0%

Zin in spareribs van de grill? Kies dan eens voor BBQ spareribs op Argentijnse wijze! Voor BBQ spareribs op Argentijnse wijze heb je onder andere een flinke dosis knoflook, uien en peper nodig. Alle ingrediënten en de per ingrediënt benodigde hoeveelheden zijn voldoende voor 4 personen, ervan uitgaande dat je bij een barbecuesessie ook echt enkel spareribs en wellicht nog wat groenten en salade serveert.

Bij het inkopen van vlees voor een barbecuesessie is het altijd handig om rekening te houden met het feit dat een volwassene gemiddeld maximaal 250 gram per sessie eet.

Grillbenodigdheden

Ingrediënten

 

Bouillon

Marinade

Vlees

5 l water

0,3 l currysaus

2 kg spareribs

2 blokjes runderbouillon

1 spaanse peper

 

3 laurierbladeren

1 ui

 

4 teentjes knoflook

2 teentjes knoflook

 

2 tomaten

1 eetlepel ketjap manis   

 

2 uien

 

 

1 eetlepel (cayenne)peper    

 

 

 

Bereidingswijze

Leg spareribs nooit zomaar meteen op de barbecue! Om spareribs lekker mals te maken is het zaak ze eerst kort te koken. Niet te lang, want anders gaart het vlees al en hoef je de spareribs niet meer op de barbecue te leggen. Tijdens het kort koken kun je de spareribs extra smaken meegeven met behulp van bouillon en marinade.

Leuk weetje: je kunt ook gewoon de barbecue gebruiken om de bouillon klaar te maken, met een van de speciale Weber-pannen.

De bouillon

Nadat je de barbecue hebt ontstoken, start je met het maken van de bouillon. Snijd hiervoor de uien en knoflook in kleine stukjes en de tomaatjes in blokjes. Fruit eerst de uien en de knoflook even aan in een pan en voeg daarna de tomaatjes toe. Laat dit even pruttelen totdat de tomaatjes zacht zijn geworden. Voeg dan het water en de overige ingrediënten toe en laat alles minimaal een uur zachtjes koken. Leg daarna de spareribs erbij en laat deze niet langer dan 10 minuten meekoken, anders loop je het risico dat ze gaar worden.

De marinade

Een slimme BBQ chef zal, terwijl de bouillon aan het koken is, alvast aan de marinade beginnen. Snijd voor de marinade de Spaanse peper, de knoflook en de uien fijn. Voeg het geheel daarna samen met de ketjap manis toe aan de currysaus en meng het goed door elkaar. Als de spareribs weer helemaal zijn afgekoeld, kun je ze vervolgens insmeren met de marinade.

Om te voorkomen dat je handen vies worden én om de marinade extra goed te verdelen, gebruik je hiervoor een kwastje. In de moderne keuken worden hier vooral siliconen kwastjes voor gebruikt (zoals deze siliconen kwast van Weber: door siliconen kwastjes te gebruiken, weet je zeker dat er geen haartjes van de kwast op het vlees terechtkomen en ze zijn ook nog eens gemakkelijk schoon te maken. Nadat ze zijn ingesmeerd moet u de spareribs 2 uur laten staan, zodat de marinade goed kan intrekken.

TIP: heb je een houtskool/briketten barbecue? Laat deze dan alvast opwarmen. Tegen de tijd dat de spareribs goed en wel geprepareerd zijn, heeft de barbecue de ideale temperatuur bereikt. Bovendien kun je dan alvast wat groenten grillen. Als je een elektrische barbecue of gasbarbecue hebt, is het handig om nog even te wachten, tot ongeveer een kwartier voor je gaat grillen.

Enkele BBQ kookbenodigdheden, verkrijgbaar bij Warentuin:

Het grillen

En dan is het zover! Eindelijk zijn de spareribs er klaar voor om te worden gegrild. Mocht je alleen over een standaard grilplaat of rooster beschikken, blijf dan bij de barbecue staan en draai de spareribs regelmatig om. Zo voorkom je dat je zwarte stukken op de spareribs krijgt.

Het beste is echter om voor het grillen van spareribs een ribbetjesrek te gebruiken: met een ribbetjesrek worden spareribs rondom op dezelfde temperatuur gegaard. Je hoeft er in dat geval niet de hele tijd niet de hele tijd bij je barbecue te staan en de spareribs ook niet steeds nauwlettend en met een BBQ vork in de aanslag in de gaten te houden. Dankzij het ribbetjesrek zullen de spareribs gegarandeerd van optimale kwaliteit zijn en zullen er geen zwarte plekken op te bekennen zijn!

Eet smakelijk!