0%

Rabarber is een van de eerste groenten die je in het voorjaar kunt oogsten. Wil je deze vroege vogel nog een handje helpen zodat je ‘m nog eerder op je bord hebt? Dan kun je de rabarber bleken. De rabarber is dan eerder klaar om te oogsten, heeft gebleekte lichtroze scheuten en een heel zoete, zachte smaak.

Rabarber forceren

Rabarber forceren (een ander woord voor 'bleken') is ontzettend eenvoudig. Je plant de scheuten van de rabarberplant in een pot of in de tuin en dekt deze af. Hiervoor kun je een speciale bleekpot gebruiken, maar een extra bloempot of zwarte emmer voor bovenop de planten werkt ook prima. Het belangrijkste is dat je de rabarber op die manier uit de zon houdt.

Doordat de rabarber in een bleekpot groeit, komt er dus geen zonlicht bij. Hierdoor blijven de scheuten een stuk lichter van kleur. In de pot wordt het wel warmer dan in de buitenlucht. Dit zorgt ervoor dat de rabarber scheuten sneller kunnen groeien en dus ook eerder geoogst kunnen worden. Bovendien zijn de scheuten ook een stuk schoner, omdat ze voortdurend worden beschermd door de bleekpot of emmer.

Gebleekte rabarber oogsten en klaarmaken

rabarber

Hoe snel je de gebleekte rabarber kunt oogsten, is een beetje afhankelijk van de temperatuur. Gemiddeld zie je na zo’n 3 weken resultaat van het bleken. Dan hoef je alleen nog maar te bedenken wat je met die overheerlijke rabarber gaat maken. Je kunt de groente stoven of blancheren, maar rauw in een salade is ook erg lekker. En wat dacht je van rabarbermoes of jam uit eigen tuin? Mogelijkheden genoeg!

Veel tuinierplezier!

Ga jij aan de slag met het bleken van rabarber? Check dan zeker ons assortiment bloempotten om de rabarber mee af te dekken. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met me op via [email protected] of met met onze klantenservice. We denken graag met je mee.