0%

Een kas is de perfecte oplossing voor het kweken van groenten, fruit en kruiden als het buiten nog te koud is en de grond daarvoor dus nog te hard is. Zeker in Nederland of België is het lang niet altijd mogelijk om zomaar elk gewas te telen zonder daarbij eerst gebruik te maken van een warmere kas. Bij Warentuin zijn allerlei verschillende soorten kassen te bestellen. Welke kas je het best wanneer kunt aanschaffen en meer lees je in deze blog.

Welke soorten kassen zijn er zoal?

Grofweg zijn er vijf soorten kassen te onderscheiden. Hieronder zullen enkele voor- en nadelen van elk van de verschillende kassen worden opgesomd.

Grote glazen kweekkassen

Kweekkassen van glas zijn ideaal om onder te kweken. Glas laat namelijk 90% van het licht door en kassen van glas verouderen niet. Bij het constueren van glazen kassen worden verschillende soorten glas gebruikt, maar polycarbonaat glas is misschien wel de meest gebruikte soort. Gek is dat niet, want kassen van polycarbonaat isoleren door de dubbelwandige platen goed en daardoor kun je het klimaat in de kas gemakkelijker regelen. 

Het werken in grote glazen kweekkas is bovendien niet belastend voor je lichaam omdat je gewoon rechtop kunt staan. De grote glazen kweekkassen van bijvoorbeeld het merk Royal Well hebben een frame van ofwel aluminium, ofwel staal, ofwel hout.

Kies je voor een kas met een aluminium frame? Dan kun je ervan uitgaan dit stevig en licht is, niet roest en een lekker lange levensduur heeft.

Kies je voor een frame van staal? Dan kun je ervan uitgaan dat dit extreem sterk is en minder duur, maar wel veel zwaarder is dan een aluminium frame. Een zwaarder frame maakt dat het verplaatsen van de kweekkas lastiger wordt.

Kies je voor een kas met een houten frame? Hou er dan rekening mee dat dit hout vrij regelmatig onderhoud vergt.

Omdat grote glazen kweekkassen vrij prijzig zijn en je er genoeg ruimte voor moet hebben in je tuin kassen zijn ze minder geschikt voor beginnende moestuinierders en moestuinierders met een kleine tuin.

Muurkassen

De muurkassen van bijvoorbeeld Royal Well zijn net iets kleinere kweekkassen die je tegen je huis aan kunt zetten. Muurkassen hebben als voordeel dat ze in de winter de warmte van je huis opvangen. Het nadeel is dat ze aan een kant geen zon vangen.

Muurkassen zijn vaak goedkoper dan de grote glazen kweekkassen en hierdoor meer geschikt voor beginnende moestuinierders.

Tunnelkassen

Tunnelkassen zijn er in allerlei soorten en maten. Het frame van tunnelkassen bestaat uit bogen waar plastic overheen wordt gespannen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kun je in sommige van de tunnelkassen zelfs gewoon rechtop staan. 

Dat een deel van van tunnelkassen uit plastic bestaat, maakt deze kassen een stuk goedkoper dan glazen kweekkassen. Wel gaat plastic veel minder lang mee dan glas en is het minder mooi dan glas.

Broeikassen, kweekbakken en tunnelbogen

Mocht je bij het kassen kopen van mening zijn dat een kweekkas, tunnelkas of muurkas een te groot bouwwerk is voor in jouw tuin, dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van broeikassen of tunnelbogen.

Broeikassen zijn een soort van lage kasten die je planten beschermen tegen weer en wind. Mocht je ook deze kasten te groot vinden, dan is kiezen voor tunnelbogen  en kweekbakken een prima optie. Ook hiermee kun je je planten beschermen tegen allerlei weersomstandigheden.

Patiokassen

Patiokassen lijken heel erg op broeikassen lijken, maar staan – in tegenstelling tot broeikassen – niet op de grond. In patiokassen kun je het best kruiden en (andere) lage gewassen als sla kweken. Patiokassen staan ook wel bekend als balkonkassen en dat is niet voor niets: dankzij hun handige, compacte formaat zijn ze ideaal om op een balkon te gebruiken.

Werken met patiokassen betekent dat je gemakkelijk de kweektemperatuur kunt regelen. Dat doe je namelijk heel handig via het klepraam aan de kas. Zo kun je gewassen eenvoudig op meerdere niveaus kweken. Werken met patiokassen betekent verder dat alle gewassen die er in staan zijn beschermd tegen ongedierte.

Wat kun je zoal (eerst) in kassen kweken?

Enkele voorbeelden van groente- en fruitgewassen die het best eerst in een kas kunnen worden geteeld en dan pas buiten zijn paprika, peper, tomaat, meloen, aubergine en komkommer.

Bij kruiden is het zo dat dat onder meer basilicum, dille en dragon het best eerst binnen op de vensterbank kan worden voor gezaaid pas later naar buiten of in een kas worden uitgeplant.

Enkele van de kassen en bijbehorende producten, verkrijgbaar bij Warentuin:

Advies nodig of een vraag?

Welke soort kas het meest geschikt is voor jouw situatie, is afhankelijk van verschillende factoren. Ik adviseer je hierover graag, dus stuur me gerust een mailtje via: [email protected].

Heb je een vraag over de kas die je wil bestellen of loop je tijdens het bestellen van de door jouw gekozen kas tegen problemen aan? Neem dan gerust contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice. We helpen je graag!