Planten & potten Moestuin Verzorgen & (be)planten

Alles over een moestuin op je balkon

0%

Heb je een heel kleine tuin of alleen een balkon? Ook dan kun je zelf groente, kruiden en zelfs fruit verbouwen. Met een moestuin op je balkon groeien bijvoorbeeld de lekkerste tomaten, basilicum en frambozen voortaan heel dicht bij huis. Ontzettend leuk, voordelig én gezond. Hieronder volgt een aantal handige tips zodat jij met succes kunt moestuinieren op je balkon.

Je balkon als tuin: hoe groener hoe beter

Hoe meer groen je op je balkon zet, hoe meer je balkon gaat lijken op een tuin. En als je van die planten ook nog eens kunt oogsten wordt het helemaal geweldig! Om te bepalen hoeveel plantjes je kwijt kunt kijk je eerst naar de ruimte die je hebt. Daarnaast is het belangrijk om goed in beeld te hebben van de plekken waar voldoende licht en regen komt die de plantjes nodig hebben om te groeien.

Je kunt potten op de vloer van je balkon neerzetten, plantenbakken aan de reling hangen en/of gebruikmaken van verticale plantsystemen tegen één of meerdere wanden van je balkon. Als je genoeg ruimte hebt kun je ook een vierkante meter moestuin kopen. Die bak heeft verschillende vakken voor een heel diverse oogst. Al met al kun je op deze manieren toch heel wat plantjes kwijt!

Geschikte planten voor een moestuin op balkon

Natuurlijk is niet iedere groente geschikt om te kweken in een kleine moestuin. De ene plant heeft nu eenmaal meer ruimte nodig dan de andere. Gelukkig zijn er zat plantjes die met wat minder ruimte af kunnen en die ook in een pot heel goed tot hun recht komen. Ga je aan de slag met een moestuin op je balkon? Denk dan eens aan de volgende planten:

Groenten op je balkon

Wie groente wil kweken op een balkon kan het best voor niet al te grote planten die tegen een stootje kunnen. Hoe beter uiteindelijk de oogst is, hoe meer plezier je er immers van hebt. Geschikte groenten voor de moestuin op je balkon zijn: paprika, tomaat, lente-ui, sla, peultjes, aardappels, sugarsnap, snijbiet, raapsteel, doperwt, peper of komkommer.

sla

Kruiden op je balkon

Kook je graag met verse kruiden? Dan mogen kruidenplantjes zeker niet op je balkon ontbreken! Denk aan: oregano, peterselie, basilicum, munt, tijm, bieslook, kamille, rozemarijn en selderij.

basillicum

Fruit op je balkon

Ook fruit groeit prima op een (zonnig) balkon. Kies bijvoorbeeld voor aardbeien of ga voor frambozen of blauwe bessen. Dat wordt smullen!

Planten en verzorgen

Zorg dat je voor het zaaien of planten altijd leest wat een plant nodig heeft. Hoe beter je de planten verzorgt, hoe groter de kans op een mooie oogst namelijk is. Koop dus goede potgrond met voldoende plantenvoeding er in. Eventueel kun je ook nog mestkorrels of andere plantenvoeding toevoegen.

Zaai of plant je in potten? Kies dan potten met een gaatje onderin, zodat overtollig (regen)water weg kan lopen. Geef je planten bij warm weer bovendien voldoende water, anders drogen grond en planten snel uit. Met een klein beetje inspanning en oplettendheid houd je de planten sterk en gezond en kun je binnen kortste keren genieten van de eetbare tuin op je balkon.

Tijd om te oogsten

Over genieten gesproken... wacht niet te lang met oogsten! Jonge groenten zijn vaak het lekkerst. Na de oogst kun je de lege potten trouwens gauw weer vullen met andere groenteplantjes. Die wisselteelt is goed voor de grond én je eet dan bovendien ieder seizoen de groente van dat moment. Lekker en gezond.

 

Zaai- en kweekbenodigdheden

 

Zin om aan de slag te gaan?

Sta je in de startblokken om je eigen moestuin op je balkon te creëren? Dan ben je bij Warentuin aan het juiste adres. Stuur me gerust een mailtje via [email protected] als je nog vragen hebt. Ook de medewerkers van onze klantenservice denkt met je mee en beantwoorden graag je vragen, maar dan vooral die over het plaatsen van een bestelling. In onze webshop vind je bovendien tal van kweekbenodigdheden waarmee je jouw balkon in no-time omtovert tot eetbare tuin. Veel succes en heel veel tuinierplezier!

Vorige Items die je in huis hebt gebruiken als plantenpot of bloempot Volgende Zonnebloemen, stokbonen en reuzepompoenen zaaien en kweken in een stadse geveltuin
0 Reactie(s)
Naar boven