Feestdagen Kerst DIY

Kerstspullen opruimen: zo gepiept!

0%

De feestdagen – of liever gezegd – de feestmaand zit er weer bijna op. Nog even en we maken ons op voor niet alleen een nieuwe maand, maar natuurlijk ook voor een heel nieuw jaar, een mooi moment om eens lekker je huis te gaan opruimen en schoonmaken en een frisse start te maken. Na 6 januari is het tijd om je kerstspullen op te ruimen. Zie je daar tegenop? Lees dan snel verder, want deze blog zit bomvol tips om je een eindje op weg te helpen!

Gebruik hersluitbare boxen, dozen en zakken

Wat je ook op te ruimen en op te bergen hebt, zorg dat je altijd gebruikmaakt van hersluitbare boxen, dozen en zakken. Als je je kerstspullen maandenlang bewaart in een kast onder de trap, in de garage of op zolder, zullen ze op den duur stof vergaren en hun glans verliezen. Het zou jammer zijn als je kerstballen, kerstslingers en andere kerstdecoratie er stoffig, flets en onfris uitzien op het moment dat je de kerstboom en je huis ermee wil gaan versieren. 

Nep kerstbomen

Zet je al een tijdje elk jaar een kunstkerstboom op? Bewaar ook die dan altijd in een afsluitbare verpakking. In veel gevallen blijkt de doos waarin je nepboom oorspronkelijk verpakt zat te klein te zijn als je de boom na de kerstperiode wil opbergen.

Wist je echter dat er zakken (tassen) voor kunstkerstbomen bestaan?  Een kerstboomzak of -tas met praktische sluiting is speciaal ontworpen voor het opbergen van kunstkerstbomen en kan worden aangepast aan de hoogte en breedte van iedere nepboom. Een kerstboomzak beschermt een nepboom niet alleen tegen stof, maar ook tegen vochtigheid en licht. 

Echte gezaagde kerstbomen

Het opruimen van een echte gezaagde kerstboom is typisch zo'n klusje waarvan je denkt dat het aardig wat rotzooi zal opleveren. In de praktijk valt dit gelukkig mee, vooral als je alles stap voor stap doet en de volgende stappen volgt:

  • Verwijder alle decoratie uit de boom;
  • Schud de boom voorzichtig, zodat de losse naalden zich laten vallen;
  • Pak een oud kleed en leg het op de grond (op een plek waar geen losse naalden liggen);
  • Wikkel de boom van de top tot de stam in het kleed om deze gemakkelijk te (laten) vervoeren;
  • Veeg de vloer grondig schoon na het verwijderen van de boom.

Gevallen naalden schoonvegen

En dan?

Verschillende gemeenten bieden ophaalservices aan. Je kerstboom wordt dan opgehaald om te recyclen. Je kunt er echter ook voor kiezen om je boom te doneren aan een project bij jou in de buurt. 

Echte kerstbomen met kluit

Heb je een echte kerstboom met kluit en beschik je over een tuin die groot genoeg is? Herplant je boom dan in die tuin! Zo geef je je kerstboom een mooi tweede leven! 

Sorteer de kerstdecoratie op kleur

Bij het verwijderen van de kerstballen, de kerstslingers en de kerstlinten uit een kerstboom dit jaar denk je meestal niet aan de feestdagenperiode van volgend jaar. Toch kun je het versieren van je kerstboom voor volgend jaar een stuk gemakkelijker en sneller laten verlopen door bij het opruimen dit jaar enkele enkele eenvoudige handelingen toe te passen.

Sorteer je kerstballen, kerstslingers en kerstlinten bijvoorbeeld eens op kleur! Met niet één, maar meerdere opbergdozen in verschillende maten kun je de kleine decoratie bovendien apart houden van de wat grotere. Bewaar een piek, niet-ronde kersthangers en overige kerstdecoratie als kerstkransen in een transparante opbergbox, zodat je direct weet wat erin zit.

