0%

Niet alleen je tuinkamer, maar ook je tuin is steeds vaker een verlengstuk van je huis. Betekent dit dat je opeens de banken en stoelen die je binnen hebt staan buiten moet neerzetten? Nee, natuurlijk niet! Het betekent vooral dat je het warme en knusse gevoel van binnen zoveel mogelijk ook naar buiten moet brengen. Dat kan natuurlijk met allerlei tuinmeubilair, maar wist je dat tuinafscheidingen, behalve voor meer privacy, ook zorgen voor meer sfeer in je tuin? Hoe dat zit, lees je hieronder.

Een haag als afscheiding van je tuin

Een haag in de vorm van dicht bij elkaar geplante heesters of coniferen is een voorbeeld van een natuurlijke tuinafscheiding. Hagen bieden aan vogels en andere dieren schuil- en nestelruimten, jou lekker veel privacy en zorgen voor een levendige sfeer.

Het aanplanten van een haag is niet moeilijk en zou je daarom prima zelf kunnen doen, zonder dat je daar al te veel gereedschap voor nodig hebt. Als je een haag goed onderhoudt, gaat deze veel langer mee dan bijvoorbeeld een houten schutting.

Een schutting als afscheiding van je tuin

Een schutting is misschien wel een van de bekende vormen van tuinafscheidingen. Je kunt onder meer kiezen voor een houten schutting, een metalen schutting en een composiet schutting.

Houten schuttingen

De meeste schuttingen van hout zijn zogeheten plankenschuttingen met verticale planken of soms ook horizontale planken. Ook als je niet veel ervaring hebt in het klussen in je tuin, kun je een houten schutting prima zelf plaatsen.

Hout is een natuurproduct, heeft een warme en natuurlijke uitstraling en past onder andere perfect in een tuin met een landelijke stijl. 

Metalen schuttingen

De meeste schuttingen van metaal zijn gemaakt van cortenstaal of aluminium. De manier waarop een onderdeel van een schutting is verbonden met de ondergrond bepaalt voor een groot deel hoe lang een schutting meegaat. Houten palen kunnen na verloop van tijd rotten en ook bovengronds kunnen de verschillende planken op den duur uit elkaar vallen. Bij schuttingen van een combinatie van hout en metaal kunnen er zich ook problemen voordoen.

Het is dus heel belangrijk een houten schutting of een schutting van hout met metaal altijd goed te onderhouden.

Metalen schuttingen zijn minder onderhoudsintensief. Als je het opbouwen ervan goed aanpakt (door je goed voor te bereiden), is een metalen tuinafscheiding na plaatsing vrijwel onverwoestbaar. Heb je de tuinafscheiding eenmaal staan, dan hoef je er ook praktisch niet meer naar om te kijken: metalen schuttingen zijn namelijk onderhoudsvrij en hebben nauwelijks iets nodig om er mooi uit te zien.

Aluminium schuttingen zijn verder bijvoorbeeld in elke kleur te spuiten en dus in allerlei kleuren verkrijgbaar. Met elke kleur kun je alleen al via je schutting dus een bepaalde sfeer in je tuin creëren.

Composiet schuttingen

Een composiet schutting bestaat uit een mengsel van houtvezels en gerecycled kunststof en is daarom een duurzame keuze. Met name de gerecyclede kunststof zorgt ervoor dat een tuinafscheiding lang goed uit blijft zien en lang meegaat. Een composiet schutting verkleurt namelijk niet snel als de zon erop schijnt, trekt niet krom en zal niet snel rotten.

Wil je een composiet schutting zelf plaatsen? Hou er dan wel rekening mee dat daar heel wat meet- en graafwerkzaamheden komen kijken. Als je net iets minder handig bent, kun je deze klus dus beter uitbesteden.

Een composiet tuinafscheiding is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Grijs, zwart, bruin of groen of antraciet? Het kan allemaal! Met bijvoorbeeld een antracieten composiet schutting kun je je tuin een moderne, strakke uitstaling geven. Ook wat de structuur van de schutting betreft zijn er heel wat mogelijkheden. Doordat je kunt kiezen voor zowel fijne als grove groeven past een composiet schutting in elk type tuin.

Een regenton als afscheiding van je tuin

Ja, je leest het goed: ook regentonnen kun je inzetten als schutting. Uiteraard kun je de tonnen ook combineren met reguliere schuttingdelen. Met een zogeheten regenschutting scheid je dus niet alleen je tuin af, maar vang je meteen ook regenwater op. Met dat opgevangen regenwater kun je de planten in je tuin watergeven.

Wil je een regenschutting in je tuin installeren? Let er dan op dat de schutting goed wordt verankerd, zodat je zeker weet dat deze bij slecht weer tegen een stootje kan. Zorg er daarnaast voor dat de schutting altijd waterpas staat.

Verder moet de constructie waaraan de is bevestigd stevig zijn, omdat de gevulde elementen zwaar kunnen zijn en deze moeten kunnen leeglopen via je in de tuin aanwezige regenpijp. Het bladrooster en de bladvanger moet je altijd schoon houden houden en de afsluiter moet je tijdens een vorstperiode altijd opendraaien, zodat het systeem leeg kan stromen.

Tot zover de technische zaken rondom een regen(ton)schutting. Vergeet vooral ook niet dat regentonnen allang niet meer enkel functioneel zijn. Je kunt er je tuin namelijk echt mee verfraaien. In onze webshop zijn altijd wel exemplaren te vinden die bij de stijl van je tuin passen.

Enkele vormen van tuinafscheidingen en bijbehorende materialen, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? Geen punt! Stuur gewoon even een mailtje met je vragen naar: [email protected]. Ik beantwoord ze graag. Voor vragen over het bestellen van bijvoorbeeld een van onze schuttingen of schuttingonderdelen kun je terecht bij een van de medewerkers van onze klantenservice.