0%

Steeds meer mensen houden zich tegenwoordig bezig met het verduurzamen van hun huis en laten in het kader hiervan bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak plaatsen of de woning (beter) isoleren. Dat is natuurlijk verstandig en alleen maar toe te juichen, maar wist je dat het verduurzamen van je tuin net zo verstandig en helemaal niet moeilijk is? Met onderstaande eenvoudige tips heb je in no time een duurzamer ingerichte tuin.

Een goed, nieuw ontwerp

Een duurzame tuin aanleggen of een bestaande verduurzamen begint bij een goed, nieuw ontwerp van je tuin, zeker als deze op dit moment vooral uit bestrating bestaat. Idealiter bestaat een duurzame tuin voor minimaal twee derde uit beplanting voor maximaal een derde uit bestrating. In je nieuwe ontwerp geef je voor jezelf precies aan waar je dat gaat doen.

Een meer bestrate tuin meteen is niet alleen een stuk minder duurzamer dan een minder bestrate tuin vanwege het gebrek groen, maar ook omdat meer bestrating ervoor zorgt dat regenwater minder goed weg kan zakken in de bodem. Meer bestrate tuinen zijn bovendien niet aantrekkelijk voor dieren. Sommige dieren zijn nodig voor het creëren van een goed ecologisch evenwicht.

'Groene' inheemse of duurzame exotische planten

Tegels eruit, planten erin, dus! Welke planten je ook bij ons gaat kopen, hou bij het maken van je keuze allereerst rekening met de bloeitijd van de planten. Pak je dit goed aan, dan heb je namelijk het hele jaar door bloeiende planten in je tuin staan. Let bij het selecteren van je planten vervolgens op de kleur bloemen die ze geven en denk daarbij na over de vraag of je een vroliijke tuin vol bonte kleuren wil of liever rustige tuin waarvan de kleuren van de bloemen allemaal in dezelfde tint zijn. Om je tuin zo duurzaam mogelijk te houden, heb je wat de categorie planten verder de volgende opties:

Inheemse planten

Inheemse planten zijn planten die van nature in een bepaald gebied voorkomen, zonder dat de mens hier invloed op heeft gehad en zijn dus per definitie 'groen'. Plantensoorten die al generaties lang Nederland voorkomen en stand hebben weten te houden, worden ook onder deze categorie geschaard. Het is namelijk lang niet altijd meer te achterhalen wanneer planten zich precies waar hebben gevestigd. Omdat planten zich bovendien niet aan landsgrenzen houden, kunnen planten die in Nederland inheemse zijn  ook inheems zijn in buurlanden als België en Duitsland.

Inheemse planten zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Doordat inheemse planten en nuttige insecten door de eeuwen heen min of meer afhankelijk van elkaar zijn geworden, heeft ieder nuttig insect dat straks in je tuin rondvliegt wat betreft inheemse planten een eigen voorkeur. Ontstaat er een tekort aan deze planten, dan ontstaat er ook een tekort aan nuttige insecten. Nuttige insecten zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en daarom onder andere een onmisbaar onderdeel binnen onze voedselketen. Wij eten planten en van planten (fruit en groenten).

De diverse inheemse planten die via onze webshop te bestellen zijn hebben ieder hun eigen bloeiperiode en zijn er in allerlei verschillende kleuren. Vingerhoedskruid, Ereprijs en Margrieten zijn enkele voorbeelden van voor Nederland inheemse planten. 

Exotische planten

Hou je meer van exotische, niet-inheemse planten en wil je ervoor zorgen dat je bij het selecteren van bijvoorbeeld een olijfboom voor in jouw tuin toch een 'groene' keuze maakt? Kies dan voor een duurzaam gekweekte olijfboom. Duurzaam gekweekte olijfbomen en andere exotische, niet-inheemse planten zijn zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen, kunstmest gekweekt en ook niet genetisch gemodificeerd.

