0%

Het is de nachtmerrie van iedereen die van tuinieren houdt: je hebt prachtige bloempotten gekocht en zet ze in de tuin. Na een tijdje komen er scheuren in, bladdert de verf af of erger nog: ze breken. De boosdoener is meestal de natte aarde in die potten. Het vocht in de aarde zet uit als het bevriest en daardoor kunnen potten dus breken. Gelukkig kun je potten ook prima tegen vorst beschermen! Hoe? Dat lees je in deze blog.

Zet je bloempotten binnen

De beste manier om potten met planten te beschermen tegen vorst is ze tijdens de winterperiode binnen te zetten. Zet ze bijvoorbeeld in je serre of in je (voldoende geïsoleerde) tuinhuis waar genoeg licht naar binnen komt.

Heb je geen serre of tuinhuis of zijn de potten gewoon te zwaar om ze naar binnen te verplaatsen? Dan moeten de potten buiten overwinteren. Jij kunt ze met onderstaande tips beschermen tegen de vrieskou buiten.

Tip 1: zet je bloempotten op een beschutte plek

Zet potten zoveel mogelijk uit de wind, dicht tegen elkaar aan. Voor extra bescherming kun je ervoor kiezen de tussenliggende ruimte te vullen met riet of stro en het geheel in te pakken in noppenfolie. Ook kun je er voor kiezen om de potten tegen de muren van je huis te zetten. Omdat je huis ook warmte verliest en iets van die warmte naar de potten gaat, zullen minder snel bevriezen.

Tip 2: zet je bloempotten op een droge plek

Natte aarde de grootste oorzaak van het breken van potten. Om ervoor te zorgen dat de aarde geen water meer krijgt, is het verstandig om in ieder geval de meest kwetsbare potten onder een afdakje of in de schuur te zetten.

Tip 3: voorzie je bloempotten van een drainagegat

Ga na of je potten een drainagegat heeft waarlangs water afgevoerd kan worden. Is dat niet het geval, boor dan, met behulp van een steenboor, een of meerdere (kleine) gaten aan de onderkant van de potten. Een drainagegat zorgt ervoor dat overtollig water makkelijk wegstroomt in de grond. Zo voorkom je dat het water in een pot blijft zitten, uitzet en maakt dat deze breekt.

Tip 4: bekleed je bloempotten aan de binnenkant met noppenfolie

Bekleed de binnenkant van je potten met noppenfolie. Het folie vormt een isolerende laag tussen de aarde en de pot. Plantenwortels worden op deze manier tegen vorst beschermd en het vocht van de natte aarde zal niet in de potwand trekken. Op het moment dat de aarde uitzet, vangen de noppen en niet de pot dit extra volume op. De pot zal dus minder snel breken.

Tip 5: bestrijk je bloempotten met een impregnerend middel

Met impregnerende middelen kun je ongeglazuurde aardewerken potten als terracotta potten beschermen tegen vorst. Zulke middelen zorgen ervoor dat de minuscule luchtdoorlatende gaatjes in de potten worden gedicht. Dikke, robuuste potten zijn beter bestand tegen de vrieskou dan dunne, smalle potten.

Let op! Het impregneren van potten heeft een groot nadeel: de kans op rotting en plantenziektes wordt aanzienlijk wordt vergroot, omdat geïmpregneerde potten niet meer kunnen ‘ademen’. de minuscule luchtdoorlatende gaatjes zijn immers afgedekt.

Gelukkig zijn sommige handgemaakte terracotta potten zijn bestand tegen extreme vrieskou. Of dit zo is, hangt onder andere af van de kwaliteit gebruikte pottenbakklei en dikte van de potten.

Vorstbestendige potten

Zoals je hebt kunnen lezen, komt er nog heel wat kijken bij het beschermen van bloempotten in de winter. Ook heb je kunnen lezen dat sommige terra cotta potten die bescherming niet per se nodig hebben. Zijn er nog meer bloempotten die wel bestand zijn tegen de grillen van koning winter? Jazeker! Bij Warentuin zijn onder meer bloempotten van het merk Fiberclay verkrijgbaar. Alle bloempotten kunnen prima tegen de vrieskou en zijn dus ideaal voor wanneer je tijdens vorstperiodes geen omkijken wil hoeven hebben naar je bloempotten.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over het beschermen van je bloempotten tegen vorst? Stuur me dan een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over bijvoorbeeld het plaatsen van een bestelling van een van de hierboven genoemde beschermingsmaterialen? Neem contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice