0%

Zomerbloeiers zijn er zowel in staande als in hangende varianten. In onderstaande vlog ga ik het hebben over hangende zomerbloeiers. Om precies te zijn over hangende zomerbloeiers voor over de hele voorgevel van je huis. Ik ga je laten zien met welke soort potgrond je de balkonbakken die je hiervoor nodig hebt het best kunt vullen, hoe je de plantjes er het best in kunt planten en hoe je de balkonbakken uiteindelijk het veiligst plaatsen. Kijk je mee?

Artevasi kunststof bloempotten en balkonbakken

Ik heb ervoor gekozen de hangende zomerbloeiers die ik ga gebruiken te planten in balkonbakken van het nieuwe merk Artevasi. Artevasi heeft allerlei lichtgewicht kunststof bloempotten en balkonbakken voor een leuk prijsje. Om precies te weten welke maat balkonbakken je voor de voorgevel van jouw huis nodig hebt en vooral welke passen, is het belangrijk dit van tevoren natuurlijk even goed te meten.

Omdat de plek waar ik de balkonbakken ga plaatsen meteen ook de dakgoot is, is het het belangrijk dat het water erdoorheen kan blijven stromen. Dat kan door kunststof pijpjes te kopen en deze onderin te plaatsen en je bloembakken erop. De bloembakken maak ik vervolgens vast aan een muur. Ook boor ik gaatjes in de bloembakken, zodat ik de bakken aan elkaar vast kan maken. Tot slot bevestig ik een haakje aan de gevel, zodat ik de bloembakken ook nog aan de gevel vast kan maken. 

Zomerbloeiers (perkplanten) kiezen

Via de webshop van Warentuin zijn tal van zomerbloeiers (perkplanten) verkrijgbaar. Perkplanten als Petunia's zijn eenjarige planten. Belangrijk om te onthouden is dat deze perkplanten niet tegen vorst kunnen en je ze het best pas na IJsheiligen, na 15 mei kunt planten.

De gevel verfraaien

De gevel waaraan ik werk wordt verfraaid met paarse hangpetunia's Surfinia, een hangende witte Bacopa's en rode Oosterijkse hanggeraniums die ik om en om in de plantenbakken ga planten. Je kunt er ook voor kiezen in iedere plantenbak één kleur te planten. Uiteindelijk zullen ze 40 tot 50 cm naar beneden gaan hangen.

Aan de slag

  1. Vul de balkonbakken met een dun laagje hydrokorrels, gevolgd door een dun laagje potgrond. Werken met universele potgrond of potgrond met extra voeding is een prima idee, maar gebruik zeker geen bemeste tuinaarde.
  2. Plant de zomerbloeiers in de balkonbakken. Zoals ik zei, kies ik ervoor om de planten wat kleur betreft om en om te planten. Buiten de bakken zet ik ze vast in de juiste plantvolgorde, zodat ik ze er in een keer in kan zetten. 
  3. Begin bij het eerste plantje. Knijp zachtjes in het potje, zodat je het plantje mooi uit de verpakking krijgt en plant dit in een van de balkonbakken. Bij de volgende doe je precies hetzelde en zet je het plantje naast je al geplaatste plantje. Denk er bij het planten aan dat elk hangplantje een voorkant (de kant die zal gaan hangen) en een achterkant heeft en zorg ervoor dat je goed uitkomt, dat elk plantje voldoende ruimte heeft om groter te groeien. In mijn geval passen er 9 plantjes in 1 balkonbak.
  4. Druk de plantjes in elke balkonbak voorzichtig maar goed aan en voeg nog wat extra potgrond toe. De balkonbakken zijn nu gevuld en kunnen worden geplaatst. Voor wat extra stevigheid maak ik ze aan elkaar en aan de gevel vast met tyraps
  5. Pak je boormachine erbij en boor voorzichtig een gaatje aan de zijkant van de balkonbakken. Heb je dat gedaan? Dan kunnen de balkonbakken worden geplaatst. Ik begin (uiteraard) in een van de hoeken.
  6. Maak de balkonbakken met tyraps aan de muur en aan elkaar vast voor wat extra stevigheid. Omdat de plantjes in de balkonbakken 50 tot 80 cm gaan hangen, komt er aardig wat gewicht op die bakken te staan. Om ervoor te zorgen dat de balkonbakken zeker niet om zullen vallen, plaats ik er als extra steun een grote bamboestok voor die ik aan beide einden aan de vlaggenmast van het huis vastmaak.
  7. Geef de net geplante en geplaatste hangplantjes flink wat water en ias het verder aan de plantjes om uitbundig te gaan groeien!

Enkele hangplanten voor buiten, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd? Zet die dan op de mail en stuur ze naar me toe via: [email protected]. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!