0%

De meeste appels worden rijp in de maanden september en oktober. Dat is uiteraard ook het moment om ze te oogsten. Populaire soorten als de Elstar, de Jonagold en de Rode Boskoop (goudreinet) zijn in die periode plukrijp. Heb jij bijvoorbeeld een Rode Boskoop-boom in je tuin staan en al wat appels geplukt? Maak er dan eens een lekkere appeltaart mee. De stevige, zurige moesappel is daar zeer geschikt voor.

De appeltaart van mijn oma

Bijna elke familie heeft wel een aantal eigen recepten van grootmoeder en andere familierecepten. De appeltaart van mijn grootmoeder (oma, dus!) is een ontzettend lekkere, niet al te moeilijk te maken taart en daarom ideaal om hier te delen. Veel bakplezier!

Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 120 minuten

Dit heb je nodig:

Behalve een springvorm en een mixer met deeghaken, heb je voor zowel het maken van het deeg als het maken van de vulling natuurlijk ook een aantal ingrediënten nodig. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter (uit de koelkast)
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • Een snufje zout

Voor de vulling:

  • 8 fris zure appels
  • 100 gram suiker
  • 75 gram rozijnen
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • Een snufje kaneelpoeder
  • 1 eierdooier

Zo maak je het deeg

  1. Begin met de bereiding van het deeg. Meng hiervoor de suiker met het bloem en het zout.
  2. Snijd de boter in kleine blokjes en vermeng ze met twee eetlepels koud water, een ei en de bloem met de suiker en het zout tot deeg.
  3. Kneed het deeg tot een gelijke massa en vorm een bal. Laat dit een half uur in de koelkast rusten.
  4. Bestrooi je werkblad met bloem.
  5. Haal tweederde van de deegbal uit de koelkast en rol het tot een ronde plak. Leg deze plak in de bodem van een springvorm en zorg ervoor dat ook de zijkanten met deeg zijn bedekt.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zo maak je de vulling

  1. Bereid de vulling. Schil hiervoor de appels uit eigen tuin en snijd ze in kleine stukjes.
  2. Vermeng de stukjes appel met de rozijnen, het kaneelpoeder, het custardpoeder en de suiker.
  3. Vul de springvorm met de vulling. Verdeel de vulling goed en druk deze goed aan.

Zo maak je de bovenkant

  1. Haal het overgebleven deel van de deegbal uit de koelkast.
  2. Rol het uit tot een grote lap en snijd het in lange repen. Maak hier een raster van en bedek de appeltaart ermee.
  3. Klop de eierdooier en bestrijk de appeltaart ermee.

De taart mag de oven in

  1. Plaats de appeltaart in het midden van de voorverwarmde oven.
  2. Bak de appeltaart in 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  3. Haal de appeltaart uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen voordat je de ring van de springvorm verwijdert.

Appelbomen en andere fruitbomen, verkrijgbaar bij Warentuin:

De taart nóg lekkerder laten smaken?

Nog een klein beetje warm met een toefje slagroom is de taart al verrukkelijk,  maar de volgende dag is hij eigenlijk nóg lekkerder? Waarom? Omdat de smaken dan lekker zijn doorgetrokken.

Laat ons meegenieten!

Maak vóór je een hap neemt nog wel even een foto van het resultaat van jouw bakkunsten, deel die op onze Facebook-pagina of mail de foto naar: [email protected] zodat we mee kunnen genieten. Vinden we leuk!