0%

Wie denkt dat er in de winterperiode weinig te tuinieren valt, heeft het mis. De wat koudere maanden van het jaar lenen zich namelijk perfect voor de wat grotere tuinklussen. Door nu de grotere tuinklussen aan te pakken, weet je zeker dat de planten, bomen, struiken en de overige delen van je tuin goed tegen de aankomende lage buitentemperaturen zullen zijn bestand en er in het voorjaar op hun allergezondst en allermooist bij zullen staan.

Pergola van klimplanten snoeien

Heb je een pergola met bladverliezende klimplanten als blauweregen in je tuin staan? Dan kun je die op vorstvrije dagen in de winter prima snoeien. De planten zijn dan namelijk in 'rust'. Als richtlijn aanhouden dat alles wat boven de pergola uit steekt, moet worden weggesnoeid. Zou je dat niet doen, dan hoopt dit zich op en wordt de bloei steeds hoger.

Let er wel op dat je per plant de bloeiwijze goed uitzoekt en ga altijd voorzichtig te werk, zodat je niet te veel knoppen wegsnoeit. Zorg er daarnaast voor dat de ene plant de ander niet overwoekert: die ene sterke plant moet niet 'winnen' van de andere planten.

Snoei je bijvoorbeeld de blauweregen, laat dan een paar takken zitten, zodat die later gaan overhangen. Ook is het mooi als er een paar takken dwars door je pergola naar beneden hangen. Kijk je er onderdoor, dan is het mooi als daar ook nog wat te zien is. Dit geldt ook voor druiven. Daar kun je met de snoei dus al rekening mee houden. Je zult een pergola als deze trouwens in de zomer weer een keer moeten snoeien.

Haagplanten snoeien

Heb je net een haag geplant en wil je dat deze in het naderende voorjaar goed uitloopt? Snoei hem dan vóór eind februari terug (knip daarbij vooral de lang geworden scheuten weg). Dit geldt vooral voor ligusters, meidoorns en haagbeuken. Bloeiende hagen kun je beter pas snoeien als ze zijn uitgebloeid.

Struiken en bomen snoeien

Het meeste groen in je tuin is zoals gezegd in de winter in rust en bereidt zich op die manier voor op de lente en de zomer. Bijna alle bomen en struiken zijn kaal en de sapstromen liggen stil: de bomen en stuiken ‘slapen’ en kunnen daardoor worden gesnoeid, zonder dat ze gaan ‘bloeden’. Dit snoeien kun je uitbesteden, maar ook zelf doen. Besluit je zelf te gaan snoeien, dan is er wel een aantal vuistregels waar je je aan moet houden.

Struiken snoeien

Struiken als bladhoudende heesters kun je het best direct na de bloei of aan het eind van de winter snoeien. Bladhoudende heesters hebben de neiging om een dichter bladerdek te krijgen dan bladverliezende heesters. Je hoeft ze echter niet open te snoeien om er meer licht en lucht door te laten circuleren. Bladhoudende heesters moeten vooral worden gesnoeid om ervoor te zorgen dat ze hun natuurlijke vorm behouden en ze – als ze bloeiend of vruchtdragend zijn – zo veel mogelijk bloemen of vruchten geven.

Aan de slag

Verwijder met een snoeischaar of takkenzaag eerst de dode, beschadigde en kruisende takken en dun de struiken daarna uit door wat oude takken weg te halen. Houd bij het snoeien rekening met de vorm van de struiken.

Bomen snoeien

Bomen op de juiste manier snoeien is een klus die vraagt om een goede voorbereiding. Aan de hand van de volgende tips met betrekking tot het voorbereiden en het snoeien zelf maak je alvast een goed begin.

Voorbereiding:

  • Maak altijd gebruik het juiste tuingereedschap en leg dit klaar. Doe je dat niet, dan wordt het snoeien van bomen een (haast) onmogelijke klus.
  • Tref altijd veiligheidsmaatregelen: zorg dat je een paar goede tuinhandschoenen aantrekt, een goede veiligheidsbril op zet, bedekkende kleding draagt en een stevige ladder klaarzet.
  • Controleer waar de risicoplekken zitten en bepaal de vorm van de boom, zodat je goed weet wat er precies moet worden gesnoeid.
  • Zorg ervoor dat je ook de minder ontwikkelde kant van de boom snoeit, want het snoeien kan de groei stimuleren.
  • Begin met het snoeien van de boom, maar let erop dat je daarbij geen onnodige risico's neemt (dat je zelf dus vooral niet valt!).

