderen in huis en met je spelen buiten zijn of haar kooi. Maar daarnaast is het belangrijk dat je vogel zich niet gaat vervelen in zijn of haar kooi. Daag je vogel met Dierendag daarom eens uit met nieuw, prikkelend vogelspeelgoed. Vogelspeelgoed zorgt er niet alleen voor dat je kanarie, parkiet of papegaai dus geprikkeld wordt en urenlang speelplezier heeft, maar ook dat hij of zij lekker in beweging blijft. Kies vooral speelgoed wat bij het karakter van je vogel past. 

Let op! Het meeste vogelspeelgoed kan echt wel tegen een stootje, maar toch: controleer regelmatig of het speelgoed er nog veilig uitziet.

vogel met speelgoed

Vergeet de vogels buiten niet

4 oktober en de hele rest van de maand is ook een goed moment om aan de vogels buiten in je tuin te denken. Hang daarom eens een nieuw vogelhuisje of nestkastje op. Heb je er al een paar hangen? Reinig die dan met kokend heet water. Daarna kunnen de diverse buitenvogels die je tuin bezoeken er in de winter (weer) goed schuilen, zonder allerlei ongedierte dat nu eenmaal altijd in de kastjes achterblijft.  

Maak verder nog een voedertafel met rijpe zaden en bessen van uitgebloeide planten voor je tuinvogels in orde en hun Dierendag kan niet meer stuk.

buitenvogel vogelhuisje eten

Geen eigen huisdier?

Heb je geen eigen huisdier en wil je op Dierendag toch iets leuks of moois voor dieren doen? Laat dan een keer de hond van je buren uit of ga langs bij het asiel bij jou in de buurt. Veel asielen openen met of rondom Dierendag hun deuren zodat jij er een kijkje kunt nemen en ook de dieren daar (door jou!) extra verwend kunnen worden! Geef vooral ‘langzitters’ wat extra aandacht en lekker veel knuffels.

Dierendag cadeaus, verkrijgbaar bij Warentuin:

Wat ga jij doen?

Hoe ga jij Werelddierendag doorbrengen? Laat het ons weten door me een mailtje te sturen via [email protected] of door een reactie achter te laten op onze Facebook-pagina. Vergeet ook zeker niet om een paar leuke foto’s van het (huis)dier dat jij die dag in het zonnetje hebt gezet mee te sturen of aan je reactie toe te voegen. We zijn heel benieuwd!

Vorige Bamboe in een pot planten? Sep legt je uit hoe je dat doet! Volgende Een paar city farming tips van Sep
0 Reactie(s)
Naar boven