0%

Heb je een dakterras of balkon waar je helemaal blij mee bent, maar zou je wel graag wat meer beschut willen zitten? Dan kun je door een klimop haag te maken op een gemakkelijke manier wat meer privacy creëren en op mooie dagen toch lekker (blijven) genieten van het zonnetje. In onderstaande vlog leg ik je stap voor stap uit hoe je het maken van een klimop haag het best kunt aanpakken en welke spullen je precies nodig hebt. Alvast veel kijkplezier gewenst!

Hedera klimop haag maken: de haag planten

Wil je op je dakterras of balkon wat meer privacy creëren, dan kun je er zoals gezegd voor kiezen om zelf een klimop haag te maken. Ik heb besloten met hedera in vierkante en rechthoekige kunststof potten te gaan werken.

Bloempotkeuze

Vierkante en rechthoekige bloempotten zijn wat stabieler dan ronde bloempotten en kunststof is een wat lichter materiaal dan bijvoorbeeld fiberclay. Dat de potten lekker licht zijn, is handig in verband met het feit dat je de haag op een dakterras of balkon maakt. Als je bloempotten van één merk en liefst ook nog dezelfde serie koopt, ziet je haag er bovendien meteen minder rommelig uit.

Bloempotgrootte

Let er bij het aanschaffen van een bloempot op dat je de maat ervan afstemt op de maat van de (kluit van de) plant die er in komt te staan. Een bloempot moet overal ongeveer 5 à 10 cm groter zijn dan de kluit van de plant die je er in plaatst.

Plantbenodigdheden

Voor het planten van de hedra heb je – behalve de hedra planten zelf – hydrokorrels en potgrond nodig. Verder is het natuurlijk van belang dat alles op je dakterras of balkon past. Zorg er daarom voor dat je deze eerst opmeet, vóórdat je alle hierboven genoemde spullen bij ons gaat bestellen.

Hoe ga je te werk?

  1. Maak met de bloempotten die je hebt gekocht de voor jou situatie meest ideale opstelling. Zorg er daarbij voor dat je elke plant in de bloempot straks gemakkelijk water kunt geven.
  2. Boor, als er nog geen drainagegaten in je bloempotten zitten, zelf een paar in de bodem van de potten. Overtollig water moet namelijk altijd weg kunnen stromen.
  3. Staan de bloempotten op hun plek, dan kun je ze gaan vullen met een laagje hydrokorrels. Hydrokorrels zorgen ervoor dat een plant gelijkmatiger vocht op kan nemen en dat, wanneer overtollig water wegstroomt, dit geen potgrond meeneemt. De richtlijn is dat je een bloempot tot 1/3 moet vullen met hydrokorrels, maar is dit wel afhankelijk van het soort bloempot. Lange, smalle bloempotten hoef je bijvoorbeeld niet tot 1/3 met hydrokorrels te vullen. Zorg er in plaats daarvan gewoon voor dat je daarin een mooi laagje aanbrengt.
  4. Doe een laag goede potgrond over de hydrokorrels heen en houd ruimte vrij voor de plant.
  5. Plaats in elke bloempot een plant. Knijp hiervoor eerst voorzichtig in het plastic kweekpotje van elke plant en ga vooral niet aan de plant trekken. Komt de plant goed los, dan kun je deze op de juiste plek in de bloempot gaan zetten. Zorg ervoor dat de kluit van de plant onder de rand van de bloempot blijft.
  6. Voeg na het planten nog wat extra potgrond toe en geef elke geplante plant flink wat water.

Ondersteuning: de plant ter bescherming vastzetten

Om planten, in dit geval hedera planten, te kunnen ondersteunen en bijvoorbeeld te beschermen tegen de wind, kun je deze op verschillende manieren vastzetten. Een budgetvriendelijke optie voor het vastzetten van de hedera is elke plant via bamboestokken vast te schroeven aan de reling en elk exemplaar via bamboestokken aan elkaar te koppelen. Dit doe je door een bamboestok met ijzerdraad aan de planten vast te maken.

Een dergelijk systeem blijk ongeveer 2 jaar goed functioneren. Daarna doe je er verstandig aan alle onderdelen te vervangen en het systeem opnieuw aan te leggen.

Een andere, duurdere optie is de planten te ondersteunen met behulp van een trellis, een houten frame. Deze optie is zoals gezegd net wat prijziger, maar is wel duurzamer en gaat dus langer mee dan de eerstgenoemde optie.

Kant-en-klare klimop haag

Heb je geen tijd om zelf een haag te maken of heb je twee linkerhanden. Ook dan zijn er via ons mogelijkheden. In zo'n geval kun je namelijk ervoor kiezen om een kant en klare haag te kopen. Het merk Quickhedge heeft bijvoorbeeld verschillende mooie hagen die je zo kunt plaatsen. 

Enkele haagplanten die bij Warentuin te bestellen zijn:

Nog vragen?

Wil je ook een haag van hedera planten maken? De planten en overige spullen die je daarvoor nodig hebt shop je eenvoudig online. Loop je  ergens op vast en heb je dus nog vragen? Mail me dan via: [email protected] .Heb je vragen over het plaatsen van je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice. We helpen je graag.