0%

Ben je op zoek naar wintergroene planten voor het creëren van een onderhoudsarme border in je stadstuin? Hou je van veel groen en van heesters? In onderstaande vlog vertel ik je meer over wintergroene vaste planten en heesters waar je veel van kunt genieten, maar weinig omkijken naar hebt. Ik laat ook zien hoe je ze het best kunt planten. Kijk en doe je mee?

Een heesterborder aanleggen midden in de stad

Denk bij het aanleggen van een heesterborder allereerst na over de vraag of je liever bladhoudende of liever bladverliezende heesters in je border hebt staan en of je graag hebt dat de verschillende heesters die je plant tegelijk in bloei staan of niet.

Zelf zou ik een combinatie van bladhoudende heesters en bladverliezende heesters maken en ervoor zorgen dat de planten die je kiest niet tegelijk in bloei zijn. Op die manier heb je namelijk het hele jaar door profijt van je heesters en niet slechts enkele maanden per jaar.

Heesters combineren met andere vaste planten

Ik heb ervoor gekozen bladhoudende en bladverliezende heesters te combineren met groenblijvende Rododendrons, redelijk groenblijvende lavendelplanten en aardbeienplanten. Daarnaast heb ik ervoor gekozen een aantal planten als de winterheide, bladverliezende hortensia’s en in de winter bloeiende kerstrozen die ik uit een andere tuin vandaan heb te recyclen. Ik hergebruik zelfs wat pampusgras!

Aan de slag

Denk – voordat je begint met planten – na over de indeling van je heesterborder. De aardbeiplanten plaats ik het meest aan de ene zijkant, iets meer naar binnen toe plant ik de lavendel, de Forsythia. Aan een andere zijkant plant ik de groenblijvende heesters, aan de zijkanten die overblijven komen een paar hortensia's en achter in de hoeken plant ik het pampusgras. Het gras heeft vooral een beschermende functie. Als het goed is gaan de planten in de border op deze manier van laag naar hoog. Niet elke plant wordt even hoog. 

Welke planten je ook gaat gebruiken voor jouw border in de stad: zorg ervoor dat ze in goede grond staan. Het is niet verstandig op de kwaliteit van grond te bezuinigen. Voor mediterrane planten als bananenbomen, olijfbomen en palmbomen is er speciale potgrond voor mediterrane planten en bomen. Alle bladhoudende planten en bladverliezende hortensia's plant je in hortensia-aarde. Voor alle overige planten kun je het best potgrond gebruiken.

Heb je alle planten in je border geplant? Plaats er dan nog als finishing touch een paar leuke stenen in! Veel plezier met je onderhoudsvrije plantenborder midden in de stad!

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd? Zet die dan op de mail en stuur naar me toe via: [email protected]. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!