Het enige addertje onder het gras? Je ziet aan een exotische, niet-inheemse plant niet altijd of deze wel of niet duurzaam is gekweekt. Om zeker te weten dat dat zo is, is er voor duurzame kamerplanten het EKO-keurmerk in het leven geroepen, maar voor tuinplanten is er helaas nog geen keurmerk. Omdat er steeds meer duurzame kwekers zijn, kun echter toch nog zeker een groot aantal duurzame tuinplanten kopen - ook bij ons.

Regenwater uit een regenton

Alle planten die je in je tuin hebt staan of er nieuw bij plant, hebben natuurlijk water nodig om groter te kunnen groeien. Tuinplanten zijn over het algemeen echter niet heel dol op leidingwater, omdat dit vanwege het gehalte aan kalk vaak te hard is. Hetzelfde geldt trouwens voor kamerplanten.

In leidingwater zitten bovendien stoffen, die maken dat planten de voedingsstoffen uit de grond waarin ze staan minder goed kunnen opnemen. De oplossing? Gebruik voor je planten regenwater. Regenwater kun je opvangen in een regenton.

Je tuinplanten minder vaak net wat meer water geven is verder overigens duurzamer dan ze vaker een klein beetje water geven. Als je tuinplanten vaak een beetje water geeft, gaan ze bovendien ondiep wortelen en worden ze lui. Geef je ze in plaats daarvan minder vaak water, dan gaan ze dieper wortelen, worden ze sterker en is het steeds minder vaak nodig om ze water te geven.

Compost uit je eigen compostvat

Met compost kun je de planten in je tuin extra vruchtbare grond te geven. Compost is ook voor je gras gebruiken, maar dan wel in de vorm van compostthee. Om compostthee te maken doe je wat compost in een panty en vul je deze met water. Het water dat uit de panty druppelt is extra vruchtbaar voor het gras in je tuin. Goede voedingsstoffen voor een gezonde bodem.

Compost kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Zelf compost maken is niets anders dan het op een verantwoorde manier laten rotten van tuinafval. Hierdoor hoeft dat afval niet te worden vervoerd of verwerkt en dat scheelt een hoop energie en uitstoot. Het eindproduct kun je goed gebruiken als bodemverbeteraar voor je tuin.

Belangrijk is dat er in je tuin voldoende ruimte is voor een compostvat. Heb je niet zo'n grote tuin? Dan kun je het beste kiezen voor een (duurzaam) houten of een (duurzaam) plastic compostvat. Zo'n compostvat kun je zelf maken of een kant-en-klaar emplaar kopen via onze webshop.

Een compostvat moet soms schaduw en soms zon hebben. Verder mag het niet te koud, maar ook niet te heet zijn om compost te maken. Als het te koud is, valt het composteerproces grotendeels stil en als het te warm is, verdampt het vocht en is het geen fijne plek voor insecten en andere beestjes. 

Een 'groen' (sedum)dak

Heb je een schuurtje of uitbouw in je tuin staan? Dan kun je die duurzamer maken door van het dak een groen (sedum)dak te maken. Dit kan met behulp van allerlei 'groene' materialen als sedum en grassen. Een 'groen' dak zorgt voor minder warmte in je tuin, minder CO2-uitstoot en een betere wateropvang. Wil je het helemaal goed aanpakken? Zorg dan voor begroeiing (in de vorm van sedumbloemen, bloembollen en/of kruiden) waar bijen en vlinders ook wat aan hebben.

Geen tuin, maar een balkon?

Ook van een balkon kun je een duurzame 'groene' oase maken. Omdat op de meeste balkons de ruimte beperkt is, zijn ze ideaal voor verticaal tuinieren. Bij verticaal tuinieren plant je op een relatief klein oppervlak en met behulp van een plantenrek of plantenzakken namelijk de hoogte in. Het enige dat je verder nog nodig hebt, zijn wat duurzame planten, schroeven en een muur. Het plantenrek of de plantenzakken hang je op, je doet er wat duurzame planten in en klaar. Zorg er wel voor dat je planten kiest met weinig wortels en vergeet niet om de planten die je kiest en plaatst regelmatig water te geven.

Duurzame exotische tuinplanten die bij Warentuin te bestellen zijn:

Meer weten?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? Geen probleem! Stuur me in dat geval gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over het bestellen van inheemse planten of een van de andere genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.