0%

Maart staat ook wel bekend als de ‘zaaimaand’. En dat is niet voor niets: hoewel het buiten nog aardig koud kan zijn, mogen er binnen namelijk al best veel gewassen worden voorgezaaid. Gewassen binnen voorzaaien is behalve leuk ook nog eens heel slim. Waarom? Omdat binnen voorzaaien betekent je de beste en mooiste zaden kunt selecteren en ze – omdat de binnentemperatuur nauwelijks verandert – zo gelijkmatiger kunnen uitgroeien tot sterke planten.  

Wat binnen voorzaaien?

Nu je weet dat het zaaien in maart begint met voorzaaien, wil je natuurlijk ook weten welke gewassen je zoal kunt voorzaaien. De gewassen waarmee je op je vensterbank kunt beginnen zijn onder andere andijvieaubergine, kervelkomkommer, broccoli, verschillende koolsoortenpaprika, diverse pepersoorten, peterselie, postelein en prei. Voor welke gewassen ga jij voor kiezen?

Hoe binnen voorzaaien?

Wil je binnen gaan voorzaaien ofwel gaan vensterbanktuinieren, dan kun je daarvoor bijvoorbeeld turfpotjes gebruiken. Turfpotjes zijn heel handig, want op het moment dat de uit de ontkiemde zaden opgekomen plantjes sterk genoeg zijn om ze buiten verder te laten groeien, kun je ze met pot en al de grond in zetten. Ideaal, toch?

Zolang je nog bezig bent met binnen voorzaaien, is het belangrijk je zaailingen voldoende licht, warmte en vocht te geven om goed te kunnen groeien, totdat ze sterk genoeg zijn om ze buiten verder te laten groeien.

Zaailingen kun je het best van bovenaf licht geven. Omdat ze ‘naar het licht toe groeien’ weet je zo zeker dat ze recht zullen groeien.

Zaailingen hebben tijdens het kiemproces geen extra voeding nodig, omdat ze zelf nog voldoende voedingstoffen in zich hebben om op te kunnen komen. In deze fase hebben wel voldoende warmte en vocht nodig. Is het te koud en te droog? Dan gebeurt er niets. Is het te nat, dan zullen de eenmaal ontkiemde zaden gaan schimmelen.

Planten in de vollegrond

De grond in je moestuin buiten (ofwel: de vollegrond) is te rijk aan voedingsstoffen om je zaailingen op groter te kunnen laten groeien.  Alle voedingstoffen die zaailingen  nodig heeft om uit te groeien tot een klein plantje met de eerste paar blaadjes, zitten al in het zaadje.  Zaai je in te voedzame grond dan kunnen je zaadjes verbranden door te veel voedingsstoffen. 

Je kunt hierin verandering brengen door aan je zaaigat of -geul zaai- en stekgrond toe te voegen waarin de juiste verhouding voedingsstoffen voor jonge plantjes zit. Op deze manier bevordert zaai- en stekgrond het kiemproces en de wortelontwikkeling van zaadjes en stekjes.

Wat kun je meteen in de vollegrond zaaien?

Ondanks de nog vrij lage temperaturen en de koude grond buiten, kun je in maart ook al vrij veel gewassen in de vollegrond zaaien. Enkele voorbeelden hiervan zijn peulvruchten als tuinbonen en erwten, knolgewassen als radijsjes en wortelgewassen als wortelen. Wortels zaai je rechtstreeks op de plek waar ze je ze wilt laten groeien. Hieronder vind je een schematisch overzicht van een aantal gewassen die je deze maand in de vollegrond kunt zaaien:

Let op! Maak vóór je daadwerkelijk gaat zaaien de grond altijd goed los met bijvoorbeeld een woeler.

Zaden die bij Warentuin te bestellen zijn:

Zin om lekker aan de slag te gaan?

Heb je zin om lekker aan de slag te gaan, maar heb je bijvoorbeeld nog vragen over het bestellen van zaai- en stekgrond? Geen probleem: neem in dat geval gewoon even contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice. Heb je een andere vraag? Stuur me dan een mailtje via: [email protected].