0%

In april vindt altijd de Nationale Bijentelling plaats. Dit jaar is dat van 15 tot en met 24 april. Wie vindt het nou niet leuk om een half uurtje in eigen tuin op onderzoek uit te gaan en te ontdekken hoeveel en welke bijen er precies rondzoemen? Doe dus zeker ook mee!

Waarom bijen tellen?

De Nationale Bijentelling is een initiatief van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN en LandschappenNL. Het doel is om inzicht te krijgen in hoe het met de bijen in Nederland is gesteld. Zoiets lukt het best als zoveel mogelijk mensen, verspreid door heel het land, tegelijk bijen gaan tellen.

Bijen zijn bestuivende insecten en vervullen dus een heel belangrijke rol in ons ecosysteem. Niet alleen 90% van de reguliere tuinplanten wordt namelijk bestoven door bijen en andere insecten, maar ook maar liefst 80% van de eetbare planten en gewassen. Gaat het slecht met de bijen, dan heeft dat dus niet zomaar alleen gevolgen voor de natuur, maar ook voor ons.

In Nederland komen momenteel zo’n 360 verschillende soorten bijen voor. Helaas gaat het met ruim de helft hiervan echter niet heel goed. Om hier iets aan te doen wordt mensen gevraagd mee te doen aan dit onderzoek, aan deze telling. Hoe meer inzicht er is in het aantal bijen, de soorten bijen en met welke bijen het het goed of slecht gaat, hoe beter deze onmisbare insecten kunnen worden geholpen.

Zo doe je mee met de bijentelling

Op de website van de Nationale Bijentelling kun je, behalve een bijengidsje, een telformulier downloaden waarop je de 16 meest voorkomende bijensoorten (bijen, hommels en zweefvliegen) kunt terugvinden. Kom je een van de bijen tijdens het tellen tegen? Vink ze dan aan, tel de aantallen daarna op en voer ze in op de website. Dit is hoe je met het tellen begint:

Stap 1: Kies een goed moment uit

Kies op 15 of 16 april een goed moment uit. Bijen houden niet van de regen, dus een goed moment is een moment waarop het droog en liefst ook nog zonnig is. Dat zit dit weekend wel goed!

Stap 2: Tel een half uurtje mee

Maak een rondje door je tuin, of zorg dat je zo’n 30 minuten op je balkon bent. Noteer op het telformulier welke soort(en) je ziet en in hoeveel je ervan ziet.

Stap 2: Noteer wat je hebt gezien

Noteer per bijensoort het hoogste aantal op dat je tegelijkertijd in je tuin hebt gezien. Zag je eerst 1 honingbij en zaten er even later 3 in je tuin? Dan noteer je op het telformulier 3 honingbijen.

Stap 3: Geef je telling door

Laat via de website van de Nationale Bijentelling weten hoeveel bijen je gezien hebt. Doe dirt vóór zondagavond 20.00 uur.

Benieuwd naar de resultaten?

Ben je straks benieuwd naar de resultaten? Surf ook dan naar de website van de Nationale Bijentelling. Daar worden ze regelmatig bijgewerkt.

Landelijke top 10 van 2023

De landelijke top 10 van de Nationale Bijentelling 2022 zag er als volgt uit:  

  1. Honingbij 15.393 x (54.983 x)
  2. Rosse Metselbij 6.977 x (12.958 x)
  3. Sachembij 4.584 x (8.606 x)
  4. Gehoornde metselbij 4.312 x (9.945 x)
  5. Akkerhommel 4.130 x (6.310 x)
  6. Bijvlieg 3.829 x (7.290 x)
  7. Aardhommel of Veldhommel 3.356 x (12.743 x)
  8. Grote Narcisvlieg 3.311 x (5.321 x)
  9. Hommelbijvlieg 2.584 x (vorig jaar niet in de Top 10)
  10. Tuinhommel 2.317 x (6.098 x)

 Tussen haakjes staan de aantallen van 2021 weergegeven. Hoe zou de top 10 van 2023 eruit gaan zien?

Het hele jaar door (meer) bijen in de tuin

Wil je het hele jaar door bezoek krijgen van bijen en andere bestuivende insecten? Zorg er dan voor dat je van het vroege voorjaar tot de late herfst voldoende bloeiende planten (bloemen) in de tuin hebt staan. Dit krijg je voor elkaar door die bloemen op verschillende momenten in het jaar te zaaien of te planten. Op deze manier creëer je een zogeheten ‘bijenboog’. 

Wat je verder kunt doen, is de insecten een plekje geven waar ze een nestje in kunnen bouwen. Bijen en hommels maken hun nestjes vaak in de grond of in rommelhoekjes met vermolmde stronken en holle takjes. Van zonnige, niet al te begroeide plekjes in de tuin zijn bijen ook fan. Metselbijen maak je blij met een schoteltje leem. Uiteraard ook helpen door een speciaal nestkastje oftewel een insectenhotel voor ze te kopen. Een insectenhotel kun je overigens ook prima ergens op je balkon kwijt.

Geen tuin en geen balkon?

Heb je geen tuin en ook geen balkon, maar wil je wel meedoen met de bijentelling? Ga dan gewoon langs bij familieleden of vrienden die wel een tuin of balkon hebben of kies een 'groene' locatie in de buurt uit. Denk dan aan een park, een moestuin of een natuurgebied. Ga je voor een locatie in de buurt? Hou het dan overzichtelijk en maak het gebied waarin je bijen gaat tellen niet groter dan tussen de 10 en de 25 vierkante meter.