0%

Een vijver brengt niet alleen rust en diepte in je tuin, maar ook extra leven in je tuin. Dankzij al het extra leven in de natuur dat je met een vijver aantrekt, zorgt een vijver daarnaast voor meer biodiversiteit in je tuin. Precies wat je wil! Maar hoe leg je een vijver precies aan en wat heb je allemaal nodig om zelf een vijver in je tuin te kunnen bouwen? Dat en meer lees je in deze blog, dus scrol snel verder!

1. Kies je type vijver

Dat een vijver iets extra's aan je tuin toevoegt, kun je vast wel voorstellen, maar wist ook je dat er tal heel veel verschillende soorten vijvers zijn en dat ze allerlei verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Kies je bijvoorbeel voor een vijver mét of zonder vissen. De keuze van het type vijver is van invloed op het ontwerp en is daarom stap 1.

2. Kies de plek van je vijver

Kijk goed rond in je tuin om de ideale plek voor je vijver te vinden. Denk na over de ligging van de vijver ten opzichte van de zon, de schaduw en je huis. Leg indien nodig een touw uit om de hele omtrek van je vijver af te bakenen en de afmetingen van je vijver beter te kunnen visualiseren om te kunnen dubbelchecken of je de bouw van je vijver op precies die plek in je tuin.

3. Bouw de basis van je vijver

Ben je blij met de door jou gekozen plek? Bededenk dan, afhankelijk van het type vijver dat je gaat aanleggen, hoe diep je de vijver wil hebben, graaf je de vijver uit en bepaal de verdere vorm en het formaat met behulp van vijverfolie. Denk eraan dat de buitenrand van je vijver waterpas moet zijn. Bij een vijver die niet waterpas is, stroomt het water over de rand. 

In plaats van met vijverfolie zelf de vorm en het formaat van je vijver bepalen, kun je ook voor een voorgevormde vijverbak kiezen.

4. Kies een filter en pomp

Kies een bijpassende filter en pomp zodat het water in goede conditie blijft voor je planten en/of vissen. En wat dacht je van een leuk fonteintje?

5. Voeg planten toe

Zoek waterplanten uit voor extra sfeer, maar ook voor de zuurstof in het water. 

6. Maak het vijverfeestje compleet

Als de basis eenmaal staat kan je natuurlijk nog mooie stenen, andere sfeervolle decoratie en subtiele verlichting toevoegen. 

Nog vragen?

Heb je na het lezen van de blog toch nog vragen over hoe je een vijver moet aanleggen? Wil je meer informatie over een van de in de blog genoemde producten? Neem dan contact met mij op via: [email protected] of met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je en helpen je met alle plezier verder!