Uitvoering:

  • Snoei nooit meer dan 20% van de bladdragende takken weg. Zou je meer wegsnoeien, dan heeft de boom te weinig bladeren over en belemmer je de groei.
  • Snoei een tak altijd aan de basis. Voorkom daarbij 'kapstokhaken' aan de boom (bij te voorzichtig snoeien), maar snoei takken ook weer niet vlak langs de stam van de weg. Een 'kapstokhaak' vergroot de kans op nieuwe uitlopers en takken die vlak langs de stam zijn weggesnoeid, hebben vaak een onnodig grote snoeiwond, die de kans op boomziekten vergroten.
  • Snoei dikke takken altijd in twee fasen. Op die manier voorkom je dat de takken uit zichzelf afbreken of afscheuren. Het snoeien in twee fasen zorgt er zo ook voor dat gevaarlijke situaties worden voorkomen.
  • Snoei hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien altijd weg.
  • Snoei dood hout ook altijd weg. Dood hout zijn takken die geen bladeren bevatten.
  • Snoei bij takken die tegen elkaar aan schuren altijd de zwakste tak weg.

De wintermaanden zijn ideaal om fruitbomen als appelbomen en perenbomen te snoeien. Het snoeien stimuleert een gezonde groei, zorgt voor een goede vruchtvorming en maakt dat de bomen  goed voorbereid het komende voorjaar in gaan. Zorg er wel voor dat je alleen snoeit als het niet vriest.

Verder kun je druiven nog tot tot uiterlijk half januari terugsnoeien. Later in januari komt de sapstroom op gang. Als je dan gaat snoeien, bloeden de planten dood.

Als je fruitbomen of druiven gaat snoeien, kun je hiervoor het best een snoeischaar, een snoeizaag en een takkenschaar klaar leggen. Je gebruikt een snoeischaar meestal voor de dunnere takken, een snoeizaag voor de dikkere takken en een takkenschaar voor de takken waar je wat moeilijker bij komt.

Gazon onderhouden

Aan je gazon hoef je in januari (natuurlijk) niet veel te doen. Het grasd zal niet meer groeien en je hoeft niet meer te maaien. Wel is het belangrijk er niet over heen en weer te lopen als het vriest. Het gras kan hierdoor namelijk beschadigen en beschadigt gras zorgt er weer voor dat de kans op schimmels groter wordt.

En is er sneeuw op je gazon gevallen? Laat dat dan gewoon liggen. Sneeuw werkt voor je gazon isolerend, dus dat is alleen maar heel handig. Wat je kunt doen zolang het niet sneeuwt is het volgende:

  • Bekalk het gazon. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de grond in orde is. Let erop dat zandgrond meer kalk nodig heeft dan kleigrond. Kalk zorgt voor een betere opname van de voedingsstoffen die later in het jaar moeten worden toegediend.
  • Laat de grasmaaier vast nakijken. Je gebruikt hem toch niet.
  • Strooi een mengsel van zand en compost over het gazon. Zand maakt de grond los en zorgt op die manier voor een betere waterdoorlatendheid en een betere bodemventilatie. Compost bestaat uit goede bacteriën en schimmels en zit vol met voedingsstoffen en ander nuttig bodemleven. In het voorjaar profiteert je gazon hier optimaal van. Je planten, struiken en bomen worden overigens ook blij van een beetje compost.

Vijver onderhouden

Heb je een vijver in de tuin? Dan zou je in de wintermaanden het afdeknet van de vijver kunnen verwijderen, de boom in je tuin heeft alle bladeren toch ook al laten vallen. Met een schepnet kun je vervolgens de eventueel verdwaalde losse bladeren en ander organisch vuil uit het water vissen. Afgestorven blad van waterplanten mag je ook verwijderen. Zo hou je het water mooi schoon. Om verzuring van bodemmateriaal actief tegen te gaan, zou je Bio-Oxydator kunnen uitstrooien.

Verder is het vooral belangrijk te zorgen dat je de filters en pompen tegen de kou beschermt. Het zou zonde zijn als deze tijdens de winter stuk vriezen! Om bevriezing tegen te gaan kun je de filters en pompen aan laten staan. Maar let op: pomp dieper gelegen water niet naar boven. De gehele watertemperatuur van de vijver daalt dan nog meer en dat is voor zowel alle apparatuur als de vissen heel onwenselijk.

Heb je geen vijver in je tuin, maar heb je er altijd één gewild, dan is de maand januari een goede periode om deze alvast uit te graven (op vorstvrije dagen).

Snoeigereedschap:

Toch nog vragen of advies nodig?

Heb je, na het lezen van de blog, toch nog vragen over een van de tips? Heb je advies nodig? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je bij ons plantgereedschap gekocht, maar toch nog vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.