Kerstballen

Gebruik één doos voor alle rode kerstballen, één doos voor alle zilveren kerstballen en één doos voor alle gouden kerstballen. Het zou echter zonde zijn als de kerstballen in die dozen zouden breken. Zorg er daarom dat je alle ballen apart van elkaar verpakt. Op die manier zullen ze elkaar niet kunnen raken en minder snel zullen beschadigen.

Om de kerstballen te beschermen kunnen kartonnen tussenschotten of een verpakking van zijdepapier gebruiken. Heb je die niet bij de hand? Maak dan gebruik van eierdozen, plastic glaasjes of papieren cupcakevormpjes.

Kerstballen haakjes

Op de een of andere manier lijken de haakjes waarmee je elke kerstbal in een boom ophangt, een jaar later altijd zoek te zijn. Die haakjes kun je bij het opruimen daarom het best van de ballen af halen. Heb je dat gedaan? Stop ze dan in een apart doosje en zet dat bij de rest van de kerstspullen.

Kerstslingers

Als de kerstballen en kersthaakjes zijn opgeborgen is het tijd voor het op kleur opruimen van de kerstslingers. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een oude keukenrol, zodat de slingers niet in elkaar verstrikt of met zichzelf in de knoop kunnen raken.

Kerstslingers opruimen

Kerstlinten

Kerstlinten op kleur in een lade bewaren is prima, maar de kans is groot dat de lade bij veel kerstlinten redelijk snel rommelig wordt, waardoor je het overzicht kwijtraakt. Om dit te voorkomen, kun je een paar handige kant-en-klaar spoelen kopen, maar ook er ook een aantal zelf in elkaar knutselen. Hiervoor heb je het volgende nodig: 

  • 1 stuk pvc buis van 18 mm doorsnede, 
  • 1 holpijp van 13 mm,
  • 1 kaartkarton,
  • Lijm,
  • Kerstlintjes,
  • Plakband,
  • 1 of 2 geplastificeerde gordijnroede(n) van elk 1 meter,
  • 1 bak,
  • 2 eindstoppen;
  • Veiligheidsogen;
  • Zwart katoen.

Zaag stukjes van 1½ tot 2 cm van de pvc buis. Knip of snijd daarna met behulp van de holpijp rondjes uit het kaartkarton van 3½ tot 4 cm. De rondjes uit het kaartkarton gebruik je voor wat extra stevigheid. Plak daarom met behulp van wat lijm 2 rondjes op elkaar. 

Doe een klein stukje plakband aan het uiteinde van een lintje en plak dat vast op het stukje pvc buis (het spoeltje) dat je voor het lintje gaat gebruiken. Maak aan de bovenkant van het spoeltje een klein inkepinkje, zodat je daar het uiteinde van het lint door heen kunt trekken en het mooi vast blijft zitten. Herhaal dit voor elk kerstlint dat je hebt.

Heb je dat gedaan? Dan zijn de spoeltjes met kerstlint klaar om te worden opgehangen aan de gordijnroede. De gordijnroede bevestig je je eerst aan een bak die uiteraard diep genoeg is. Met behulp van eindstoppen kan de gordijnroede in de bak worden geschroefd en blijft deze goed vastzitten. De spoeltjes met de kerstlinten kunnen nu om de roede worden geschoven.

Heb je veel verschillende soorten linten? Hang dan nog een gordijnroede op en doe precies hetzelfde. Maak, nadat je de spoeltjes om de roede(n) hebt geschoven liefst wel ook nog een paar 'stopjes', zodat de spoeltjes niet snel van de roede(n) af zullen glijden. Doe het wel zo dat ze tenminste aan 1 kant weer kunnen worden verwijderd.

Voor de 'stopjes' kun je grote veiligheidsogen gebruiken. Plak die aan de ene kant vast en omwikkel de andere kant  met zwart katoen. Op die manier zitten de 'stopjes' strak aan de roede(n), maar zijn ze ook weer gemakkelijk te verwijderen op het moment dat je nog meer spoeltjes aan de roede(n) wil schuiven.

