0%

Het hebben van een vijver in de tuin kan een verrijking zijn. De tuin kan door dit extra element namelijk echt tot leven komen. Het is dan ook heel belangrijk dat er een en ander aan en in de vijver wordt gedaan, zodat deze er altijd tiptop uit blijft zien. Van de waterplanten tot de vissen, en van de aanleg tot het onderhoud van een vijver, ik leg je er alles over uit in deze vlog! Alvast veel kijkplezier gewenst!

2 typen vijvers

Er zijn twee typen vijvers: de kant-en-klare voorgevormde vijvers en de zelf met folie aan te leggen vijvers. De eerste vijversoort kun je, zoals de term 'kant-en-klaar' al doet vermoeden, direct in het gat plaatsen dat je ervoor in je tuin hebt gemaakt. Let er daarbij wel op dat de bak precies in dat gat past! De andere, zelf met folie aan te leggen vijver, kan daarentegen in elke mogelijke vorm worden aangelegd. Let bij deze vijversoort wel op dat je een goede beschermlaag gebruikt.

Voor welk van de 2 vijvers je ook kiest, elk exemplaar dient verder uitgerust te zijn met een goed waterfilter. Waterfilters zijn er in de vorm van een biologisch filter en in de vorm van een drukfilter.

Vijverplanten kiezen

Met vijverplanten kan een vijver levendig worden gemaakt. Met vijverplanten voeg je namelijk niet alleen letterlijk leven toe, maar bepaal je ook de uitstraling van de vijver. Met een eenvoudig groen plantje geef je een vijver bijvoorbeeld een rustige look, terwijl je met een kleurrijke waterlelie er juist voor zorgt dat je vijver er echt uitspringt en de eyecather van je tuin wordt.

Voor welke vijverplanten je uiteindelijk ook kiest, zorg dat je voor elke plant een vijvermand kiest. Vijvermanden laten wel het water door, maar niet de voedingsbodem. Hierdoor krijgt de plant alles krijgt wat deze nodig heeft. Vijvermanden zorgen er verder voor dat je vijverplanten niet alleen om het vijverwater heen kunt plaatsen, maar ook midden in de vijver! En wist je al dat vijvermanden ervoor zorgen dat de vijverplanten die erin staan in toom worden gehouden en dat de wortels van de planten zo niet niet over de hele bodem kunnen gaan woekeren? Vijvermanden aanschaffen is dus altijd een goed idee!

Vissen in de vijver

Behalve met vijverplanten, moet een vijver nartuurlijk ook worden gevuld met een paar mooie vissen! Welke vissen mooi zijn, is voor iedereen verschillend. Ga jij voor een aantal kleine goudvissen of toch liever voor een aantal grote koi karpers? Er is heel veel mogelijk, maar je kunt je wel voorstellen dat koi karpers meer ruimte nodig hebben dan goudvissen. Stem het formaat van je vijver dan ook altijd af op de vissoort(en) die je erin gaat laten zwemmen.

Zorg er verder voor dat je een optimaal leefklimaat voor je vissen creërt. Je vissen moeten niet alleen de juiste voeding krijgen, maar ook voldoende zuurstof uit het water kunnen opnemen. Speciale zuurstofstenen geven continu zuurstof aan het water af. De stenen kunnen worden aangesloten op een pompje. 

Vijver materialen

Nog vragen?

Heb je naar aanleiding van mijn vijvervlog hierboven nog vragen? Aarzel dan niet, maar stuur me gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over het bestellen van een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We helpen je graag!