0%

Een barbecue moet bij je passen. Dat klinkt misschien wat gek, maar niet als je je bedenkt dat barbecues in allerlei soorten en maten verkrijgbaar zijn. Een gewone houtskoolbarbecue heeft heel andere voordelen dan een keramische of kamado barbecue, een gasbarbecue, of een elektrisch exemplaar. Deze voordelen gaan niet alleen over bijvoorbeeld de vorm en de grootte van de barbecue, maar ook over de smaak van de stukken vlees, vis of groenten die je erop bereidt. Welke barbecue je wanneer het best kunt kiezen? Dat lees je in dit blogbericht.

Een houtskoolbarbecue 

Houtskoolbarbecues zijn zonder enige twijfel de bekendste typen barbecues. Ze zijn zowel mét als zonder deksel of klep verkrijgbaar. Voor veel barbecuefanaten is barbecueën op houtskool de meest authentieke vorm van barbecueën. Je stukken vlees, vis of groenten op een houtskoolbarbecue bereiden geeft ze die unieke barbecuesmaak die we allemaal kennen.

Een houtskoolbarbecue werkt op – je raadt het al – houtskool of briketten. Je steekt de barbecue aan met aanmaakblokjes en daarna wacht je tot de houtskooldeeltjes op temperatuur zijn en beginnen te gloeien. Dat kan best nog wel even duren.

Heb je niet zo veel geduld om te wachten te wachten tot ze beginnen te gloeien? Dan wil een houtskool- of brikettenstarter nog weleens helpen. Zo’n starter verkort de zogeheten aanmaaktijd met zo’n 50%, maar dat betekent niet dat je helemaal geen geduld hoeft te hebben. 

De hitte die wordt afgegeven zorgt ervoor dat je stukken vlees, vis of groente op het rooster erboven snel gaar worden, maar de temperatuur minder goed te regelen dan bij andere typen barbecues en ook kan er vrij veel rook ontstaan.

Een keramische of kamado barbecue

Een keramische of kamado barbecue is houtskoolbarbecue waarmee je niet alleen kunt grillen, maar ook kunt bakken, slow koken, roken en stomen.

Als het ook een houtskoolbarbecue is, wat is dan het verschil tussen een gewone houtskoolbarbecue en een keramische barbeque? Een gewone houtskoolbarbecue is gemaakt van metaal. Een kamado barbecue heeft daarnaast nog een dikke keramische wand. Keramiek kan warmte langer vasthouden en veel hogere temperaturen bereiken. De wand zorgt er dus voor dat je stukken vlees, vis en groenten langer op een constante temperatuur kunt bereiden en je minder brandstof (houtskool) nodig hebt.

Dit alles maakt een keramische barbecue ideaal voor bijvoorbeeld slow cooking: een techniek die onder meer wordt toegepast voor het bereiden van overheerlijke, van het bot vallende spareribs.

Hou er wel rekening mee dat een kamado barbecue een stuk massiever en zwaarder is, verplaatsen is niet makkelijk. Ook ben je bij een kamado BBQ  gebonden aan grote stukken houtskool, andere brandstoffen kunnen het keramiek namelijk beschadigen.

De bekendste kamado barbecue is de Big Green Egg, een barbecue die ook door veel professionele koks wordt gebruikt. Verder zie je The Bastard steeds vaker, een wat goedkopere optie.

Een gasbarbecue

Barbecueën op een gasbarbecue levert wat de barbecuebeleving betreft bijna hetzelfde op als bij barbecueën op een gewone houtskool barbecue of een kamado barbecue. In plaats van houtskool of briketten gebruik je – niet heel verrassend – gas om de barbecue aan te maken.

Waar je bij een houtskoolbarbecue grilt boven gloeiende kolen bereid je bij een gasbarbecue je eten boven vuur. Een gasbarbecue is bovendien snel op temperatuur en met een draaiknop kun je die temperatuur ook nog een gemakkelijk regelen, gemakkelijker dan bij een exemplaar op houtskool. Daarnaast ontstaat bij barbecueën op een exemplaar op gas bijna geen rook (maar hebben je stukken vlees, vis of groenten ook net een iets minder karakteristiek rokerige smaak!)

Een elektrische barbecue

Een elektrische barbecue maakt geen gebruik van open vuur, maar werkt met een grill-element dat je dient voor te verwarmen. Zodra dit op temperatuur is, kun je je stukken vlees, vis en groenten bereiden op het rooster erboven. De temperatuur is te regelen met een draaiknop. Omdat er nergens open vuur is, wordt elektrisch barbecueën gezien als een van de meest veilige manieren van barbecueën.

Elektrische barbecues zijn vaak minder groot dan houtskoolbarbecues en gasbarbecues en dus minder geschikt voor het bereiden van grotere stukken vlees. Ook heb je – natuurlijk – altijd een stopcontact nodig als je wilt barbecueën. Twee belangrijke voordelen zijn daarentegen dat elektrische barbecues niet roken en compact zijn. Hierdoor zijn ze perfect geschikt dus voor op een binnenplaats, dakterras of balkon.

Aan jou de keuze

Wil je gewoon barbecueën, ‘ouderwets’ grillen en roken? Dan is een gewone houtskoolbarbecue de beste keuze. Wil je juist alle mogelijkheden uit je barbecue halen zoals slowcooking, stomen, bakken én roken? Dan is het aanschaffen van keramische of kamado barbecue het overwegen waard. Ben je vooral op zoek naar gemak en neem je genoegen met grillen? Dan kun je het best een gasbarbecue kiezen. Heb je geen tuin, maar wel een binnenplaats, een dakterras of balkon? Dan is een elektrische barbecue de beste optie.

Meer weten?

Wil je meer weten, bijvoorbeeld over slow cooking op de BBQ? Lees er dan alles over in dit blogbericht. Heb je vragen over een van onze barbecues? Neem dan gerust contact met me op via [email protected]. Heb je vragen over het plaatsen van een bestelling voor een barbecue? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice. We denken graag met je mee en helpen je met alle plezier verder!