Kerstkransen

Een kerstkrans aan de voordeur zorgt voor een feestelijke entree. Gezellig versierd met kerstballen, andere ornamenten en misschien ook wat lampjes. Voor het veilig opbergen van kerstkransen kun je zoals gezegd een transparante opbergbox gebruiken, maar er zijn ook speciale kerstkranstassen.

Een kerstkranstas is voorzien van een praktische handgreep, een soepele rits en een handig doorkijkvenster, zodat je meteen de inhoud ziet. Een kerstkranstas beschermt de kerstkrans tegen stof en vocht en zorgt ervoor dat deze langer meegaat.

Opgeruimd staat netjes

Het belangrijkste voordeel? Kerstballen en andere kerstdecoratie in de boom, in huis en aan de deur hangen wordt zo volgend jaar wel heel eenvoudig! Het wordt bovendien veel gemakkelijker om een perfect versierde kerstboom met precies genoeg versiering te creëren wanneer je precies weet hoeveel kerstballen, kerstslingers en kerstlinten je per kleur in huis hebt, toch?

Hou de binnen kerstverlichting uit de knoop

Iedereen heeft wel eens knopen van tientallen kleine led kerstlampjes moeten ontwarren. Om deze vervelende klus te vermijden, bestaat er een kinderlijk eenvoudige oplossing: knip een rechthoek van karton (bijvoorbeeld uit een kartonnen doos). 

Maak met een schaar om een kleine inkeping in een van de uiteinden van dat stuk karton. Steek hier het begin van de kerstverlichting  (het lichtsnoer) tussen en wikkel de rest om het karton. Simpel, goedkoop en vooral heel praktisch op het moment dat je een volgende kerstboom moet optuigen!

Berg de buiten kerstverlichting zorgvuldig op

Heeft je buiten kerstverlichting ook echt de hele feestdagenperiode buiten gehangen? Zorg er dan voor dat je deze zorgvuldig opruimt. Let erop dat bijvoorbeeld lampjes en lichtsnoeren volledig schoon en droog zijn op het moment dat je ze opbergt. Door dit zorgvuldig te doen voorkom je condensvorming in de lampjes en lichtsnoeren en zullen ze minder snel beschadigen.

Vergeet ook niet om verlegsnoeren en haspels schoon en droog op te ruimen en op te hangen.

Haal de batterijen uit de kerstverlichting

Heb je dit jaar buiten of binnen kerstverlichting op batterij gebruikt? Vergeet dan niet om de batterijen uit de batterijhouders te halen voordat je de kerstverlichting gaat opbergen. De chemicaliën in batterijen kunnen namelijk gaan lekken en ervoor zorgen dat de verlichting stuk gaat.

Bewaar de batterijen nadat je ze hebt verwijderd op een koele, niet te koude en droge plek.

Label en groepeer je kerstspullen

Zitten al je kerstspullen in boxen, dozen en zakken? Plak op elke box, doos of zak daarna een duidelijk label waar je bijvoorbeeld 'kerstballen', 'kerstkrans' of 'kerstlampjes' op schrijft. Dit zorgt voor een gestructureerde opslag.

En over een gestructureerde opslag gesproken: zorg dat je je kerstspullen bij het opslaan meteen ook groepeert, zodat je alles lekker snel terug kunt vinden. Plaats al je buitendecoratie bijvoorbeeld aan de ene kant en je binnendecoratie aan de andere kant. Versier je meerdere ruimten in huis? Berg de je kerstdecoratie dan per ruimte op.

Toch nog vragen?

Je merkt het, het opruimen van kerstspullen hoeft helemaal niet lastig te zijn. Heb je hier na het lezen van de blog toch nog vragen over? Geen probleem! Stuur me in dat geval gewoon even een mailtje via: [email protected]. Wil je bijvoorbeeld een opbergbox bestellen, maar loop je ergens tegenaan? Neem dan gerust contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.

Vorige Vervang je kerstboom door een luchtzuiverende kamerplant Volgende Een sfeervol kerststuk maken met hulp van Sep!
0 Reactie(s)
Naar boven