0%

Wil je graag een bamboeplant in je tuin hebben staan? Dan kun je die bijvoorbeeld mooi in een pot planten. Een bamboe in pot is vooral een goed idee als je een kleine tuin hebt of het leuk vindt om bamboe op je balkon te plaatsen. In onderstaande vlog leg ik uit hoe je een bamboe in een pot moet planten en waar je verder zoal op moet letten. Kijk je mee?

Bamboe: een veelzijdige, aantrekkelijke tuinplant

Bamboe is een veelzijdige en aantrekkelijke plant voor in je tuin en een snelgroeiende, wintergroene grassoort. Dankzij het feit dat bamboe verkrijgbaar is in allerlei soorten en maten, heb je de mogelijkheid om de voor jouw situatie perfecte soort te kiezen, een soort die past bij het ontwetp van je tuin en bestand is tegen het Europese klimaat.

Bamboe is een prachtige aanvulling op elke tuin je kunt er een rustgevende, natuurlijke sfeer mee creëren. Een heerlijk briesje door het ruisende blad van bamboe geeft je bovendien direct een vakantiegevoel, zonder daarvoor eerst op reis te hoeven.

Bamboe heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in zowel zonnige als schaduwrijke omgevingen. In de zon biedt bamboe veel verkoeling en in de zon én de schaduw de nodige privacy. 

Bamboe: een duurzame, ecologisch verantwoorde tuinplant

Bamboe staat er verder om bekend duurzaam en een ecologisch verantwoord te zijn. Dat dit zo is, zit 'm in het feit dat er geen gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn om de eventuele niet-nuttige insecten en schadelijke virussen die het op bamboe hebben gemund  te bestrijden. Bamboeplanten dragen namelijk een stof in zich waardoor ze van nature bestand zijn tegen plagen en schimmels.

Ook absorbeert bamboe meer koolstofdioxide (CO2) en produceert de plant zo’n 30 tot 35 procent meer zuurstof dan andere planten, op die manier bijdraagt aan een gezonde biodiversiteit en dus een positief effect heeft op het klimaat!

Om te voorkomen dat bamboe zich te veel verspreidt, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je de groei van bamboe. beheert en in bedwang houdt. Sommige soorten namelijk heel invasief kunnen zijn. Over het algemeen is bamboe een prachtige aanvulling op elke tuin en kan het een rustgevende, natuurlijke sfeer creëren.

Bamboe in een pot planten in 4 eenvoudige stappen

Bamboeplanten hebben veel water nodig. Normaal gesproken moeten er altijd zogeheten drainagegaten in de onderkant van een plantenpot zitten die ervoor zorgen dat het eventuele teveel aan giet- of regenwater kan worden afgevoerd, maar als je een pot zonder gaten neemt kan je dit bij bamboeplanten veel tijd schelen. Doordat het water dat de planten krijgen bij een waterdichte pot langer in de pot blijft zitten, hoef je je planten namelijk minder vaak water te geven.

Let er bij het watergeven van een bamboeplant in pot extra goed op dat je deze niet te veel water geeft. Bij waterdichte potten kan een teveel aan water niet weglopen en bestaat de kans dat de wortels gaan rotten.

Heb je een pot met gaten onderin en wil je deze waterdicht maken, dan kan dat met vijverfolie. Hoe je dit doet en hoe je er vervolgens een bamboeplant in plant, leg ik hieronder in 4 eenvoudige stappen uit. 

bamboesoort in pot

Stap 1

Leg de plantenpot op de vijverfolie en kijk of de lengte van het folie overeen komt met lengte van de rand van de pot. Als die te lang is moet je het te lange stuk er even af snijden. Als het folie op de juiste lengte is, kun je dit in de pot stoppen. Als dit alsnog iets te lang blijkt te zijn, maakt dat voor nu nog niet uit. De te lange gedeelten kun je er aan het eind van de 4 stappen alsnog afknippen.

Stap 2

Haal de kluit van de bamboeplant die je gaat planten uit de plastic pot waarin deze is gekweekt. Omdat dit in de meeste gevallen niet al te gemakkelijk zal gaan, kun je de plant er het best min of meer uit snijden. 

Stap 3

Plaats de 'vrijgemaakte' kluit in het midden van je plantenpot en vul de rest van de ruimte in de pot aan met potgrond zonder hydokorrels. Let er wel op dat je tot minimaal één centimeter onder de rand van je plantenpot blijft. Als je de pot met te veel potgrond vult, zal deze namelijk gaan overstromen op het moment dat je de bamboeplant water geeft.

Stap 4

Staat je bamboeplant netjes recht en hangt er nog steeds een deel van het vijverfolie over? Knip dit dan weg. Hou wel een klein randje over, zodat je dat mooi naar binnen kunt vouwen en niemand verder ziet dat de pot waarin je plant staat met folie is bekleed.

Waar moet je op letten bij bamboe in pot?

Doordat er geen gaten meer in de pot zitten, moet je goed opletten dat je de bamboeplant niet te veel water geeft. Hou zelf goed bij hoeveel water je per week geeft. Vind je dat lastig? Kies er dan voor om de bamboeplant toch in een pot met drainagegaten te planten.

Realiseer je dat er twee varianten bamboe zijn: woekerende en niet-woekerende bamboe. Woekerende bamboeplanten groeien doorgaans heel snel en kunnen zelfs door beton heen, je hele tuin door en op die manier (onbedoeld) voor meer onderhoud zorgen dan je misschien had voorzien.

Nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd? Zet die dan op de mail en stuur ze naar me toe via: [email protected]. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!