0%

Een olijfboom kun je het best na de winter snoeien, als je zeker weet dat het niet meer gaat vriezen. De maanden maart en april zijn daarom heel geschikte snoeimaanden. En weet je wat het fijne aan het snoeien van olijfbomen is? Je hoeft niet heel voorzichtig hoeft te zijn, want snoeien doet – in dit geval zeker – groeien! Zelfs een grondig teruggesnoeide olijfboom zal er na een tijdje gewoon weer fris en fruitig bij staan.

Dit betekent echter niet dat er geen stappenplan voor het snoeien van olijven is. Het stappenplan en meer vind je hieronder. 

Maar eerst evan dit: hoe wordt een olijfboom verkocht?

Olijfbomen worden verkocht in de vorm van struiken, halfstammen en verschillende snoeivormen als een bolletje op een stam, als een klein, jong boompje, als een grotere boom en als een solitaire volgroeiode boom. Een olijfboom valt onder de mediterrane bomen. Met het kopen kun je daarom ook heel gemakkelijk een warme, mediterrane sfeer in je tuin creëren die je het gevoel geeft permanent op vakantie te zijn.

Hoe wordt een olijfboom gesnoeid?

Zoals gezegd mag een olijfboom na de winter flink worden teruggesnoeid.  Op die manier blijft de kruin van de boom compact met frisse jonge, krachtige takken.  Zou je de takken niet terugsnoeien, dan blijven ze aan de uiteinden doorgroeien en worden ze aan de onderkant kaal. Daar wordt de boom niet per se mooier op. 

Stappenplan voor het snoeien van olijfbomen

Een goed gesnoeide olijfboom heeft voornamelijk horizontale takken, waarbij dicht tegen de stam geen zijtakken groeien. Om een olijfboom goed gesnoeid te krijgen, kun je het best het stappenplan hieronder volgen:

Stap 1:  check of er aan de olijfboom op dood hout hangt. Hangt er dood hout aan je olijfboom? Snoei dit dan als eerste weg. Of er dood hout aan je olijfboom hangt, kun je nagaan door met je snoeischaar lichtjes over de schors van een tak te krassen. Komt er groen tevoorschijn? Dan leeft die tak nog. Is de tak onder de schors bruin, dan is die tak dood.

Stap 2: controleer op de aanwezigheid van schildluis. Heb je je olijfboom laten overwinteren in een warme kas en wil je deze (weer) naar buiten verhuizen? Let er dan op dat de boom vooral op dat moment extra gevoelig is voor schildluis. Doordat het maar heel kleine beestjes zijn en zich goed weten te camoufleren, zijn schildluizen zijn soms wel wat lastig te zien. Hebben de luizen je olijfboom gevonden en heb jij ze gespot? Dan kun je ze bestrijden met bijvoorbeeld luizendoder.

Stap 3: snoei naar binnen groeiende takken weg. Vooral het hart van een olijfboom moet namelijk altijd voldoende licht krijgen.

Stap 4: snoei alle snelgroeiende verticale takken weg. Laat de horizontale takken laat je zitten, want die  geven je olijfboom de karakteristieke ronde vorm.

Stap 5: kort takken die te ver doorbuigen vanaf de buitenkant in. Doe dit voorzichtig. Doe telkens als je een tak hebt gesnoeid even een stap achteruit, zodat je de (uiteindelijke) vorm van je boom goed in de gaten kunt blijven houden.

Stap 6: snoei ongeveer ongeveer eenderde van de kroon, de top van je boom weg.

Stap 7: haal de scheuten die in de zomer onderaan de stam beginnen te groeien weg.

Een paar extra tips:

Een olijfboom in de vorm van een bolletje op stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. In de loop van de zomer mag je deze nog eens snoeien, zodat de ronde vorm behouden blijft.

Een oude, verweerde olijfboom maakt jonge scheuten op de stam. Die jonge scheuten kun je beter wegsnoeien, zodat de oude stam zichtbaar blijft.

Olijfbomen die bij Warentuin te bestellen zijn:

Toch nog vragen of advies nodig?

Heb je, na het lezen van de blog, toch nog vragen over een van de tips? Heb je advies nodig? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je bij ons een olijfboom gekocht, maar toch nog vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.